Review – Acer Liquid Jade

Tijdens een persevent voor bloggers vorige week dinsdag in Hutspot in Amsterdam presenteerde Acer haar 2014 range van laptops, tablets en smartphones.

Een van deze nieuwe producten is de Acer Liquid Jade smartphone, een mid-range toestel van Acer dat afgelopen september is verschenen. Ik heb het toestel een paar dagen kunnen testen, hieronder mijn ervaringen met de Acer Liquid Jade.

Look & Feel
Acer Liquid Jade voorkantAcer is bij de Liquid Jade duidelijk voor de looks gegaan, het toestel is ontzettend dun en voelt ondanks zijn plastic case zeer degelijk aan. Dit komt met name omdat de batterij niet te verwisselen is waardoor de cover aan de achterkant niet kraakt.

Het toestel is tevens erg licht en ligt door zijn ronde hoeken lekker in de hand.

De Liquid Jade is voorzien van een Quad core processor welke in het gebruik snel aanvoelt, apps starten vlot op en de snelheid lijkt overal op het eerste gezicht prima. Het toestel wordt standaard geleverd met Android 4.4.2 KitKat en heeft weinig aanpassingen betreft de interface schil en apps.

Specs & features
Het grote 5 inch scherm heeft een 720p (1280 bij 720 pixels) resolutie en is voor een midrange toestel van goede kwaliteit. Acer heeft het scherm voorzien van het sterke Gorilla Glass en heeft het display door een ‘zero air gap’ zo dicht mogelijk op het glas gezet voor betere kleur en contrast weergave. Apple past deze techniek ook toe bij de nieuwe iPhones. De resolutie van die schermen ligt wel een stuk hoger maar daar is de prijs uiteraard ook naar. De helderheid van het scherm kan aardig fel worden gezet en app iconen en tekst zijn flink scherp.

De speaker van het toestel zit aan de achterkant. Acer prijst deze aan als een ‘premium sound’ speaker met DTS-HD certificaat. In de praktijk merk je daar weinig van, het geluid klinkt prima maar verder niet bijzonder. De plaatsing van de ‘speaker ring’ is wel een slimme, je bedekt deze vrijwel nooit met je hand waardoor het geluid altijd helder klinkt.

De camera module paste duidelijk niet in de dunne body, deze steekt een flink stuk uit aan de achterkant. Zoveel zelfs dat wanneer je het toestel neerlegt deze aan de bovenkant volledig op de camera lens rust. Naast een gek gezicht is dit erg krasgevoelig. De kwaliteit van de camera is wel goed, deze maakt scherpe foto’s en presteert ook prima bij weinig licht. De camera aan de achterkant is 13 megapixel, de frontcam 2 megapixel.

Hieronder staat een aantal onbewerkte foto’s die zijn genomen met de Acer Liquid Jade (klik voor grote versie).

Acer rust vrijwel al hun toestellen uit met een dual simkaart slot. Ook bij de Liquid Jade kun je 2 (nano) sims tegelijkertijd plaatsen. Ideaal als je het toestel zowel privé als zakelijk gebruikt. Wanneer je de tweede sim niet nodig hebt kun je in hetzelfde slot ook een Micro SD kaart plaatsen. Handig als je aan de standaard opslagruimte van 8GB niet genoeg hebt.

Wat kan beter?
Bij de Liquid Jade krijg je veel features voor relatief weinig geld, toch kunnen er altijd dingen beter. Zo zit de sleep/wake knop aan de bovenkant van het toestel. Bij grotere toestellen zie je tegenwoordig vaak dat deze knop aan de (rechter)zijkant zit zodat je er ook met één hand makkelijk bij kan, dat werkt in de praktijk vaak beter dan wanneer deze bovenop het toestel zit.

