Apple veiligheid een mythe?

Gebruikers van Apple computers gaan er altijd prat op dat hun systeem veel veiliger is dan op Windows gebaseerde systemen. Nu is het algemeen bekend dat dit vooral komt doordat er minder Apple gebruikers zijn er ook minder interesse is vanuit de hackers-wereld om dit systeem te kraken.

Hoewel er weinig hack’s en virussen voor Apple bestaan betekent dit nog niet dat het een veilig systeem is. Onlangs werd dit weer eens bewezen tijdens een hackers conferentie waarbij met speels gemak toegang werd verschaft tot een Apple MacBook via de draadloze netwerk adapter.

Ik ben er zeker van dat velen (vooral Apple gebruikers) het met mij oneens zullen zijn, maar over één ding zal zijn we het allemaal eens; de ketting is zo sterk als de zwakste schakel. En in dit geval is de zwakste schakel in dit geval nu juist de gebruiker…

Bij Windows systemen betekent dit vaak dat gebruikers hun systeem niet updaten via Windows Update, of dat ze geen antivirus software hebben geïnstalleerd. Bij Apple lijkt het me vaak een vals gevoel van veiligheid. Vooral omdat het systeem zo simpel mogelijk wordt gehouden denken gebruikers vaak niet aan de veiligheid van hun systeem.

Ik begrijp uiteraard dat je ook met Apple computers via Linksys WiFi routers kunt surfen, maar het gaat me hier om het feit dat Apple het zijn gebruikers in dit geval nét iets te eenvoudig heeft gemaakt.

5 antwoorden op “Apple veiligheid een mythe?”

 1. Dude schreef:

  Dude, het enigste wat ik zie op het plaatje, is een opengestelde wireless apple netwerk. geen macbook die gehackt is. Ik vraag me af met welk apparaat je die macbook dan gehackt hebt, en wat je onder hacken verstaat. Ik werk al jaren met windows en apple, maar met de laatste nog nooit last gehad van virussen of trojaanse paarden. laat staan gehackt worden door een dude die geen hobby heeft.

 2. Johan schreef:

  Inderdaad Dude, een plaatje van een opengesteld Apple accesspoint betekent nog niet dat MacBooks te hacken zijn. Hoewel ik verder niet zoveel verstand heb van hacken wilde ik met dit artikel meer het algemene beeld van ‘onhackbare’ Apples nuanceren, maar het klopt dat mijn voorbeeld niet zo gelukkig gekozen is.

  Overigens zijn er wel voorbeelden van hacks voor Apples te vinden, hoewel er altijd fans zijn die dit op de een of andere manier weten te bagatelliseren.

 3. Jack-a-Mac schreef:

  Dude, lees dit dan eens: http://www.webwereld.nl/ref/rss/46192

 4. Dude schreef:

  Ja, Jack-a-Mack, ik lees het =(
  Maar gelukkig is er één persoon die 10.000 voor zijn hobby krijgt. En zijn er geen bergen met virussen die hetzelfde kunnen als deze jongen, anders zaten we met apple in dezelfde penarie als met Windows. Maar concurrentie en competitie tussen twee grootmachten moet toch altijd in het voordeel van de consument zijn =).
  En er gelden altijd regels; alles wat je maakt, kan kapot. Ook windows, ook OSX.

 5. Ghiaap schreef:

  Onhackbare computers zijn een een Utopie.Open accesspoints kom ik overal tegen en ik kan je verzekeren dat de meeste gebruikers daar niet eens weet van hebben, gezien het feit dat je meestal met standaard fabriekswachtwoorden binnenkomt. Dus zo’n screendump kan ik in een volksbuurt van Den Haag maken met een heel ander beeld. Dit is echter geen OS-platvorm issue. In de 13 jaar (professioneel) dat ik op internet surf met m’n Mac heb ik nog nooit een virus in m’n systeem gehad. Dat heeft deels te maken met het Mac OS maar vooral met de juiste surf-hygiëne en maatregelen tegen infecties.

  Het leukste voorbeeld van een dom vooroordeel tegen Apple staat weer onderaan; “Apple maakt het net te simpel voor z’n gebruikers” Iets kan nooit simpel genoeg zijn!

Reacties zijn gesloten.