Eerste indrukken van Windows 7 beta

Vorige week heb ik de publieke beta versie van Windows 7 gedownload en geïnstalleerd. Windows 7 wordt vrijwel overal met gejuich ontvangen en ik was erg benieuwd om het nieuwste besturingssysteem van Microsoft zelf te ervaren.

Nadat ik het bijna 2,5 gigabyte grote ISO bestand had gedownload, heb ik het met IMGBurn op een dvd gebrand. Via disk management in Vista heb ik een aparte partitie aangemaakt waarop ik vervolgens Windows 7 heb geïnstalleerd.

De installatie verliep snel en vlekkeloos, na ongeveer 15 minuten had ik een schone Windows 7 met vrijwel alle benodigde drivers. Alleen de Intel Chipset drivers voor het moederbord van mijn Dell Vostro waren niet direct beschikbaar maar ook zonder deze drivers functioneerde alles prima.

Mijn eerste indruk was dat de taakbalk wel erg hoog is, in werkelijkheid zal het maar een paar pixels zijn de taakbalk is wel erg prominent aanwezig. Het combineren van de quick launch iconen en het overzicht van open programma’s is wel een beetje wennen. Slechts een zeer subtiel kader rond het icoon geeft aan dat een of meerdere vensters open staan.

Op de taakbalk na zijn de overige wijzigingen ten opzichte van Vista wel erg subtiel. Ik ervaar Windows 7 meer als een Service Pack van Vista dan als een compleet nieuw besturingssysteem. Op zich hoeft dat niet erg te zijn omdat ik best tevreden ben over Windows Vista, maar ik zet wel mijn vraagtekens bij alle halleluja verhalen op fora’s en weblogs.

Omdat ik het geen goed idee vind om een beta besturingssysteem voor dagelijks gebruik te installeren heb ik overigens Windows 7 weer verwijderd. Ik zal als de definitieve versie uitkomt zeker upgraden, maar het OS is zeker nog niet af.
Ik heb onder andere een aantal bugs gevonden in Computer Management (vreemd, het ziet er precies hetzelfde uit als in Vista) maar het grootste bezwaar tegen deze beta van Windows 7 is de geïntegreerde Internet Explorer 8. Deze browser is absoluut niet geschikt voor dagelijks gebruik, er zijn nog veel te veel render problemen en zaken als internetbankieren werken nog niet vlekkeloos.

2 antwoorden op “Eerste indrukken van Windows 7 beta”

  1. Bas schreef:

    Tnx for the post. Ga em niet downloaden, wacht nog even ;) Dat met IE 8 en internetbankieren is wel minder, wat waren precies de problemen?

  2. Johan schreef:

    Met IE8 kan ik niet inloggen op de online bankieren applicatie van mijn (UK) bank.

    Ik ben diverse renderproblemen tegengekomen op verschillende websites. Het meest voorkomende probleem is dat het juiste lettertype niet wordt weergegeven en alles in Times New Roman is. Voor een web producer is dit natuurlijk nogal vervelend :)

Reacties zijn gesloten.