Acer Liquid Jade achterkant en cameraDe volumeknoppen zitten bij de Liquid Jade ook op een vreemde plek, rechts in plaats van aan de linkerzijkant. Dit is de eerste paar keer even wennen als je ze zoekt. Door de dunne body kon er waarschijnlijk enkel een kleine trilmotor worden geplaatst, deze klinkt een beetje lullig en is echt veel te zacht. De niet verwisselbare batterij is voor het design een pré, mensen die bij Android toestellen gewend zijn dat je een reserve batterij bij de hand kunt houden zullen minder enthousiast zijn. Doordat het een midrange toestel is, is er helaas geen 4G aanwezig.

De Quad core processor lijkt in eerste instantie snel in het gebruik. Bij intensiever gebruik loop je toch tegen wat beperkingen aan. Menu’s hebben geregeld lag, bij het installeren van apps hangt de Google Play app geregeld en de autofocus in de camera app loopt alles behalve vloeiend. Of dit te wijden is aan de specs of aan de Android installatie is lastig te zeggen. Ik weet ook niet of het toetsenbord nu per Android versie / interface schil kan verschillen, maar het standaard toetsenbord op dit toestel vergt door zijn smalle toetsen aardig wat oefening. Ook het scrollen op het toestel voelt lang niet altijd direct. Met name in de (Chrome) browser ben je de pagina vaak kwijt omdat de pagina sneller scrollt dan je zelf daadwerkelijk ‘veegt’.

De 8GB opslagruimte is aan de kleine kant, in de praktijk kun je zelfs slechts 5,5GB vrije ruimte gebruiken. Gelukkig is er de mogelijkheid voor uitbreiding middels een MicroSD kaart, echter kun je dan niet meer de dual-sim optie gebruiken. Er is namelijk ruimte voor 2 simkaarten, of een simkaart en een MicroSD kaart. Ook ben je tijdelijk je bereik kwijt als je de MicroSD kaart wilt verwijderen omdat deze in dezelfde ’tray’ zit als de simkaart.

De piano zwarte case is een echte stof en vingerafdrukken magneet. Bij de witte variant van de Liquid Jade heb je daar wellicht minder last van.

Acer Liquid Jade verpakking

Android update
Het is nog niet zeker of je met de Liquid Jade kunt updaten naar de nieuwste Android 5.0 versie ‘Lollipop’. Acer deed hier tijdens het event weinig over uit de doeken maar liet weten dat het per toestel aan de hand van de afzet aantallen bepaald of ze wel of niet een upgrade beschikbaar stellen. Ik mag dan als iOS gebruiker wellicht verwend zijn met jaarlijkse (gratis) OS updates, ik zou het echt onnacceptabel vinden als er geen upgrade beschikbaar komt. Dit gaat in ieder geval zeker niet op korte termijn gebeuren. De Android versie 4.4.2 die momenteel op het toestel staat is ook niet de nieuwste versie, dat is 4.4.4.

Conclusie
De Acer Liquid Jade is met zijn aantrekkelijke design, 720p scherm, scherpe camera en dual simslot een veelzijdig toestel voor een mooie prijs. Je moet je alleen wel kunnen vinden in de verschillende designkeuzes die voor de dunne body zijn gemaakt. Ook kan het uitblijven van een Android 5.0 upgrade een dealbreaker zijn.

Testrapport

Pluspunten +
▪ Aantrekkelijk design, ondanks plastic case een goede bouwkwaliteit, kraakt niet.
▪ Toestel is, dun licht en ligt lekker in de hand
▪ Quad core processor voelt snel aan
▪ Lage prijs (229 euro)
▪ Prima camera
▪ Mooi scherp scherm (720p)
▪ Prima speaker en slimme plaatsing
▪ Dual simkaart slot met optie voor MicroSD kaart
▪ Veel features voor relatief weinig geld

Minpunten –
▪ Case is een stof en vingerafdrukken magneet
▪ Oudere Android versie (4.4.2 ipv 4.4.4)
▪ Waarschijnlijk niet te updaten naar Android 5.0
▪ Scrollen op het toestel voelt niet direct.
▪ Sleep/Wake button zit aan de bovenkant ipv aan de zijkant.
▪ Trilmotor voelt/klikt een beetje lullig en is veel te zacht.
▪ Het dual simslot wordt gedeeld met het MicroSD slot.
▪ Speaker is ondanks zijn DTS-HD specificatie verder niet bijzonder.
▪ De camera steekt een flink stuk uit en kan zo eerder beschadigd raken
▪ In tegenstelling tot andere Android toestellen is de batterij niet verwisselbaar.
▪ Toetsenbord vereist flink wat oefening
▪ Geen 4G

