Review Nokia Lumia 800 Windows Phone 7.5

Door de introductie van de Nokia Lumia 800 heeft Microsoft’s Windows Phone 7.5 een flinke boost gekregen. De combinatie van een forse investering in marketing en een uniek product heeft gezorgd voor een uitstekend alternatief voor de iPhone en Android. Toch heb ik toen ik 3 maanden geleden een Windows Phone 7.5 toestel ging aanschaffen, gekozen voor de Samsung Omnia W. Om er achter te komen of ik hiermee de juiste beslissing heb genomen, heb ik aan Nokia gevraagd of ik een review exemplaar mocht ontvangen om daar op mijn blog over te schrijven. Inmiddels heb ik de Nokia Lumia 800 bijna een maand naast mijn Samsung Omnia W in gebruik en is het tijd om mijn ervaringen te delen.

Behuizing
De Nokia Lumia 800 is een prachtig en uniek vormgegeven toestel, ik vind het echt de mooiste telefoon op de markt, zelfs nog mooier dan de iPhone. De stevige unibody policarbonaat behuizing ligt heel prettig in de hand en kan tegen een stootje. Door de lichte bolling van het gorilla glas scherm lijkt het alsof de WP tiles zweven waardoor deze nóg beter tot hun recht komen.

De unibody behuizig betekent dat de batterij niet kan worden verwijderd, en dat is iets waar ik in het begin erg aan moest wennen. Als oude Windows Mobile gebruiker was ik gewend om af en toe de batterij te verwijderen om mijn telefoon opnieuw op te starten na een crash en terwijl mijn HTC Touch 3g het nog prima doet, heb ik wel een keer een nieuwe batterij moeten plaatsen. In de praktijk heb ik echter geen enkel probleem met de niet-verwisselbare batterij gehad. In tegendeel, als mijn Samsung Omnia W op de grond valt, vliegt meestal de back-cover eraf en schiet de batterij los terwijl de Nokia gewoon heel blijft.

De enige opening in de behuizing wordt afgeschermd door een klepje. Hierachter zit een micro usb aansluiting voor het opladen en een schuifje dat de micro sim kaart afschermt. Hierdoor ziet het toestel er strak uit, maar het is wel een beetje gepriegel bij het opladen.

Handig is het feit dat de 3 standaard Windows Phone knoppen (terug, home en zoeken) in het scherm zijn verwerkt en automatisch oplichten als het scherm aangaat. Ook liggen de knoppen iets hoger dan bij de Samsung waardoor je deze niet steeds per ongeluk indrukt.

Beeldscherm
Het scherm van de Lumia is prachtig. Doordat de hoeken rond aflopen lijkt het net alsof de WP tiles bovenop het scherm ‘zweven’, het ziet er echt waanzinnig mooi uit. De kleuren zijn mooi diep en warm, vergeleken met de Samsung Omnia W is het wit een beetje gelig, maar dit valt alleen op als je de twee toestellen naast elkaar hebt liggen.
Helaas heeft dit prachige scherm wel een nadeel, het is namelijk van het zogenaamde ‘pentile’ type. PenTile matrix halveert het aantal rode en blauwe subpixels, wat resulteert in een iets minder scherp beeld vergeleken met een RGB samenstelling. Dit betekent dat vooral kleinere letters van websites enigszins rafelig worden weergegeven wat de leesbaarheid niet ten goede komt. Ook Nokia heeft kennelijk ook begrepen dat het pentile display niet ideaal is, en heeft daarom voor de nieuwe Lumia 900 gekozen voor een AMOLED scherm. Overigens is het Super AMOLED scherm van de Samsung Omnia W ook een PenTile exemplaar, maar het lijkt toch iets beter leesbaar.

Camera
Een van de redenen voor mijn keuze voor de Samsung Omnia W, was het feit dat de Nokia Lumia 800 niet beschikt over een camera aan de voorzijde om mee te videobellen. Helaas is Skype nog steeds niet beschikbaar voor Windows Phone, en heb ik dus nog geen gebruik van mijn front camera kunnen maken en heb ik deze dus ook niet op de Nokia Lumia 800 gemist. Gelukkig beschikt de Nokia wel over een redelijk goede 8 megapixel camera aan de achterzijde voor het maken van foto’s. Hoewel de camera beter is dan die van de Samsung Omnia W, vind ik het nog steeds geen volwaardig alternatief voor een compact camera. Vooral in een omgeving met weinig licht zijn de foto’s niet echt mooi, en bij het maken van video’s had ik veel last van onscherpe beelden. Iets waarmee ik met mijn Kodak Zx3 nooit last van heb. De flits is zó ontzettend fel dat bij het gebruik hiervan bijna iedereen met geknepen ogen op de foto staat en daarna last heeft van zwarte vlekken op het netvlies. Ik kijk dan ook erg uit naar de nieuwe generatie CMOS sensors met HDR technologie die beter geschikt zijn voor donkere omgevingen.

