Ergonomisch werken met een goedkope laptopstandaard

Hoewel laptops zijn gemaakt voor mobiel gebruik, worden de meeste laptops gewoon vanaf een bureau bediend. Werken achter een laptop is echter funest voor je nek- en rugspieren omdat het scherm veel te laag staat.

Een veelgebruikte oplossing om ergonomisch te werken is een docking-station in combinatie met een externe monitor, toetsenbord en muis. Als je niet van kabels houdt en je laptop over een goed scherm beschikt is dat echter niet de beste oplossing.

Ik heb daarom gekozen voor een laptopstandaard. Je kunt daar je laptop op plaatsen zodat het scherm hoger staat en je dus gewoon rechtop kunt blijven zitten als je werkt. Als je een laptopstandaard gebruikt moet je natuurlijk wel een extern toetsenbord en muis gebruiken.

De beste laptopstandaard

millenium-laptop-standEr zijn heel veel laptopstandaards te koop, maar wat is nu de beste? Ik heb na zorgvuldig onderzoek de Millenium Laptopstand bij Thomann.de gekocht. Hoewel deze laptopstandaard met een prijs van slechts 15 euro goedkoopste was die ik kon vinden, ben ik er zeer tevreden over. De standaard is gemaakt van staal en ziet er mooi uit. Je kunt de laptop in de hoogte verstellen en dankzij de rubberen strips aan de onder- en bovenzijde krijg je geen krassen op je bureaublad of laptop als je de standaard verschuift. Mijn 13 inch laptop past prima op de standaard en ik neem aan dat ook een 15 inch model prima past. De afwerking is niet geweldig, zo zitten de rubberen strips niet goed opgeplakt en zijn de hoeken niet allemaal exact 90 graden. Voor de prijs kan ik echter niet klagen.

Omdat ik graag een zo clean mogelijke setup wilde hebben, heb ik bij de standaard gekozen voor de Microsoft Designer Bluetooth Desktop. Dit is een heel mooie set met een heel fijn toetsenbord. Over de muis ben ik iets minder tevreden, deze is enigszins fragiel maar doet zijn werk verder prima.

The Roost Laptop Stand

Als je de Millenium Laptopstand niet zo mooi vindt, is de Twelve South HiRise een heel mooi alternatief. Deze is met een prijs van bijna 80 euro wel een heel stuk duurder.

Een andere populaire laptopstandaard is de Roost Laptop Stand. Deze standaard is vooral handig voor mobiel gebruik. Hij is namelijk in te klappen tot een heel klein pakketje dat eenvoudig in je laptoptas past. Helaas is ook de Roost Laptop Stand niet goedkoop, hij kost 75 dollar bij Amazon.

Gebruik je ook een laptopstandaard? Deel je ervaringen in de comments hieronder!

5 antwoorden op “Ergonomisch werken met een goedkope laptopstandaard”

 1. Thom Buining schreef:

  Inderdaad niet duur voor het voorkomen van nek- en rugklachten! Zelf gebruik ik een monitor stand en een apart toetsenbord als ik op kantoor zit, maar zo’n stand is een voordeligere optie.

 2. Mark schreef:

  Ik heb zelf een nagenoeg identieke laptopstandaard en ik moet zeggen dat nu ik er een tijdje mee werk ontzettend beter voor mijn nek en rug is.

 3. Assert schreef:

  Dit werkt een stuk beter. Nooit meer last van rugklachten en dat voor zo’n prijsje :)

 4. Sven. schreef:

  Super ik was op zoek naar een handige laptop stand.. want het is een stuki ergonomischer werken :D

  Sven

 5. Wat een goed ding, zeg! Misschien dat ik deze dan ook eens zou moeten aanschaffen. Ik heb afgelopen week wel een sta bureau voor actief dynamisch werken voor op mijn kantoor gehaald en moet zeggen dat ik alleen hierdoor al minder spierspanningen voel. Weet iemand hier of ze dit soort standaards ook bij goedkopere winkels, zoals Action, zullen hebben?

  Groeten, Felix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *