Als je WordPress gebruikt heb je het misschien al gehoord, binnenkort wordt een compleet nieuwe tekst editor geïntroduceerd. De nieuwe Gutenberg editor is vernoemd naar de Duitse uitvinder van de boekdrukkunst, Johannes Gutenberg.
Pagebuilders
Met de nieuwe editor wil WordPress een alternatief bieden voor de al jaren populaire WordPress pagebuilders zoals Visual Composer, Elementor en Beaver Builder. Ook de editors van Medium en Wix, de veelgebruikte dienst waarmee een website maken heel eenvoudig is, zijn een inspiratiebron geweest.
Vergelijking met Wix.com
Omdat Wix een van de populairste alternatieven van WordPress is, heb ik de editor vergeleken op een aantal punten. Het belangrijkste verschil tussen de WordPress en Wix editor, is de weergave van de pagina-content. Bij Wix kan je namelijk direct in de website de content aanpassen, terwijl dit bij WordPress in de beheeromgeving (het dashboard) moet gebeuren. Zeker voor beginnende gebruikers is het veel eenvoudiger om direct in de website wijzigingen aan te kunnen brengen in plaats van in een aparte backend editor. Ook het slepen van tekst en afbeeldingen gaat bij Wix veel eenvoudiger en ik vraag me af of WordPress misschien ook een front-end editor zou moeten hebben gemaakt.
Dit is hoe de editor van Wix er uitziet:
Bij Wix zie je direct het effect van de wijzigingen die je maakt in de inhoud van je website en dat is wel zo makkelijk. Er zitten hier en daar wel wat vertaalfoutjes in de interface, maar het werkt wel allemaal zeer intuïtief.
Omdat je alle beheertools van je website in een scherm ziet, komt het wel wat overweldigend over.
Voor het toevoegen van afbeeldingen heb je net zoals bij WordPress de beschikking over een mediabibliotheek, maar deze is bij Wix veel uitgebreider omdat je naast je eigen uploads ook foto’s van je social media accounts, betaalde shutterstock foto’s en een grote hoeveelheid gratis te gebruiken afbeeldingen van Wix tot je beschikking hebt. Hoewel je deze functionaliteit door middel van plugins ook aan WordPress kunt toevoegen is de mediabibliotheek van WordPress een stuk minder uitgebreid.
Het bewerken van je pagina in Wix voelt bijna aan alsof je in een grafische ontwerptool zoals Photoshop werkt, met de extra opties van het toevoegen van animaties en meerdere pagina’s. WordPress kiest een heel andere benadering waarin de tekst centraal staat. Welke benadering het beste is, hangt geheel af van jouw wensen. Omdat je bij Wix eenvoudig een gratis account aan kunt maken raad ik je aan het gewoon zelf eens te proberen.
Nog niet vrij van bugs
Zelf gebruik ik Gutenberg al een tijdje en hoewel ik de potentie van de nieuwe editor zie, is er absoluut nog ruimte voor verbetering. Vergeleken met de huidige TinyMCE editor is Gutenberg zeker een stap vooruit. De nieuwe editor oogt veel rustiger en is voor beginners een stuk eenvoudiger in het gebruik.
Het valt wel op dat er nog een aantal zaken niet helemaal af zijn, vooral het slepen van blokken en de integratie van externe plugins hebben nog wat aandacht nodig. Ik denk echter dat deze kleine schoonheidsfoutjes door de enorme hoeveelheid WordPress gebruikers en ontwikkelaars snel zal worden opgelost.
Het bovenstaande screenshot is de foutmelding die ik kreeg toen ik dit artikel wilde publiceren met de Gutenberg editor. Geen van de drie knoppen bood uitkomst en daarop heb ik maar besloten om mijn artikel verder te schrijven in de klassieke editor. Overigens is dit screenshot een goed voorbeeld van het gebrek aan ‘interface polish’ in Gutenberg. Ik heb geen flauw idee wat de knop ‘Kopieerfout’ zou moeten doen.
Beperkte lay-out
De lay-outmogelijkheden van de nieuwe editor zijn helaas nog erg beperkt. Vergeleken met bijvoorbeeld WP Bakery Visual Composer mis je bijvoorbeeld de mogelijkheid om pagina’s op te delen in kolommen en animaties of extra styling toe te voegen. Aan de rechterkant van de editor kan je wel een aantal blok-instellingen aanpassen, maar de mogelijkheden daarvan zijn zeer beperkt.
Omdat WordPress ervoor heeft gekozen de editor los te koppelen van het thema van de website, zullen thema ontwikkelaars hun thema’s compatibel moeten maken met Gutenberg. Gelukkig worden de meest populaire thema’s geschikt gemaakt voor Gutenberg, maar het is wel iets om op te letten als je een nieuw thema voor je website kiest.
WordPress ontwikkelaars die uitbreidingen voor Gutenberg willen maken zullen met React aan de slag moeten aangezien de nieuwe editor is geschreven met dit javaScript framework.
Release
De Gutenberg editor zal voor iedereen beschikbaar komen in WordPress versie 5.0 die in het najaar van 2018 zal worden uitgebracht. Veel plugins zoals de populaire SEO plugin van Yoast worden binnenkort voorzien van updates om de compatibiliteit met Gutenberg te kunnen garanderen.
Als je gebruik maakt van een pagebuilder plugin zoals Divi of Visual Composer, is het aan te raden de Classic editor te activeren om compatibiliteitsproblemen te voorkomen. De oude editor zal beschikbaar blijven in de vorm van een plugin.