Wat is het beste Windows Phone 7.5 toestel (Nokia , HTC of Samsung)?

Regelmatige lezers van dit blog zal het niet zijn ontgaan; ik ben een echte Microsoft fan. Op mijn desktop computer en netbook gebruik ik Windows 7 en ik heb ook al jaren een Windows Mobile telefoon.

Nu mijn HTC Touch 3g met Windows Mobile 6.1 aan vervanging toe is, wil ik de stap maken naar een Windows Phone 7.5 toestel. Maar wat is het beste Windows Phone toestel van dit moment, en waarom zou ik geen iPhone of een Android telefoon kiezen?

Android en iOS
Uiteraard heb ik ook naar de concurrerende systemen Android en iOS gekeken, en hoewel ik Apple’s iOS prettig vindt werken, spreekt dit systeem mij als Windows gebruiker niet echt aan vanwege de brakke itunes software. Ook de hoge prijs van de iPhone is voor mij een reden om Apple links te laten liggen.

Android is een heel ander verhaal… Aan de prijs van Android toestellen zal het niet liggen, maar wat is het toch een rommelig besturingssysteem! Er is zó ontzettend slecht nagedacht over de interface dat ik er niet over peins om ooit een mobiele telefoon met Android aan te schaffen. En gezien de slechte reputatie van Google wat betreft privacy loop ik ook liever niet rond met een apparaat dat Google voortdurend op de hoogte houdt van mijn locatie, zoekopdrachten en wat al niet meer.

Windows Phone 7.5 mango
Hoewel Microsoft wat langzaam op gang is gekomen, zijn ze met de nieuwste versie van Windows Phone weer helemaal bij de tijd. Voor Windows gebruikers biedt Windows Phone mooie voordelen zoals integratie met de SkyDrive dienst waarmee je maar liefst 25Gb gratis opslagruimte in de cloud krijgt. Hotmail en Office 365 (Exchange) zijn heel mooi geïntegreerd, en de Metro interface is niet alleen uniek en vernieuwend, maar werkt ook nog eens heel snel en intuïtief.
Als Microsoft fan is het fijn om te merken dat op de diverse tech-blogs en fora de inspanningen van de Microsoft ontwikkelaars worden gewaardeerd en het weer cool is om een Windows Phone te hebben!

Nokia Lumia 800
Het zal je niet zijn ontgaan dat Nokia onlangs haar eerste Windows Phone toestellen heeft geïntroduceerd. De Nokia Lumia 800 is een schitterend toestel met een stevige polycarbonaat unibody behuizing. Het afgeronde ClearBlack Amoled scherm is prachtig om te zien en door het GorillaGlass ook heel krasbestendig. Dankzij de 1.4 Ghz single core processor en het Windows Phone besturingssysteem is het toestel heel snel en dat zie je goed terug in de vloeiende schermbewegingen.

Nokia maakt bij mij nostalgische gevoelens los en dit zou een prima moment zijn om terug te keren naar dit mooie merk. Maar is de Nokia Lumia 800 dan de beste Windows Phone van dit moment? Nee, want hoewel de Lumia 800 absoluut de schoonheidsprijs wint, kunnen een aantal zaken worden verbeterd. Ten eerste is voor mij het ontbreken van een camera aan de voorzijde een absolute dealbreaker. Want hoewel Skype op dit moment nog niet beschikbaar is voor Windows Phone, kan dit niet lang meer duren (Microsoft heeft Skype onlangs overgenomen). Een ander minpuntje vind ik dat de micro usb poort achter een klepje verborgen zit. Het klepje voelt niet erg degelijk aan, en omdat het toestel iedere avond aan de lader zal moeten vrees ik dat het klepje niet lang heel zal blijven. Ten slotte vind ik de adviesprijs van 479 euro nogal aan de hoge kant.

