Een paar weken geleden circuleerde er al een filmpje van een mysterieuze Google laptop genaamd Pixel. De meeste tech-blogs meenden dat dit een heel geslaagde mock up van een enthousiasteling was en vrijwel niemand dacht dat dit echt een laptop zou zijn van Google.
Gisteren bleek echter dat Google daadwerkelijk de Chromebook Pixel zal gaan uitbrengen. De Chromebook Pixel is een high-end laptop die draait op Google’s eigen ChromeOS. Er zijn al diverse Chromebooks op de markt van onder andere Acer, Samsung en HP maar deze laptops zijn weinig indrukwekkende budgetmodellen die mede vanwege de beperkte mogelijkheden van het ChromeOS niet echt populair zijn.
Met de Chromebook Pixel wil Google een nieuwe standaard zetten op notebook gebied zoals zij dat voor de Android smartphones met de Nexus lijn hebben gedaan. In navolging van Apple’s retina schermen heeft het 12 inch scherm van de Chromebook Pixel een extreem hoge resolutie van maar liefst 2560 bij 1700 pixels. Uniek is echter dat dit hoge resolutie scherm ook nog eens aanraakgevoelig is zoals de Lenovo Yoga.
Een belangrijk detail van de Chromebook Pixel – dat de meeste techblogs overigens vergeten te vermelden – is dat het scherm een unieke beeldverhouding van 3:2 heeft. Dit betekent dat je bij het bewerken van documenten en het lezen van website teksten veel minder hoeft te scrollen.
Ooit is helaas door de marketing afdelingen van computerfabrikanten bedacht dat breedbeeld cool is, en sindsdien zijn vrijwel alle notebooks uitgerust met een 16:9 scherm. Dit is natuurlijk leuk voor het bekijken van HD video, maar voor de overige 99% van de taken die de gemiddelde laptopgebruiker uitvoert ontzettend vervelend omdat je daarmee zo weinig verticale pixels hebt. Bij tablets als de Microsoft Surface is deze beeldverhouding helemaal lastig omdat in portrait stand het scherm veel te langgerekt is en in landscape modus het verder liggende zwaartepunt ervoor zorgt dat deze vrijwel niet met één hand is vast te houden.
Je begrijpt dat dit voor mij een grote ergernis is en ik hoop dat dankzij de Google Chromebook andere pc fabrikanten weer het voordeel van een 3:2 beeldverhouding zullen zien en meer niet-breedbeeld laptops en tablet op de markt zullen worden gebracht.
De Chromebook Pixel ziet er prachtig uit en is heel stevig gebouwd. Apple fans zien de MacBook als duidelijke inspiratiebron en dat lijkt me alleen maar positief. In vergelijking met de MacBook Air valt echter op dat de Chromebook Pixel veel minder slank is vormgegeven. In de dikke behuizing is uiteraard een behoorlijke accu ondergebracht om het scherm van energie te voorzien, maar de accuduur van 5 uur stelt toch nog iets teleur. Misschien komt dit ook omdat voor een Intel Core i5 processor is gekozen, terwijl een Core i3 of misschien zelfs een Atom processor toch voldoende zou moeten zijn voor het ChromeOS.
Omdat het ChromeOS alle documenten in de cloud opslaat, is de Chromebook Pixel uitgerust met een heel kleine ssd van slechts 32GB. Bij de aanschaf van krijg je gedurende 3 jaar een Google cloud drive van maar liefst 1 terabyte gratis.
Zonder internetverbinding kun je weinig doen met het ChromeOS en daarom is de Chromebook niet alleen in een Wifi versie te krijgen, maar ook met een LTE breedbandmodule. De wifi met 32 GB gaat 1299 dollar kosten, en de 4G-versie met 64 GB kost maar liefst 1449 dollar. (Deze prijzen kun je helaas meestal 1-op-1 naar Euro’s omzetten).
Ik ben erg benieuwd naar de Chromebook Pixel en hoop snel een exemplaar te kunnen reviewen. Vooral de schermverhouding van 3:2 maakt me erg enthousiast en de strakke vormgeving van deze laptop spreekt me erg aan.
De vraag is echter of het ChromeOS voldoende toepassingsmogelijkheden biedt en daarmee de flinke prijs rechtvaardigt.