Specificaties
Afmetingen:
140 x 69 x 7.5 millimeter
Besturingssysteem (OS): Android 4.4.2 (KitKat)
Gewicht: 110 gram
Scherm: 5 inch IPS scherm (1280 bij 720 pixels) Gorilla Glas (Zero Air Gap)
Processor: 1,3GHz-Quadcore-processor
Geheugen: 1GB werkgeheugen, 8GB opslagruimte (uitbreidbaar middels MicroSD)
Netwerk: GPRS, Wifi, 3G
Batterij: 2100 mAh
Camera: 13-megapixel-camera, 2 megapixel vga-frontcamera (f1.8)
Sim: Dual (nano) sim slot.
UItgebracht in: september 2014
Adviesprijs: 229 euro
Kleur: Zwart ‘piano black’

8 antwoorden op “Review – Acer Liquid Jade”

  1. pixie schreef:

    Zelf ben ik niet een persoon dat snel zal klagen. Dit is trouwens de eerste keer dat ik een slechte commentaar geef. Dit doe ik om anderen af te raden dit toestel te kopen. Ik spreek niet enkel uit eigen ervaring. Dit toestel kostte bij aankoop €200 uiteraard verwacht je voor die prijs niet het beste van het beste. Maar dat is nog zacht uitgedrukt. Het toestel verwijderd constant de SD kaart en de SIM kaart(dat mag je absoluut letterlijk nemen! Ja, CONSTANT!). Telkens als ik een oproep wil aannemen valt hij uit. Hij blokkeert heel vaak.
    Op het telefoongeheugen kan je ook niet rekenen. Als je een foto wil doorsturen via een app. Gaat dit nooit! steeds komt de melding dat er geen geheugen is. (wel ‘vreemd’ als er maar 1 foto op het toestel staat en geen andere mediabestanden) Als ik ga kijken hoeveel geheugen er nog vrij is staat er 0MB van 0MB!!! Het toestel heeft helemaal geen telefoongeheugen als ik deze cijfers mag geloven. Dus.. van Viber, Whatsapp,… kan je al geen gebruik maken. Als je een sms wil verzenden valt de SIM kaart elke keer uit. Eveneens is het plaatsen van de SIM en SD kaart een gigantische ramp! het zo slecht ontworpen dat het bijna onmogelijk is om met dit met 2 handen te doen. Het is de bedoeling dat je uw SIM en SD kaart in een soort van smal schuifje steekt. Terwijl je dat doet moet je de SIM en SD aan beide kanten vast houden omdat het anders erdoor valt. Het is me nog nooit gelukt deze binnen het kwartier te plaatsen.
    Het gebeurt ook vaak dat de Wi-Fi niet werkt en 3G niet, de ene week werkt het wel de andere weer niet. Als hij dan is werkt dan wordt het toestel gloeiend heet dat het onmogelijk is om deze nog vast te houden! Verder maakt hij van zichzelf veel lawaai, een aanhoudend zoomgeluid dat je denkt dat hij elke second kan ontploffen.
    Eerlijk gezegd is dit de slechtste aankoop dat ik ooit gedaan heb!
    Verder heb ik deze gsm gekocht samen met enkele vrienden die ook deze GSM kochten. Bij één iemand gebeurde het volgende:
    1 week na aankoop startte de gsm al niet meer op. Techniekers hebben dit bestudeert en hij was volledig kapot na 1 week. Uit alle eerlijkheid kan ik zeggen dat er niets met het toestel is gebeurd (dus geen waterschade/niet gevallen/ niet in warme of koele ruimtes vertoeft).

    Andere vrienden hebben dezelfde klachten die ik bovenstaand al heb opgesomd.

