Mijn eerste ervaringen met Google+ (invites beschikbaar!)

Het zal je niet zijn ontgaan, het nieuwe sociale netwerk Google+ is dé hype van het moment. Google+ is op dit moment echter alleen beschikbaar voor diegenen die van een andere gebruiker een uitnodiging hebben gekregen.

Nadat ik vorige week een uitnodiging had gekregen, ben ik natuurlijk gelijk naar plus.google.com gegaan om een account aan te maken. Groot was mijn teleurstelling dan ook toen ik de melding kreeg dat Google+ niet toegankelijk was voor Google Apps gebruikers.

Uiteindelijk was mijn nieuwsgierigheid zó groot dat ik met een oud Gmail adres aan de slag ging. Snel liep ik tegen de tweede hindernis aan; ditmaal kreeg ik de melding dat het wegens capaciteitsproblemen niet mogelijk was een Google+ account aan te maken. Op het forum van tweakers.net vond ik een script dat automatisch de Google+ pagina ververst om zo toch in te kunnen loggen. Ik heb het zonder resultaat een ochtendje laten draaien en toen de handdoek in de ring gegooid.

Toen ik gisteravond nogmaals probeerde in te loggen kreeg ik tot mijn verrassing toch het welkomstscherm te zien. Het was een behoorlijke anticlimax… Ik  had al zóveel over Google+ gelezen en zo lang geprobeerd toegang te krijgen, dat het lege scherm een nogal trieste aanblik gaf. Maar na een aantal invites te hebben verstuurd en wat mensen aan mijn Circles te hebben toegevoegd zag het er al een stuk beter uit.

Ik noemde de ‘Circles’ al, dit is een nieuwe manier waarmee je in Google+ je contacten kunt indelen in groepen vrienden, familie, kennissen en mensen die je volgt. Het is onvermijdelijk om Google+ met Facebook te vergelijken, en de Circles zijn voor mij dan ook het meest kenmerkende verschil tussen de twee sociale netwerken.

Hoewel ook Facebook de mogelijkheid biedt je vrienden in groepen in te delen heb ik daar nooit gebruik van gemaakt (volgens Mark Zuckerberg maakt slechts een kleine groep gebruik van deze functie). Google+ dwingt je echter om je contactpersonen in een groep te plaatsen en dat is niet altijd even makkelijk. Is iemand nu een vriend of kennis? En wat zijn de gevolgen van deze indeling? Eerlijk gezegd ben ik niet echt enthousiast over deze opgedrongen hokjesgeest en ik denk dat alleen echte power users enthousiast over de circles kunnen worden.

http://www.youtube.com/watch?v=Huzwy7CfKro

Naast de circles is de afwezigheid van games in Google+ een opvallend verschil met Facebook. Hoewel ik zelf een bloedhekel aan farmville heb, hebben dergelijke games een grote bijdrage geleverd aan de populariteit van Facebook. Ik denk dan ook dat het wat elitaire/techie karakter van Google+ een bedreiging voor het slagen van de dienst is.

Overigens vind ik het nieuwe ontwerp van Google Plus (dat ook als preview theme beschikbaar is voor Gmail) prachtig en vooral de album functionaliteit die gebaseerd is op Picasa ziet er zeer gelikt uit. Of dit mooie uiterlijk genoeg is om Facebook te verslaan? Ik denk van niet. Niemand van mijn Facebook vrienden gebruikt de groepen functionaliteit en daarom denk ik dat de circles van Google+ alleen maar als hinderlijk zullen worden ervaren. Nu Facebook dankzij Skype ook de mogelijkheid van videochats heeft ingebouwd zie ik verder weinig redenen voor mijn Facebook vrienden om te verkassen naar Google+.

Wil jij Google+ ook proberen? Laat dan onder dit bericht een reactie achter zodat ik een invite kan sturen!

UPDATE
Het is niet meer nodig je email adres achter te laten in de comments. Je kunt nu automatisch een invite krijgen via deze link (op het moment van schrijven heb ik 150 invites beschikbaar!).

47 gedachten over “Mijn eerste ervaringen met Google+ (invites beschikbaar!)

 1. Lijkt me best wel gaaf dat google+,
  ik gebruik zelf de theme voor gmail al, ziet er erg sleek uit. Ik zou het graag willen proberen.
  Alvast bedankt,

  Robin

 2. wij waren met de afdeling al opzoek naar een invite.
  Dus als je er nog een invite over hebt, kunnen wij ook kijken hoe het werkt.
  gr

 3. Heb je nog invites over? Anders mag je me gerust één sturen.

  Alvast bedankt

  Wouter

 4. Kan niet wachten om te gaan rondzooien met Google+. Zijn er nog steeds invites beschikbaar?

 5. Ik heb julle allemaal uitgenodigd voor Google+, het kan wel even duren voordat je de bevestigingsmail ontvangt.

 6. Mooie site. Zou google+ graag willen testen op mijn asus transformer. Heb je nog een invite over. Erg bedankt!

 7. Hi,

  Ik ben ook wel benieuwd naar Google+. Als je nog een invite kunt versturen, graag!

  Alvast bedankt.

 8. Goed verhaal! Lijkt mij ook mooi om eens te kijken wat het welbesproken Google+ nu eigenlijk allemaal kan en doet. Mocht je nog een invite over hebben dan zou dat mooi zijn. Thanks in advanced!

 9. Mocht je mij willen inviten, heel graag. Ben erg benieuwd na alle posts te hebben gelezen.

 10. Inmiddels staat de teller op 32 Google+ invites verstuurd :)

  Mocht je ook een invite willen ontvangen, laat dan een reactie achter. En vergeet niet mijn blog te +1-en op Google+ ;)

 11. Hoi Johan,

  Ik zou het top vinden als je mij ook een invite wilt sturen.
  Ben erg benieuwd wat google ervan gemaakt heeft, zeker nadat ik dat verhaal van jou gelezen had.

  Alvast bedankt!

  Greetz,
  Peter.

 12. Hoi johan,

  Zou het echt graag zelf ook proberen ben benieuwd. Zou je me kunnen inviten?

  Groetjes
  Boudewijn

 13. Nou Johan, ik hoop dat ik niet te laat ben met mijn reaktie. Ik zou ook wel eens een kijkje willen nemen op Google+. Een invitation van jou zou ik erg leuk vinden!

  En een interessant stuk! Ik denk ook dat het erg wennen is aan de nieuwe manier van social networking.

  Nu is het al een paar weken geleden dat het opgestart is, wat vind je er tot nu toe van?

  1. Ik heb je een uitnodiging gestuurd :)

   Eerlijk gezegd doe ik zelf nog niet zoveel met Google+. Voor mijn webdevelopment en online marketing contacten gebruik ik voornamelijk twitter en mijn IRL vrienden volg ik op Facebook.

   Het meest vervelende vind ik het dat het nog steeds niet mogelijk is om met een Google Apps account van Google+ gebruik te maken. Echt ongelooflijk dat Google dat nog niet heeft opgelost.

   Omdat ik normaal gesproken met mijn Google Apps account ben ingelogd, moet ik om Google+ te gebruiken eerst uitloggen en vervolgens inloggen met mijn Gmail account dat ik eigenlijk niet meer gebruik. Nogal omslachtig dus.

 14. Beste Johan,

  Heb je nog een invite over? Ik ben benieuwd of ik hier zakelijk ook iets mee kan :-)

  Mvg,
  Tahier

 15. Beste Johan,

  Ik heb nog helemaal niks en wil wel graag google + proberen misschien is dat wel wat voor mij

  Groetjes Bertus

Reacties zijn gesloten.