Hieronder een paar voorbeeld foto’s, klik voor groter formaat:

Software
Windows Phone 7.5 is een genot om te gebruiken, het is zóveel mooier en sneller dan het rommelige Android met zijn duizend-en-één verschillende skins en gebrekkige upgrades. Ook de social media integratie is indrukwekkend. Leuk dat je in iOS5 nu een twitter account kunt toevoegen, maar zodra je de integratie van facebook, twitter, Linkedin en Windows Live op de Windows Phone ziet, begrijp je direct hoe goed het WP 7.5 OS is.
Omdat ik deze review vooral schrijf als vergelijking met de Samsung Omnia W, zal ik niet al te diep ingaan op het Windows Phone 7.5 besturingssysteem. Er zijn echter wel een paar belangrijke verschillen die ik wil aanstippen. Allereerst beschikt de Nokia Lumia 800 over de fantastische Nokia Drive navigatiesoftware. Hiermee beschik je altijd en overal over een volwaardig alternatief voor een TomTom of een verouderde ingebouwde navigatie (de navigatie dvd in mijn auto is bijvoorbeeld uit 2002 en een upgrade kost 500 euro bij de dealer!). Je kunt voor een WP7 toestel van een ander merk wel bijvoorbeeld de Navigon navigatie app kopen, maar deze kost maar liefst 85 euro terwijl Nokia Drive gratis is. Ook Nokia Music is een uitstekende app waarmee je muziek kunt luisteren en downloaden.
Helaas mist de Nokia Lumia 800 wel de mogelijkheid om je 3g internetverbinding te delen, iets wat met de Samsung Omnia W wel kan en ik heel vaak gebruik om met mijn Netbook op lokatie te kunnen internetten.

Conclusie
Is de Nokia Lumia 800 een beter toestel dan de Samsung Omnia W? Ik denk het wel; de Nokia is een prachtig toestel, maar helaas wel bijna 100 euro duurder dan de Samsung. In vergelijking met de losse toestelprijs van 700 euro voor een iPhone is de 400 euro voor de Nokia echter een koopje! En hoewel de Nokia een camera aan de voorzijde mist en het (nog) niet mogelijk is om de 3g internetverbinding te delen, krijg je er wel de fantastische gratis navigatie software bij. Terwijl mijn Samsung Omnia W door veel mensen voor een Android toestel wordt aangezien (alsof ik ooit met dat gruwelijke besturingssysteem zou kunnen rondlopen!), is de Nokia Lumia 800 een echte eye-catcher die indruk maakt.

Samsung is vooral bekend door haar Android toestellen, maar Nokia zet nu vol in op het Windows Phone besturingssysteem. Dat is goed te merken doordat regelmatig software updates en nieuwe toestellen zoals de Lumia 710 en 900 worden uitgebracht. Dit commitment geeft mij het volste vertrouwen dat het uitstekende Windows Phone systeem een succes zal worden. Voorlopig voldoet mijn Samsung Omnia W nog prima, maar zodra de opvolger van de Lumia 800 wordt uitgebracht (hopelijk met front-facing camera, internet sharing en amoled scherm) zal ik deze dan ook meteen aanschaffen!

5 antwoorden op “Review Nokia Lumia 800 Windows Phone 7.5”

 1. niels schreef:

  toevallig zat ik net te twijfelen tussen deze foons :p ik kan me contract verlegen dus de prijs maakt niet echt uit ik heb geen skype ga dus zeker voor de nokia!!!

 2. Johan schreef:

  Om de camera’s van de Nokia Lumia 800 en de Samsung Omnia W te vergelijken, heb ik zojuist twee foto’s in de sneeuw gemaakt. Het valt op dat beide toestellen bij voldoende licht goede foto’s maken. De Nokia maakt iets scherpere foto’s, maar het verschil is niet erg groot:

  Nokia Lumia 800: https://twitter.com/#!/vanderwijk/status/166141954021801985/photo/1/large

  Samsung Omnia W: https://twitter.com/#!/vanderwijk/status/166142158053703680/photo/1/large

 3. Bert van der Struijk schreef:

  Echt, de LUMIA is een veel betere telefoon dan de Samsung!!! Vooral het scrollen gaat op de LUMIA veel vloeiender dan met de samsung en de kleuren van het scherm zijn veel mooier. Nokia brengt steeds nieuwe updates uit voor de telefoonsoftware en ook voor de apps zodat je nu bijvoorbeeld ook off-line navigatie hebt. Voor de Samsung is pas één update uitgekomen en de Samsung apps zijn allemaal compleet nutteloos itt tot de Nokia apps zoals Drive en Transport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *