Zelf korte urls maken met .htaccess

bit.lyTwitter gebruikers kennen ze wel, verkorte links die optimaal gebruik van de beperkt beschikbare tekst ruimte maken. Veelal wordt gebruik gemaakt van de diensten van tinyurl.com en bit.ly.

Op dit weblog plaats ik wel eens zogenaamde affiliate links (links naar producten of diensten waarbij je een percentage van een eventuele verkoop ontvang). Het nadeel van deze links is dat ze vaak ontzettend lang en ingewikkeld zijn waardoor het maken van fouten snel is gemaakt. Hiervoor was ik op zoek naar een betere oplossing en dacht daarbij aan de link diensten zoals tinyurl.

Het probleem bij externe diensten is echter dat de referrer (verwijzende website) niet overeenkomt met de website waarvoor de affiliate link is aangemaakt. Na wat zoekwerk kwam ik terecht bij een aantal WordPress plugins die specifiek zijn gemaakt voor het vereenvoudigen van het gebruik van affiliate links. Met een plugin zoals GoCodes kun je heel eenvoudig links maken zoals ictblog.nl/go/affiliate.

Omdat ik niet zo heel vaak affiliate links gebruik heb ik er uiteindelijk voor gekozen om mijn redirects rechtstreeks in het .htaccess bestand aan te maken. Dit werkt wat sneller dan de op WordPress gebaseerde plugins en dit heeft als voordeel dat ik niet nóg een extra plugin hoef te installeren en onderhouden.

Om een redirect in .htaccess aan te maken dien je de volgende code te gebruiken:

redirect /out/affiliate/ http://affiliatelink

Het is aan te raden om in je robots.txt bestand een uitzondering te maken voor deze links omdat anders de kans bestaat dat ‘lege’ pagina’s in de zoekmachine database terecht kunnen komen die als spam worden aangemerkt. Je kunt hiervoor de volgende code gebruiken:

# BEGIN VERKORTE LINKS
User-agent: *
Disallow: /out/
# END VERKORTE LINKS

Een extra voordeel (wat overigens door sommigen wordt betwist) is dat zoekmachines de speciaal aangemaakte verkorte affiliate links niet herkennen waardoor je niet de kans loopt op basis van dergelijke links lager te worden geplaatst in de zoekresultaten.

3 antwoorden op “Zelf korte urls maken met .htaccess”

 1. Dave Spaans schreef:

  Bedankt voor de uitleg. Ik ben op dit moment met een stage opdracht bezig waarbij ik een website moet optimaliseren voor zoekmachines. Zoekmachine vriendelijke urls zijn hier dus een onderdeel van. Met deze post word ik hiermee goed op weg geholpen. Als je meer interessante artikeltjes hebt lees ik ze graag.

 2. Johan schreef:

  Graag gedaan :)

  Je kunt overigens nog veel meer interessante artikelen over zoekmachine optimalisatie vinden op deze weblogs:

  http://yoast.com/
  http://andrescholten.nl/
  http://www.monlog.nl/
  http://www.chapter42.com/

 3. Bol Networks ict schreef:

  Je kan erg handige dingen doen met .htaccess

  Hieronder wat aanvullingen:

  301 redirect –
  Redirect 301 /OUDEPLEK /NIEUWEPLEK

  domeinen zonder www doorlinken naar het www subdomein –
  RewriteCond %{HTTP_HOST} ^ictblog.nl [NC]
  RewriteRule ^(.*)$ https://ictblog.nl/$1 [L,R=301]

  :-) Erg SEO vriendelijk spul allemaal

Reacties zijn gesloten.