    Ik had van Acer toch wel professionalisme verwacht, wat absoluut nooit aanwezig is geweest!

    1. Lieselot schreef:

      Ook ik heb net dezelfde problemen als hierboven vermeld… Nu na 6 maanden doet hij opeens niets meer (na 20 000x mijn sd kaart eruit te smijten…)

      Ik hoop dat dit onder garantie valt en ik mijn geld terug krijg!!!!!

  2. Eric veekens schreef:

    Ik heb hem ook nergens geen probleem mee doet wat ie moet doen ik heb ook 4 G foto versturen gaat prima Wi-Fi doet het goed misschien moet je eens een andere simkaart gaan halen

    1. Erwin schreef:

      Telefoon werkt perfect, ook geen problemen, ik gebruik hem met dual-sim. Enige is dat virtuele toetsenbord niet heel fijn werkt, maarja wat wil je van een telefoon die nu 170 euro kost

      4g? Dat ondersteunt ie toch niet ?

  3. Loraine schreef:

    Ik heb ook deze telefoon en ik ben er ook niet tevreden mee. Mijn telefoon is gevallen en is nu dus kapot. Mijn scherm is helemaal gebarsten. Ik kan nergens op internet vinden waar ik mijn telefoon kan laten maken + telefoonwinkels in omgeving kunnen mij ook niet helpen.
    Iemand tips????

  4. jolanda schreef:

    ik heb de jade nu ongeveer 3 mnd , en het geluid gaat steeds uit zich zelf zacht en dan kan ik hem ook niet meer op normaal volume zetten , en hij is nu voor de 2de x zich zelf op de harde manier gaan resseten , zonder dat ik iets doe dan denk je geen probleem en los het op ja als het in het nederlands of engels was maar chinees kan ik niks mee , nee dit is niet mijn mobiel , het beeld en besturing oke , maar nee en het probleem over de simkaart die ik hier net ook las , heeft de mijne idd ook

  5. Monique schreef:

    In het algemeen een fijn toestel.
    Mooi beeld en maakt best mooie foto’s.
    Een nadeel is wel de uitstekende camera.
    Ook het geluid ben ik niet erg tevreden over, mijn oude toestel kon harder.
    Zoals eerder al werd gemeld had ik ook het probleem wat betreft mijn sd kaart eruit gooien, continu, gek werd ik er van.
    Maar na een nieuw kaartje erin gedaan te hebben geeft dit geen probleem meer.
    Helaas heb ik mijn toestel laten vallen en ligt ook bij mij het scherm aan diggelen.
    Na rondvragen erachter gekomen dat dit niet mogelijk is en al zou het mogelijk zijn kost dit tig keer meer dan wat je toestel gekocht heeft.
    Dus kun je beter een ander aanschaffen.
    Een groot nadeel vind ik ook dat de batterij er niet uit kan.
    Voor mij Acer meer!

  6. Sammy schreef:

    Heb 1 jaar dit toestel gebruikt. Alle bovenvermelde probs heb ik niet gehad maar wel deze 2.

    – Tijdens een gesprek valt de microfoon uit en hoort de andere persoon aan de andere kant vd lijn mij niet meer en moet ik de speaker activeren om toch verder te kunnen praten. Alleen dan werkt de microfoon weer. Heb ook reeds meerdere malen zelf een Hard-Reset uitgevoerd om de hele software opnieuw te laten installeren maar probleem blijft. Raar.

    – Wanneer ik de verbinding verbreek bij einde van een gesprek, toont het scherm dat de verbinding verbroken is en keert dan gewoon terug naar het bureaublad. Tot zover alles normaal maar wanneer ik dan luister is de lijn nog open en hoor ik de persoon nog aan de andere kan vd lijn. Weeral Hard-Reset uitgevoerd maar NO GO. probleem blijft. alweer… beetje raar :-)

    Toestel ligt nu in de schuif, weg te kwijnen.
    Heb nu Iphone gekocht. Vrij duur maar kwalitatief top.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *