Thunderbird Beta 2 en Windows Live Mail Desktop vergeleken

Sinds enige tijd werkt Microsoft aan Windows Live Mail Desktop, de opvolger van haar veelgebruikte Outlook Express e-mail software. Ook de open source concurrentie staat niet stil, binnenkort zal Thunderbird 2.0 worden geïntroduceerd. Omdat van beide programma’s al beta versies beschikbaar zijn, leek het me leuk om deze eens te vergelijken.

Windows Live Mail Desktop

Wat bij het opstarten van Windows Live Mail Desktop direct opvalt is het Windows Vista uiterlijk. Ik vind het erg jammer dat Microsoft zo Windows XP gebruikers zo met een vreemde eend in de interface opzadelt. Waarschijnlijk is dit een marketing truuk waarmee ze proberen XP gebruikers aan te zetten tot het upgraden van hun systeem naar Vista. Iets wat ze overigens ook al met Windows Media Player 11 hebben gedaan.

Windows Live Mail Desktop

Windows Live Mail Desktop blinkt vooral uit in de vlekkeloze Hotmail (Windows Live Mail) integratie. Als je over een Hotmail e-mail adres hebt (en niet over Outlook beschikt) is het gebruik van deze software absoluut aan te raden. De oude Hotmail web interface vindt ik namelijk niet echt prettig werken en de grote banners zijn ronduit storend. Windows Live Hotmail is overigens niet veel beter, naast de grote banners is deze webmail dankzij allerlei AJAX foefjes ook nog eens hopeloos traag.

Windows Live Mail Deskop schotelt haar gebruikers tekst advertenties voor op ongeveer dezelfde wijze als Gmail dit doet. Hoewel de advertenties niet storend zijn, nemen ze wel een stuk van de kostbare ruimte op je desktop in beslag.
Vreemd genoeg blijft Windows Live Mail Desktop altijd in de sytem tray blijft staan, ook wanneer je het programma denkt te hebben afgesloten door op het kruisje rechtsboven te hebben geklikt. Het aanmaken van nieuwe e-mail accounts is heel eenvoudig, vooral bij het gebruik van Hotmail accounts is het slechts een kwestie van het invullen van je e-mail adres en wachtwoord.

Thunderbird 2.0

Thunderbird is een uitstekend programma voor het beheren van e-mail. Zaken als tagging en het in conversatievorm weer kunnen geven van berichten maken het leven van veeleisende e-mailers een stuk eenvoudiger. Dat de interface mooi past bij FireFox is leuk, maar nog leuker wordt het wanneer gebruik wordt gemaakt van een van de vele themes die beschikbaar zijn.

Thunderbird

Voor beginnende gebruikers is de mogelijkheid tot uitbreiding van de functionaliteit met behulp van Add Ins misschien iets minder interessant, maar voor gevorderde gebruikers is dit echt geweldig! Zoals open source software betaamt worden in ThunderBird geen advertenties getoont wat wel zo prettig is.

Zoals het gebruikers van Windows Live Mail Desktop gemakkelijk wordt gemaakt om een Hotmail account toe te voegen, wordt in Thunderbird het configureren van Gmail accounts verenvoudigd. Jammer is het dat Gmail nog geen IMAP ondersteuning heeft, want dat protocol wordt door Thunderbird uitstekend ondersteund. Windows Live Mail Desktop gaf regelmatig time-outs bij het legen van IMAP spam folders, maar Thunderbird gaat vlekkeloos om met IMAP accounts.

Conclusie

Beide programma’s hebben veel aandacht besteed aan het spamvrij houden van de inbox. In Windows Live Mail Destop kun je eenvoudig je spamfolder legen door op het kruisje naast de foldernaam te klikken. Thunderbird vereist een rechtermuisklik, maar dit is met een add-in waarschijnlijk wel op te lossen. Na ongeveer een maand de beide programma’s naast elkaar te hebben gebruikt, lijkt het erop dat het spamfilter van Thunderbird iets beter werkt. Windows Live Mail Desktop laat af en toe nog spam in de inbox staan, terwijl Thunderbird vrijwel geen enkele spam mail doorlaat.

Gebruikers van Outlook (de betaalde office versie) raad ik overigens aan vooral niet te switchen. ThunderBird en Windows Live Mail Desktop zijn alternatieven voor het kleine broertje van Outlook, Outlook Express. Zoals in Windows Live Mail Desktop is het ook met Outlook mogelijk om je Hotmail account te beheren en hoewel een agenda kan worden toegevoegd aan Thunderbird met behulp van de Sunbird/Lightning extensie, kan deze combinatie absoluut niet tippen aan Outlook als PIM (personal information manager). Het enige voordeel dat Thunderbird heeft ten opzichte van Outlook 2003 is de betere IMAP ondersteuning, maar ik heb begrepen dat Outlook 2007 een grote verbetering is in dat opzicht.

De vertegelijking Thunderbird 2.0 Windows Live Mail Desktop wint Thunderbird overtuigend. Thunderbird is een uitstekende gratis open source e-mail client die geheel vrij van advertenties is. Dankzij add-ins is het programma geheel naar de hand van de gebruiker te zetten en tags vereenvoudigen het beheer van e-mails. Als tevreden Windows XP gebruiker is het feit dat Microsoft Windows Live Mail Desktop me een Vista interface voorschotelt ronduit storend en een goede reden om dit programma zo snel mogelijk van mijn computer te verwijderen :)

4 antwoorden op “Thunderbird Beta 2 en Windows Live Mail Desktop vergeleken”

  1. Ed Meijer schreef:

    Well, I can tell you that both e-mail programmes are shit! With thunderbird I got loads of spam, and the Windows program usually can’t find the server??? I am a big Yahoo user and their e-mail program works perfect!! No spam at all and when you login I never get the announcement: can’t find the server!! So my advice is, switch to Yahoo mail!

  2. Ed schreef:

    I do not understand mr Meyer that well yahoo mail is something else than thunderburd or the live mail manager. I have various accounts, including yahoo mail and I read them all with Thunderbird. I tried to set up my accounts in Live mail and anything other than Hotmail is oractically impossible to set up.

  3. peter pan schreef:

    HOEZO GEKLEURD?

Reacties zijn gesloten.