Site pictogram ICT Blog

Dell Vostro 200ST processor koeler vervangen

Scythe ShurikenDit artikel valt absoluut in de categorie technische tips voor gevorderden :)

Ik heb namelijk de processor koeler van mijn Dell Vostro 200 slim tower vervangen. Nu lijkt dit misschien niet zo’n ingewikkeld klusje, totdat je ziet welke koeler ik heb ingebouwd:

De Scythe Shuriken is een flinke low profile koeler die dankzij een 10cm fan met heatpipe constructie vrijwel geruisloos zijn werk doet. Deze koeler wordt vanwege veel in htpc’s gebruikt vanwege de geringe hoogte en fluister stille werking.

Hoewel de standaard CPU fan van de Dell op zich prima koelde, maakte deze een zeer vervelend brom geluid. De standaard koeler is een flink stuk aluminium met een 8cm fan daar schuin bovenop gemonteerd. Omdat ik dacht dat alle Intel 774 sockets van hetzelfde bevestigingsmechanisme gebruik maakten, heb ik zonder de kast te openen de Scythe Shuriken bij de Quiet PC shop besteld. Ik dacht dat het een eenvoudig klusje zou worden om de nieuwe koeler te monteren, maar na het openen van de pc kast zag ik al snel dat ik een groot probleem had. Dell heeft er namelijk voor gekozen niet van het standaard bevestigingsmechanisme gebruik te maken. Onder het moederbord was een metalen frame gemonteerd waar het koelblok op vastgeschoefd was. Omdat de Scythe Shuriken van een push pin bevestigingsmechanisme gebruikmaakt is het niet eenvoudig deze te monteren in de Dell.

Let op! Door het verwijderen van de CPU fan en het metalen bevestigingsframe zal de garantie komen te vervallen!

Nadat ik de fan en het koelblok had verwijderd, heb ik het hele moederbord uit de kast gehaald om zo het metalen bevestigingsframe te kunnen verwijderen. Dit zat helaas veel beter vast dan ik had gehoopt en ik moest dan ook flink wat kracht gebruiken…

Uiteindelijk is het me gelukt om het frame te verwijderen en kon ik de nieuwe koeler monteren. Helaas werkt de push pin constructie een stuk minder makkelijk dan de Dell schroef constructie maar na een flink gevecht was het me dan toch gelukt!

Zoals je kunt zien is de bevestiging verre van ideaal; de voet van het koelblok rust op een component van het moederbord en het moederbord is door de spanning van de bevestigingsklemmen flink doorgebogen… De voet van het koelblok maakt overigens wel goed contact met de processor, wat extreem belangrijk is.

Hoewel ik helemaal niet tevreden ben over de bevestiging van het koelblok (de push pin constructie is echt waardeloos!) is het doel van de operatie geslaagd: mijn computer is nu fluisterstil. De Shuriken cpu koeler doet zijn werk uitstekend. De temperatuur van de Intel Core 2 Duo 2.33Ghz processor is in idle zo’n 16 graden. Bij normaal gebruik komt de temperatuur niet hoger dan 20 graden en bij de burn in test (100% cpu gebruik) bleef de temperatuur steken op 37 graden terwijl de fan bijna niet te horen was.

Mobiele versie afsluiten