Site pictogram ICT Blog

Review – Acer Liquid Jade

Tijdens een persevent voor bloggers vorige week dinsdag in Hutspot in Amsterdam presenteerde Acer haar 2014 range van laptops, tablets en smartphones.

Een van deze nieuwe producten is de Acer Liquid Jade smartphone, een mid-range toestel van Acer dat afgelopen september is verschenen. Ik heb het toestel een paar dagen kunnen testen, hieronder mijn ervaringen met de Acer Liquid Jade.

Look & Feel
Acer is bij de Liquid Jade duidelijk voor de looks gegaan, het toestel is ontzettend dun en voelt ondanks zijn plastic case zeer degelijk aan. Dit komt met name omdat de batterij niet te verwisselen is waardoor de cover aan de achterkant niet kraakt.

Het toestel is tevens erg licht en ligt door zijn ronde hoeken lekker in de hand.

De Liquid Jade is voorzien van een Quad core processor welke in het gebruik snel aanvoelt, apps starten vlot op en de snelheid lijkt overal op het eerste gezicht prima. Het toestel wordt standaard geleverd met Android 4.4.2 KitKat en heeft weinig aanpassingen betreft de interface schil en apps.

Specs & features
Het grote 5 inch scherm heeft een 720p (1280 bij 720 pixels) resolutie en is voor een midrange toestel van goede kwaliteit. Acer heeft het scherm voorzien van het sterke Gorilla Glass en heeft het display door een ‘zero air gap’ zo dicht mogelijk op het glas gezet voor betere kleur en contrast weergave. Apple past deze techniek ook toe bij de nieuwe iPhones. De resolutie van die schermen ligt wel een stuk hoger maar daar is de prijs uiteraard ook naar. De helderheid van het scherm kan aardig fel worden gezet en app iconen en tekst zijn flink scherp.

De speaker van het toestel zit aan de achterkant. Acer prijst deze aan als een ‘premium sound’ speaker met DTS-HD certificaat. In de praktijk merk je daar weinig van, het geluid klinkt prima maar verder niet bijzonder. De plaatsing van de ‘speaker ring’ is wel een slimme, je bedekt deze vrijwel nooit met je hand waardoor het geluid altijd helder klinkt.

De camera module paste duidelijk niet in de dunne body, deze steekt een flink stuk uit aan de achterkant. Zoveel zelfs dat wanneer je het toestel neerlegt deze aan de bovenkant volledig op de camera lens rust. Naast een gek gezicht is dit erg krasgevoelig. De kwaliteit van de camera is wel goed, deze maakt scherpe foto’s en presteert ook prima bij weinig licht. De camera aan de achterkant is 13 megapixel, de frontcam 2 megapixel.

Hieronder staat een aantal onbewerkte foto’s die zijn genomen met de Acer Liquid Jade (klik voor grote versie).

Acer rust vrijwel al hun toestellen uit met een dual simkaart slot. Ook bij de Liquid Jade kun je 2 (nano) sims tegelijkertijd plaatsen. Ideaal als je het toestel zowel privé als zakelijk gebruikt. Wanneer je de tweede sim niet nodig hebt kun je in hetzelfde slot ook een Micro SD kaart plaatsen. Handig als je aan de standaard opslagruimte van 8GB niet genoeg hebt.

Wat kan beter?
Bij de Liquid Jade krijg je veel features voor relatief weinig geld, toch kunnen er altijd dingen beter. Zo zit de sleep/wake knop aan de bovenkant van het toestel. Bij grotere toestellen zie je tegenwoordig vaak dat deze knop aan de (rechter)zijkant zit zodat je er ook met één hand makkelijk bij kan, dat werkt in de praktijk vaak beter dan wanneer deze bovenop het toestel zit.

De volumeknoppen zitten bij de Liquid Jade ook op een vreemde plek, rechts in plaats van aan de linkerzijkant. Dit is de eerste paar keer even wennen als je ze zoekt. Door de dunne body kon er waarschijnlijk enkel een kleine trilmotor worden geplaatst, deze klinkt een beetje lullig en is echt veel te zacht. De niet verwisselbare batterij is voor het design een pré, mensen die bij Android toestellen gewend zijn dat je een reserve batterij bij de hand kunt houden zullen minder enthousiast zijn. Doordat het een midrange toestel is, is er helaas geen 4G aanwezig.

