Site pictogram ICT Blog

Mijn eerste ervaringen met Google+ (invites beschikbaar!)

Het zal je niet zijn ontgaan, het nieuwe sociale netwerk Google+ is dé hype van het moment. Google+ is op dit moment echter alleen beschikbaar voor diegenen die van een andere gebruiker een uitnodiging hebben gekregen.

Nadat ik vorige week een uitnodiging had gekregen, ben ik natuurlijk gelijk naar plus.google.com gegaan om een account aan te maken. Groot was mijn teleurstelling dan ook toen ik de melding kreeg dat Google+ niet toegankelijk was voor Google Apps gebruikers.

Uiteindelijk was mijn nieuwsgierigheid zó groot dat ik met een oud Gmail adres aan de slag ging. Snel liep ik tegen de tweede hindernis aan; ditmaal kreeg ik de melding dat het wegens capaciteitsproblemen niet mogelijk was een Google+ account aan te maken. Op het forum van tweakers.net vond ik een script dat automatisch de Google+ pagina ververst om zo toch in te kunnen loggen. Ik heb het zonder resultaat een ochtendje laten draaien en toen de handdoek in de ring gegooid.

Toen ik gisteravond nogmaals probeerde in te loggen kreeg ik tot mijn verrassing toch het welkomstscherm te zien. Het was een behoorlijke anticlimax… Ik  had al zóveel over Google+ gelezen en zo lang geprobeerd toegang te krijgen, dat het lege scherm een nogal trieste aanblik gaf. Maar na een aantal invites te hebben verstuurd en wat mensen aan mijn Circles te hebben toegevoegd zag het er al een stuk beter uit.

Ik noemde de ‘Circles’ al, dit is een nieuwe manier waarmee je in Google+ je contacten kunt indelen in groepen vrienden, familie, kennissen en mensen die je volgt. Het is onvermijdelijk om Google+ met Facebook te vergelijken, en de Circles zijn voor mij dan ook het meest kenmerkende verschil tussen de twee sociale netwerken.

Hoewel ook Facebook de mogelijkheid biedt je vrienden in groepen in te delen heb ik daar nooit gebruik van gemaakt (volgens Mark Zuckerberg maakt slechts een kleine groep gebruik van deze functie). Google+ dwingt je echter om je contactpersonen in een groep te plaatsen en dat is niet altijd even makkelijk. Is iemand nu een vriend of kennis? En wat zijn de gevolgen van deze indeling? Eerlijk gezegd ben ik niet echt enthousiast over deze opgedrongen hokjesgeest en ik denk dat alleen echte power users enthousiast over de circles kunnen worden.

Naast de circles is de afwezigheid van games in Google+ een opvallend verschil met Facebook. Hoewel ik zelf een bloedhekel aan farmville heb, hebben dergelijke games een grote bijdrage geleverd aan de populariteit van Facebook. Ik denk dan ook dat het wat elitaire/techie karakter van Google+ een bedreiging voor het slagen van de dienst is.

Overigens vind ik het nieuwe ontwerp van Google Plus (dat ook als preview theme beschikbaar is voor Gmail) prachtig en vooral de album functionaliteit die gebaseerd is op Picasa ziet er zeer gelikt uit. Of dit mooie uiterlijk genoeg is om Facebook te verslaan? Ik denk van niet. Niemand van mijn Facebook vrienden gebruikt de groepen functionaliteit en daarom denk ik dat de circles van Google+ alleen maar als hinderlijk zullen worden ervaren. Nu Facebook dankzij Skype ook de mogelijkheid van videochats heeft ingebouwd zie ik verder weinig redenen voor mijn Facebook vrienden om te verkassen naar Google+.

Wil jij Google+ ook proberen? Laat dan onder dit bericht een reactie achter zodat ik een invite kan sturen!

UPDATE
Het is niet meer nodig je email adres achter te laten in de comments. Je kunt nu automatisch een invite krijgen via deze link (op het moment van schrijven heb ik 150 invites beschikbaar!).

Mobiele versie afsluiten