Wat zijn dan de alternatieven?
Er komen steeds meer Windows Phone toestellen op de markt. Ook HTC en Samsung maken al enige tijd Windows Phone toestellen (In het begin maakte HTC zelfs alleen maar Windows Mobile toestellen), en hoewel de HTC Radar en de Samsung Omnia W met een toestelprijs van respectievelijk 300 en 330 euro zich in een lagere prijsklasse bevinden, kunnen deze telefoons zich qua specificaties prima meten met de Nokia Lumia 800. Beide telefoons hebben als voordeel dat ze over een front-facing camera beschikken en hebben verder dezelfde standaard functies van Windows Phone 7.5. De Nokia heeft overigens wel een handige navigatie app (Nokia Drive) en een muziekdienst als extra software aan boord. Mocht turn-by-turn navigatie voor jou een vereiste zijn, dan moet je bij de prijs van de HTC en Radar eerlijkheidshalve zo’n 60 euro optellen voor de aanschaf van een navigatie app.

Overzicht plus- en minpunten
Na het lezen van een aantal reviews en het bekijken van de Nokia Lumia 800 en HTC Radar in de winkel (de Samsung is nog niet te koop), ben ik op de volgende lijst van (in mijn optiek) belangrijke plus- en minpunten gekomen:

Nokia Lumia 800 Samsung Omnia W HTC Radar
Pluspunten
Design met Wow! factor
Goede 8 megapixel camera
Nokia Drive Navigatiesoftware
Pluspunten
Kwaliteit scherm
Laag gewicht
Uitneembare batterij
Pluspunten
Aluminium unibody behuizing
Capaciteit batterij
Goede reputatie HTC
Minpunten
Geen front-facing camera
Hoge prijs los toestel
Minpunten
Saaie plastic behuizing
8Gb niet-uitbreidbaar geheugen
Minpunten
Langzame processor
Geen uitneembare batterij

Conclusie
Hoewel ik een zwak heb voor het prachtige design van de Nokia Lumia 800, kan ik me als Skype-addict niet over het gemis van een front-facing camera heen zetten. Ik moet hier eerlijkheidshalve bij vermelden dat ik normaal gesproken van Skype gebruik maak op mijn desktop computer, dus ik weet niet of ik het in de praktijk veel op mijn mobiele telefoon zal gaan gebruiken.

De HTC radar is een mooi toestel en als bezitter van een HTC Touch 3g (en daarvoor en HTC Tornado) spreekt dit merk me zeer aan vanwege de betrouwbaarheid. Maar omdat ik bij beide HTC toestellen een nieuwe batterij heb moeten plaatsen vind ik de niet-uitneembare batterij een flink minpunt. De 1Ghz processor is op dit moment snel genoeg voor Windows Phone, maar ik vraag me af of dit een probleem zal zijn bij toekomstige upgrades.

Na het lezen van een aantal reviews van de Samsung Omnia W, ben ik heel enthousiast geworden over dit toestel.

Omdat Windows Phone een vaste resolutie van 800×480 pixels heeft, doet de grootte van het scherm er in de praktijk niet zoveel toe. De beeldkwaliteit is wel heel belangrijk omdat je bij een smartphone daar natuurlijk heel veel gebruik van maakt. Het super amoled scherm van de Samsung is prachtig helder en het formaat van 3,7 inch zorgt ervoor dat het toestel niet te groot is om in je broekzak te stoppen. Een snelle processor, front facing camera, verwisselbare batterij en een laag gewicht maken dit toestel voor mij helemaal af!

Ben jij het eens met mijn conclusie?

27 antwoorden op “Wat is het beste Windows Phone 7.5 toestel (Nokia , HTC of Samsung)?”

 1. Sander schreef:

  Ik heb de htc radar en wat heel fijn aan deze telefoon is dat de batterij veel langer meegaat dan de nokia lumia. Ook kan ik op de radar internet delen instellen en dat kan met de nokia lumia niet! Ik ben in ieder geval heel tevreden met mijn telefoon, misschien moet je nog eens goed naar de htc radar kijken.

  1. Johan schreef:

   Leuk dat je zo enthousiast over je HTC Radar bent. Toch denk ik dat dit vanwege de tragere processor een minder goede keuze is. Ik weet dat de interface van Windows Phone ook op de Radar heel vloeiend werkt omdat daarvoor van de GPU gebruik wordt gemaakt. Ik ben echter bang dat bij zwaardere applicaties (zoals bijvoorbeeld Skype) de processor toch de bottleneck zal vormen.