De Quad core processor lijkt in eerste instantie snel in het gebruik. Bij intensiever gebruik loop je toch tegen wat beperkingen aan. Menu’s hebben geregeld lag, bij het installeren van apps hangt de Google Play app geregeld en de autofocus in de camera app loopt alles behalve vloeiend. Of dit te wijden is aan de specs of aan de Android installatie is lastig te zeggen. Ik weet ook niet of het toetsenbord nu per Android versie / interface schil kan verschillen, maar het standaard toetsenbord op dit toestel vergt door zijn smalle toetsen aardig wat oefening. Ook het scrollen op het toestel voelt lang niet altijd direct. Met name in de (Chrome) browser ben je de pagina vaak kwijt omdat de pagina sneller scrollt dan je zelf daadwerkelijk ‘veegt’.

De 8GB opslagruimte is aan de kleine kant, in de praktijk kun je zelfs slechts 5,5GB vrije ruimte gebruiken. Gelukkig is er de mogelijkheid voor uitbreiding middels een MicroSD kaart, echter kun je dan niet meer de dual-sim optie gebruiken. Er is namelijk ruimte voor 2 simkaarten, of een simkaart en een MicroSD kaart. Ook ben je tijdelijk je bereik kwijt als je de MicroSD kaart wilt verwijderen omdat deze in dezelfde ’tray’ zit als de simkaart.

De piano zwarte case is een echte stof en vingerafdrukken magneet. Bij de witte variant van de Liquid Jade heb je daar wellicht minder last van.

Android update
Het is nog niet zeker of je met de Liquid Jade kunt updaten naar de nieuwste Android 5.0 versie ‘Lollipop’. Acer deed hier tijdens het event weinig over uit de doeken maar liet weten dat het per toestel aan de hand van de afzet aantallen bepaald of ze wel of niet een upgrade beschikbaar stellen. Ik mag dan als iOS gebruiker wellicht verwend zijn met jaarlijkse (gratis) OS updates, ik zou het echt onnacceptabel vinden als er geen upgrade beschikbaar komt. Dit gaat in ieder geval zeker niet op korte termijn gebeuren. De Android versie 4.4.2 die momenteel op het toestel staat is ook niet de nieuwste versie, dat is 4.4.4.

Conclusie
De Acer Liquid Jade is met zijn aantrekkelijke design, 720p scherm, scherpe camera en dual simslot een veelzijdig toestel voor een mooie prijs. Je moet je alleen wel kunnen vinden in de verschillende designkeuzes die voor de dunne body zijn gemaakt. Ook kan het uitblijven van een Android 5.0 upgrade een dealbreaker zijn.

Testrapport

Pluspunten +
▪ Aantrekkelijk design, ondanks plastic case een goede bouwkwaliteit, kraakt niet.
▪ Toestel is, dun licht en ligt lekker in de hand
▪ Quad core processor voelt snel aan
▪ Lage prijs (229 euro)
▪ Prima camera
▪ Mooi scherp scherm (720p)
▪ Prima speaker en slimme plaatsing
▪ Dual simkaart slot met optie voor MicroSD kaart
▪ Veel features voor relatief weinig geld

Minpunten –
▪ Case is een stof en vingerafdrukken magneet
▪ Oudere Android versie (4.4.2 ipv 4.4.4)
▪ Waarschijnlijk niet te updaten naar Android 5.0
▪ Scrollen op het toestel voelt niet direct.
▪ Sleep/Wake button zit aan de bovenkant ipv aan de zijkant.
▪ Trilmotor voelt/klikt een beetje lullig en is veel te zacht.
▪ Het dual simslot wordt gedeeld met het MicroSD slot.
▪ Speaker is ondanks zijn DTS-HD specificatie verder niet bijzonder.
▪ De camera steekt een flink stuk uit en kan zo eerder beschadigd raken
▪ In tegenstelling tot andere Android toestellen is de batterij niet verwisselbaar.
▪ Toetsenbord vereist flink wat oefening
▪ Geen 4G

Specificaties
Afmetingen:
140 x 69 x 7.5 millimeter
Besturingssysteem (OS): Android 4.4.2 (KitKat)
Gewicht: 110 gram
Scherm: 5 inch IPS scherm (1280 bij 720 pixels) Gorilla Glas (Zero Air Gap)
Processor: 1,3GHz-Quadcore-processor
Geheugen: 1GB werkgeheugen, 8GB opslagruimte (uitbreidbaar middels MicroSD)
Netwerk: GPRS, Wifi, 3G
Batterij: 2100 mAh
Camera: 13-megapixel-camera, 2 megapixel vga-frontcamera (f1.8)
Sim: Dual (nano) sim slot.
UItgebracht in: september 2014
Adviesprijs: 229 euro
Kleur: Zwart ‘piano black’

Mobiele versie afsluiten