AdWords campagne voor een website met AdSense banners

Zoals vele webloggers probeer ik met mijn weblog wat geld te verdienen met AdSense banners. Aangezien mijn weblog pas sinds zeer korte tijd online is, heb ik nog niet zoveel bezoekers en uiteraard ben ik daarom druk bezig mijn weblog op allerlei manieren te promoten.

Van Google kreeg ik onlang een coupon code opgestuurd met een AdWords tegoed van 50 Euro en uit nieuwsgierigheid heb ik meteen een campagne aangemaakt. Om mijn tegoed niet te snel te verbruiken heb ik een dagmaximum van 1 euro ingesteld en een maximale klikvergoeding van 50 cent. Aangezien ik zulke lage bedragen ingesteld heb was de stijging in de bezoekersaantallen niet echt spectaculair, maar op zich liep de campagne redelijk.

Totzover geen probleem.

Totdat ik mijn AdSense inkomsten ging bekijken en zag dat vanaf de dag dat mijn AdWords campagne was begonnen mijn AdSense inkomsten drastisch omlaag waren gegaan. De site was voorheen redelijk succesvol en op alle pagina’s werden goede (relevante) advertenties getoond, maar nu kreeg ik allerlei niet relevante en slechtbetalende tekstlinks op mijn site.

Ik heb daarom het sterke vermoeden dat Google wil voorkomen dat sites worden gemaakt die vol staan met AdSense banners via AdWords worden gepromoot in de hoop op deze manier meer geld te ontvangen dan uit te geven. Op zich kan ik me hier goed in vinden, maar ik zou het op prijs stellen indien dit duidelijk gecommuniceerd zou worden.

Om dit mechanisme verder te bestuderen zal ik een tekstadvertentie aanmaken die niet naar de homepagina linkt, maar naar een pagina op een dieper niveau, en tevens zal ik mijn per klik bedrag iets opschroeven. Ik ben erg benieuwd of dit wat uithaalt, tot die tijd adviseer ik een ieder om geen AdWords campagne te gebruiken voor een site waar AdSense banners op staan!

Noot:
AdSense
is het programma voor website-eigenaren die door het plaatsen van (tekst-) banners op hun site geld willen verdienen. Dit werkt perfect en ik heb hier dan ook geen enkele klacht over.
AdWords is het programma voor website-eigenaren die tegen betaling hun eigen site willen promoten via (tekst-) banners in de Google zoekresultatenlijst of op andere sites.