   Ook in deze browsertest op tweakers.net zie je dat de HTC Radar niet echt snel is: http://tweakers.net/reviews/2296/6/htc-radar-titan-met-windows-phone-size-matters-browserprestaties.html

   Het blijft wel een heel mooi toestel door de aluminium behuizing en als de accuduur echt veel beter is dan de andere Windows Phones dan kan ik je voorkeur best begrijpen. En natuurlijk dat je 180 euro hebt bespaard tov de Nokia ;)

 2. Erik schreef:

  Hallo mensen,

  Ik overweeg een telefoon met windows 7.5 aan te schaffen maar ik heb gehoord dat je een e-mailbijlage in 7.5 niet kan opslaan. Kan iemand mij vertellen wat hiervan waar is?

  1. Johan schreef:

   Ik heb het net even geprobeerd, maar als je een foto of office document (.doc, .xls etc) ontvangt kun je deze gewoon openen en op je telefoon opslaan.

   Heb je misschien een concreet voorbeeld van een type bijlage die je zou willen opslaan op een WP 7.5 telefoon?

   1. Erik schreef:

    Dank voor je snelle reactie Johan, Het gaat mij met name om doc, jpg, mp3 bestanden. Het feit dat het kan (kon ook bijna niet anders) stemt mij gerust. Een verkoper van een telefoonwinkel vertelde mij dit, en ik had daar ernstige twijfels over. Nu hoef ik alleen nog maar te kijken welke model ik wil hebben. Voorwaarde voor mij is dat ik hem zeer veel als MP3 speler gebruik. De muziekkwaliteit moet dus goed zijn.

    1. Johan schreef:

     De headset die bij de Samsung Omnia W wordt geleverd voldoet voor handsfree bellen prima, maar is niet echt geschikt voor het luisteren naar muziek.

     Gelukkig hebben alle Windows Phones 3.5mm aansluiting voor een losse koptelefoon, dat maakt echt heel veel verschil.

     Nokia heeft zelfs hoofdtelefoons gemaakt in de kleur van de Lumia 800 die volgens de reviews goed klinken.

     P.s. Ik ga ook wel eens voor de lol naar een telefoonwinkel, het is altijd weer vermakelijk om te horen wat voor onzin de verkopers uitkramen ;)

     1. Erik schreef:

      Haha idd, die verkopers weten vooral hun eigen product erg goed te verkopen. Prachtig.
      Dank voor je adviezen. Ik ga me nog een weekje verder oriënteren en kijk uiteraard ook even op de link die je gestuurd hebt

 3. johan schreef:

  Beetje subjectief geschreven verhaal maar dat is opzich ok.

  Ik wil wel voor de Lumia 800 gaan.
  Echter SKYPE is juist wat ik wil

  Als je in een winkel loopt of ergens met vrienden zit en je wilt dit delen, dan moet je dit toch goed kunnen delen. Dt is echt een gemiste kans van Nokia. D Iphone kan dit allang

  maar die vind ik soswieso te duur en ik heb ook een Nokia zwak.

  Jammer jammer

  gr,

  Johan

 4. Wietze schreef:

  Nogal subjectief inderdaad. Én een android hater…

 5. piet schreef:

  waarom wacht je niet nog heel even op de nokia lumia 910

  deze heeft dus wel een front camera. zoek het maar even op, het probleem is dan wel dat je er nog even op moet wachten. ik dacht iets gelezen te hebben dat hij in mei uit komt

 6. E Driehuis schreef:

  iedereen vergeet de HTC TITAN , snel prachtig scerm , uitneembaar accu enz. een zeer aan te bevelen toestel en uiterst betrouwbaar. 1,5 ghz ,16gb opslag , 4,7 inch scherm .
  sinds 1 novemner in mijn bezit en nog geen dag spijt gehad maar je ik ben wel een HTC Windows fan

 7. E Driehuis schreef:

  en een front camera

 8. thepionier schreef:

  hallo,
  ik ben een htc fan en de titan interesseert mij. hoeveel koste hij? en kun je er mee skypen?

  1. Johan schreef:

   Bij BOL.com kost de HTC Titan slechts 299 euro en dat lijkt me een heel mooie prijs voor zo’n compleet toestel.

   Met de HTC Titan kun je ook prima Skypen.

   1. thepionier schreef:

    bedankt voor de snelle reactie,
    ik ga morgen een nieuwe gsm kopen en mijn voorkeur ging eers om een htc radar te kopen maar door hier te lezen over de titan ben ik van gedacht verandert.
    ik heb immers nog een vraag: waarom kosten de radar en de titan evenveel en toch heeft de titan een 1.5 GZh prosesor, 8mp camera en en 16GB intern geheugen i.p.v. 8GB geheugen? dat zijn toch veeel meer voordelen?

    weet gij waarom?
    bedankt

    1. Johan schreef:

     Ik heb geen idee waarom de Radar en Titan evenveel kosten terwijl de Titan echt veel betere specs heeft. Zal wel iets met marketing te maken hebben :)

 9. thepionier schreef:

  je k denk het ook, welke gsm is het nu geworden?

  1. Johan schreef:

   Eerst de Samsung Omnia W, en later de Nokia Lumia 800 :)

   De Samsung is een prima toestel, maar uiteindelijk vond ik de Nokia toch mooier en ook het scherm is een stuk beter. Ik had eerst de Samsung gekocht omdat ik graag wilde Skypen, maar in de praktijk gebruikte ik dat toch bijna nooit op mijn telefoon. Met mijn Nokia kan ik de camera aan de achterkant gebruiken als ik toch even iets aan iemand via Skype wil laten zien.

   Wat ook een groot voordeel van de Lumia is, is dat Nokia heel actief is met de ontwikkeling van Windows Phone apps. Zo heeft de Nokia Drive app me al eens gered toen mijn auto navigatie in het buitenland stuk ging en er komen regelmatig mooie nieuwe Nokia apps uit.

 10. Cees schreef:

  Hoe sla ik een foto, welke mij per mail wordt toegezonden, op. Ik bezit een Samsung Omnia W i8350.

  1. Johan schreef:

   Beste Cees, je kunt foto’s die je per email ontvangt als volgt opslaan op je telefoon:
   – Klik op de bestandsnaam in de email (bijv. foto.jpg) om de foto weer te geven.
   – Klik vervolgens op de drie puntjes rechtsonderaan in het scherm om het menu weer te geven.
   – Kies ‘Save to phone’.
   – De foto is nu opgeslagen op je telefoon in de map ‘Saved Pictures’.

   1. Cees schreef:

    Beste Johan, als ik op de foto klik en vervolgens op de drie puntjes, krijg ik twee mogelijkheden in beeld. Namelijk als ongelezen markeren of verplaatsen. Verder geen mogelijkheid zoals bijvoorbeeld opslaan foto.

    1. Johan schreef:

     Dat betekent dat je nog in de email zit, en de bijgesloten foto nog niet hebt geopend.
     Klik daarom eerst op de foto naam (naast het paperclip icoontje) om de foto te openen en dan pas op de drie puntjes rechtsonderaan.

     1. Cees schreef:

      Beste Johan, ik weet al waar het probleem ligt. De foto was verzonden vanaf mijn iPad. Daardoor wordt de foto niet aangemerkt als een bijlage, maar als de inhoud van de mail. Zodoende herkent mijn Samsung de mail niet als een mail met bijlage, welke opgeslagen kan worden. Bedankt voor je medewerking. Misschien kunnen jij en anderen weer hun voordeel hiermee doen. Groeten, Cees

     2. Johan schreef:

      Fijn dat je de oorzaak van het probleem hier op het blog deelt, er zullen vast anderen zijn die hier wat aan hebben!

 11. James schreef:

  Ik zit met smart te wachten op de nieuwe Windows Phone 8 van Nokia… ik ga zeker weten de
  Nokia Lumia 920 kopen… wat ik er al van heb gezien… denk ik dat deze telefoon haast perfect is :)

 12. EJ schreef:

  Beste Johan, de door jou beschreven methode werkt voor mij niet als ik een MP3 op wil slaan die als bijlage in een mailtje zit, ik krijg nl. helemaal geen 3 puntjes onderin, doe ik iets verkeerd?
  Groet, Evert Jan (Samsung Omnia W 7.5)

  1. Johan schreef:

   Ik heb het even getest, maar het lijkt er inderdaad op dat je geen MP3 bijlagen kunt opslaan.

   Misschien weet iemand anders die hier meeleest hoe je muziek kunt opslaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *