De onmisbare SD kaart

Een SD kaart is een Secure Digital card. Dit is een kaart die met flashgeheugen is opgebouwd, die buitengewoon snel kan werken en heel weinig stroom nodig heeft. Je gebruikt deze kaarten in bijvoorbeeld in digitale camera’s, pda’s en laptops. De Secure Digital card is de opvolger van de MMC – de Multi Media Card – en is derhalve ook veelzijdiger. De SD kaart van tegenwoordig is wat dikker en beschikt over een (veel) hogere schrijf- en leessnelheid.

Hogere schrijfsnelheid
Een SD kaart kopen betekent kiezen uit drie verschillende typen: standaard, mini en micro. De kleinsten daarvan – micro en mini – worden toegepast in apparaten waar vanwege de afmetingen geen ‘gewone’ SD kaart in geplaatst kan worden. Mooi voorbeeld is een mobiele telefoon. Koop je er een adapter bij dan zijn ook deze kaarten te gebruiken in de reguliere SD sleuf. De geheugenkaarten zijn te koop in diverse uitvoeringen, bijvoorbeeld met een aanzienlijk hogere schrijfsnelheid. Een hogere schrijfsnelheid is ideaal als je werkt met een digitale camera. Zo kun je heel snel, heel veel verschillende plaatjes schieten.

Ontwikkeling van de capaciteit
Mobieltjes, navigatieapparaten en mp3-spelers; allemaal hebben ze een SD kaart. De SD kaart is de meest gebruikte en meest populaire geheugenkaart, ondanks het feit dat veel producenten aanvankelijk vasthielden aan kaarten met een ander formaat. Anno 2018 geldt de SD kaart als dé geheugenkaart die ook nog eens populair is vanwege de relatief lage aankoopprijs. De kaart maakte de afgelopen jaren een mooie ontwikkeling qua capaciteit door.

Logo
Over capaciteit gesproken; kaarten die een beroep kunnen doen op tussen de 4GB en 32GB worden ook wel SDHC genoemd: SD High Capacity. Voordeel? Dat is, zoals de naam al zegt, de hogere capaciteit. Nadeel? Dat is het feit dat ze alleen in de nieuwste apparaten bruikbaar zijn. Ze kunnen niet gebruikt worden in apparaten die alleen het bekende SD logo hebben. De letters HC geven aan dat het apparaat wel bruikbaar is voor deze xl-geheugenkaart. SDXC (dit staat voor Secure Digital eXtended Capacity) zijn kaarten van 64GB tot 2TB. Ook voor dit type kaart geldt: niet bruikbaar, mits dit expliciet op het apparaat vermeld staat.

“Alleen lezen”
Wat je ook wel eens leest is de term secure. Di heeft betrekking op de kopieerbeveiliging. Secure betekent dat de opgeslagen gegevens op de SD kaart niet met een ander apparaat gekopieerd kunnen worden. Verder is “alleen lezen” een term die je moet kennen als je met dergelijke kaarten werkt. Een host-apparaat kan ervoor zorgen dat de SD kaart een “alleen lezen” geheugenkaart wordt; er kunnen dan geen data op de kaart worden gezet. Er komen steeds meer host-apparaten die dit voor elkaar kunnen krijgen. Bepaalde apparaten kunnen dit zelfs tot een onomkeerbaar proces maken.

Snelheid
De factor snelheid is ook belangrijk bij een SD kaart. Er zijn diverse snelheden beschikbaar, snelheden die op identieke wijze worden genoteerd als de snelheden van een cd-rom. Ter verduidelijking: 1x betekent 150 kB/s. De standaard opslagkaarten bieden tot maximaal 6x. Er zijn echter kaarten verkrijgbaar die liefst 600x kunnen bieden. Bedenk wel dat er verschil bestaat tussen schrijf- en leessnelheid. De maximale leessnelheid ligt altijd wat hoger dan de schrijfsnelheid.

Geringe stroomverbruik
Kortom; wat zouden we nog zijn zonder een SD kaart? Het kleine maar belangrijke kaartje is niet langer weg te denken uit ons leven. Belangrijke kenmerken van het kleine kaartje is de snelheid van werken, het geringe stroomverbruik en het ontberen van bewegende delen waardoor er amper schade kan ontstaan. Bij de koop van de voor jou meest geschikte SD kaart let je speciaal op de factoren geheugencapaciteit en schrijf- en leessnelheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *