Dell Vostro 200ST processor koeler vervangen

Scythe ShurikenDit artikel valt absoluut in de categorie technische tips voor gevorderden :)

Ik heb namelijk de processor koeler van mijn Dell Vostro 200 slim tower vervangen. Nu lijkt dit misschien niet zo’n ingewikkeld klusje, totdat je ziet welke koeler ik heb ingebouwd:

De Scythe Shuriken is een flinke low profile koeler die dankzij een 10cm fan met heatpipe constructie vrijwel geruisloos zijn werk doet. Deze koeler wordt vanwege veel in htpc’s gebruikt vanwege de geringe hoogte en fluister stille werking.

Dell CPU koelerHoewel de standaard CPU fan van de Dell op zich prima koelde, maakte deze een zeer vervelend brom geluid. De standaard koeler is een flink stuk aluminium met een 8cm fan daar schuin bovenop gemonteerd. Omdat ik dacht dat alle Intel 774 sockets van hetzelfde bevestigingsmechanisme gebruik maakten, heb ik zonder de kast te openen de Scythe Shuriken bij de Quiet PC shop besteld. Ik dacht dat het een eenvoudig klusje zou worden om de nieuwe koeler te monteren, maar na het openen van de pc kast zag ik al snel dat ik een groot probleem had. Dell heeft er namelijk voor gekozen niet van het standaard bevestigingsmechanisme gebruik te maken. Onder het moederbord was een metalen frame gemonteerd waar het koelblok op vastgeschoefd was. Omdat de Scythe Shuriken van een push pin bevestigingsmechanisme gebruikmaakt is het niet eenvoudig deze te monteren in de Dell.

Let op! Door het verwijderen van de CPU fan en het metalen bevestigingsframe zal de garantie komen te vervallen!

Dell CPU frameNadat ik de fan en het koelblok had verwijderd, heb ik het hele moederbord uit de kast gehaald om zo het metalen bevestigingsframe te kunnen verwijderen. Dit zat helaas veel beter vast dan ik had gehoopt en ik moest dan ook flink wat kracht gebruiken…

Uiteindelijk is het me gelukt om het frame te verwijderen en kon ik de nieuwe koeler monteren. Helaas werkt de push pin constructie een stuk minder makkelijk dan de Dell schroef constructie maar na een flink gevecht was het me dan toch gelukt!

Scythe Shuriken op Dell moederbordZoals je kunt zien is de bevestiging verre van ideaal; de voet van het koelblok rust op een component van het moederbord en het moederbord is door de spanning van de bevestigingsklemmen flink doorgebogen… De voet van het koelblok maakt overigens wel goed contact met de processor, wat extreem belangrijk is.

Hoewel ik helemaal niet tevreden ben over de bevestiging van het koelblok (de push pin constructie is echt waardeloos!) is het doel van de operatie geslaagd: mijn computer is nu fluisterstil. De Shuriken cpu koeler doet zijn werk uitstekend. De temperatuur van de Intel Core 2 Duo 2.33Ghz processor is in idle zo’n 16 graden. Bij normaal gebruik komt de temperatuur niet hoger dan 20 graden en bij de burn in test (100% cpu gebruik) bleef de temperatuur steken op 37 graden terwijl de fan bijna niet te horen was.

16 antwoorden op “Dell Vostro 200ST processor koeler vervangen”

 1. Jerry schreef:

  Hi Johan. Knap stuk werk.

  Wat ik mij afvraag als bezitter van een Vostro 220 ST; heb jij juist geen last van de fan die naar buiten blaast? Die maakt aanzienlijk meer herrie dan de CPU fan vind ik. Zou die eenvoudig te vervangen zijn door een stillere? Tips?

  Alvast dank. Groet, Jerry

  1. Johan schreef:

   Ik heb een weerstandskabeltje gebruikt voor de fan die naar buiten blaast. Nu draait deze op een zeer laag toerental en is onhoorbaar.

   1. Jerry schreef:

    Dank voor je tip, ik laat je de uitkomst weten!

    Groet, Jerry

   2. Jerry schreef:

    Dat kabeltje lost inderdaad het lawaai van de case-fan op. Klasse!

    Thanks. Jerry

 2. Yannick schreef:

  Hey,

  Heb net dezelfde desktop als jij. Ik begin ook stilletjes aan gek te worden van het gebrom van de cpu koeler. :p

  Ik las dat je problemen had bij de bevestiging van de koeler omwille van de push pin bevestiging van de scythe koeler.

  Nu vraag ik mij af of volgende koeler een beter systeem zou kunnen zijn voor je configuratie:

  http://www.quietpc.com/be-fr-eur/products/lga775-coolers/cnps8000a

  dus met een bevestigingsplate achteraan. Zou dit gemakkelijker zijn om te bevestigen?

  Ik ken niet zoveel van koelers en dergelijke daarom vraag ik even je raad. :D
  Want ik zou namelijk mijn CPU koeler ook willen vervangen door een stille, deftige koeler.

  Mvg, Yannick

  1. Johan schreef:

   @Yannick: die Zalman koeler ziet er zeker goed uit! Ik denk dat deze ook veel eenvoudiger is te bevestigen dan de Scythe maar ik vraag me af of de 92mm fan net zo stil is als de 120mm fan van de Scythe?

   Zoals je op de bovenstaande foto’s kunt zien is de originele koeler van de Dell ook met schroeven bevestigd dus het zou zo maar eens kunnen zijn dat je niet eens de backplate hoeft te vervangen!

   Dus qua bevestigingsgemak kan ik zeker de Zalman aanraden, maar misschien moet je nog wat reviews opzoeken om uit te vinden hoe stil deze is.

   1. Yannick schreef:

    Ah ja idd, aan de grote en geluidsproductie verschillen bij verschillende grote van de fans had ik nog niet gedacht. :) Ik zal eens zoeken naar een fan die het bevestigingsmechanisme van de zalman combineert met de 120mm fan van de scythe.. Als ik er 1 vind, dan zal ik dit zeker laten weten.

    Alvast bedankt voor de snelle reactie en de goede raad.

    Mvg, Yannick

   2. Yannick schreef:

    Ik denk dat ik de oplossing heb gevonden voor het probleem met de push pin aansluiting:

    http://www.scythe-eu.com/en/products/pc-accessory/cpu-cooler-stabilizer-775.html

    Ik denk dat ik ga opteren om dit te kopen samen met de Scythe Shuriken.

    Wat denkt u ? zou dit de oplossing kunnen zijn?

    Met vriendelijke groeten,
    Yannick

    1. Johan schreef:

     Dat lijkt me een uitstekend plan! Als je hem heb geinstalleerd hoor ik graag wat je ervaringen zijn!

     1. Yannick schreef:

      Hey,

      Ik heb uiteindelijk toch gekozen voor de zalman CNPS-8700 NT koeler.

      De stabilizer bleek toch niet correct te zijn. Dus ik heb nu een Zalman CNPS-8700 NT die gewoon met vijzen bevestigd is op de aanwezige backplate van de originele intel koeler.. :)

      Installatie ging dus vlekkeloos. Heb bij deze installatie ook nog een Zalman ZM-F1 80mm gekocht.

      Deze is nu bovenaan de case gemonteerd ipv de originele case fan. Heb de case wel een beetje moeten bewerken met de hamer, want anders paste de koeler niet.. De originele koeler was namelijk 12mm hoog en de Zalman was 25mm. De case is dus bovenaan een beetje hoger geworden op de plaats waar de originele koeler zat. :D

      Alles is nu echt super stil en lekker fris. Op de CPU koeler zat een blauwe LED. Heb daarom de 80mm fan ook met een blauwe LED gekocht. Ziet er wel chic uit moet ik zeggen en is helemaal niet fel ofzo.

      Als je wil kan ik wel een paar fotootjes opsturen van mijn configuratie.

      Bedankt alvast voor de tips en uitleg die je me hebt gegeven bij het uitzoeken van een koeler.

      Mvg, Yannick C

Reacties zijn gesloten.