Review Netgear Arlo Q draadloze beveiligingscamera

Je zult Netgear ongetwijfeld kennen als fabrikant van netwerk apparatuur zoals wifi-routers. Maar wist je dat Netgear ook beveiligingscamera’s maakt? Ik heb de Arlo Q getest maar Netgear biedt ook de de volledig draadloze Arlo Wire-Free (dankzij de ingebouwde accu volledig draadloos) en de Arlo Q Plus (met ethernet netwerkaansluiting) voor de zakelijke markt aan.

De Arlo Q is een beveiligingscamera die bij daglicht en dankzij de infrarood functie ook in het donker in full-HD kan filmen. De beelden worden via je wifi netwerk naar de servers van Netgear verzonden en kunnen overal waar je een internet aansluiting hebt worden bekeken.

De Netgear Arlo Q is geschikt voor gebruik binnenshuis en wordt geleverd met een magnetische voet waarmee je de camera bijvoorbeeld heel stabiel op je koelkast kunt plaatsen, en een beugel die je aan de muur of het plafond kunt bevestigen. Met de 3 meter lange USB kabel en stroomadapter dien je de camera van stroom te voorzien. In de onderstaande video kun je precies zien wat in de doos zit:

De installatieprocedure

Voordat je de Arlo Q kunt gebruiken dien je deze te verbinden met je draadloze netwerk en moet je een Arlo account maken om de beelden via de app of je internetbrowser te bekijken. Je kunt daarvoor het installatieproces doorlopen met de smartphone-app of via je internetbrowser. Ik heb het op beide manieren getest en was binnen enkele minuten klaar met de installatie.

Instellen van de camera

Netgear Arlo Q app screenshotNa de installatie kun je de camera instellingen wijzigen, dat kan via de app, maar ook via je internetbrowser op de Arlo site. De instelmogelijkheden zijn zeer uitgebreid, zo kun je exact instellen wanneer de camera werkt. Je kunt de camera laten reageren op beweging en geluid, of een tijdschema instellen. Ook is het mogelijk de camera automatisch te laten filmen zodra je met je smartphone het huis verlaat via de Geofencing modus. Ten slotte kun je een eigen modus creëren waarbij je precies kunt instellen wanneer de camera werkt, of je bewegend beeld of foto’s wilt opslaan en of je via push-notificaties op je smartphone of email meldingen wilt ontvangen.

Het is heel handig dat je de detectiezone van de bewegingsmelder zelf kunt instellen als je de camera naar buiten hebt gericht zodat de camera alleen reageert op beweging binnen een specifiek gebied.

Gebruik

Als je over een Android of Apple smartphone beschikt kan je via push-notificaties op de hoogte worden gehouden van alle activiteit die de camera registreert, en de beelden direct terugkijken. Ook kan altijd live beelden bekijken. Het beeld is altijd prima, maar je moet soms wel even wachten voordat het wordt weergegeven. Vooral in 1080p beeldkwaliteit verschijnt de ‘buffering’ melding vaak in je scherm, ook bij een heel snelle internetverbinding.

Netgear Arlo Q app screenshot beeldweergaveDe opgenomen beelden tot 1 Gigabyte worden gratis 7 dagen bewaard op de servers van Netgear. Wil je dat de beelden langer worden opgeslagen, of heb je meer dan 5 camera’s dan kan je kiezen voor het Premier pakket waarbij tot 30 dagen 10 GB video van 10 camera’s wordt opgeslagen. Het Premier pakket kost 99 dollar per jaar. Ten slotte is er nog het Elite abonnement waarbij 100 GB video gedurende 60 dagen worden bewaard en je 15 camera’s kunt gebruiken voor 149 dollar per jaar.

De Arlo Q is dankzij de vele functies geschikt voor diverse gebruiksmogelijkheden. Je kunt hem bijvoorbeeld als babyfoon gebruiken en via de microfoon en speaker praten met je kind. Het lijkt me overigens een beetje vreemd om met een inbreker te praten, maar ook dat is wel mogelijk!

Het opgenomen beeld is heel goed, en beslaat zonder problemen mijn hele huiskamer dankzij de beeldhoek van 130 graden. Dankzij de infrarood modus is ook in het donker het beeld heel goed en scherp, veel beter dan de beelden van de bewakingscamera’s die bij Opsporing Verzocht op TV voorbijkomen!

Omdat de Arlo Q met het internet verbonden is, zijn er leuke extra functies beschikbaar als je ook andere home automation producten hebt. Zo kun je bijvoorbeeld als er beweging wordt gedetecteerd automatisch je Philips Hue lampen laten inschakelen met behulp van de IFTTT dienst.

Conclusie

Ik had nog geen ervaring met beveiligingscamera’s voor thuisgebruik en moest eerlijk gezegd even wennen aan de gedachte dat alle beelden automatisch naar het internet worden geüpload. Na een paar dagen was ik daar echter volledig aan gewend en nu kan ik bijna niet meer zonder. Overigens dien je er rekening mee te houden dat je de camera niet zomaar op de openbare weg mag richten, maar aangezien de Arlo Q voor indoor gebruik is gemaakt zal dat niet snel een probleem zijn.

De Netgear Arlo Q is een fantastische beveiligingscamera, de instelmogelijkheden zijn zeer uitgebreid en de beeldkwaliteit is geweldig. Met een adviesprijs van 199 Euro is de camera niet echt goedkoop, maar bij concurrerende producten zoals de Nest Cam dien je een abonnement van 10 Euro per maand af te sluiten om de beelden online op te slaan terwijl dat bij de Arlo gratis is.

8 antwoorden op “Review Netgear Arlo Q draadloze beveiligingscamera”

  1. ictindustrie.nl schreef:

    Dag Johan, leuk stuk! Ik ben al een tijdje op zoek naar een dergelijke camera en vind inderdaad het abbonement bij de Nest Cam erg nadelig. Ik ga deze zeker meenemen! Groet Mark – mede ICT blogger

  2. Julia Koning schreef:

    Ik was er helemaal niet van op de hoogte dat Netgear ook beveiligingscamera’s verkoopt! Ik heb thuis zelf een wifi-router staan van dit merk en ben er enorm enthousiast over. Ik ga er toch maar eens over na denken om ook de camera in gebruik te gaan nemen. Bedankt voor de informatie!

    1. Als je een buitencamera zoekt is de Arlo Pro ook een fantastische oplossing. Wel een stukje duurder, maar volledig draadloos!

      1. Overigens is als buitencamera de Ring Pro deurbelcamera ook een prima alternatief als je graag een onopvallend systeem hebt. Ik zal er binnenkort een review over schrijven.

  3. Bram R. schreef:

    Heb veel problemen met de Arlo Q ! Camera maakt moeilijk contact met de router, na installatie kan ik zeer regelmatig niets met de camera, omdat hij geen verbinding maakt gerwijl online: krijg steeds melding dat hij offline zou zijn. Kan tabblad ‘apparaatgegevens’ niet meer in; kan instellingen niet wijzigen. De optie voor e -mail meldingen is ineens verdwenen, sindsdien geen meldingen meer ontvangen wanneer de camera iets had geregistreerd. Beelden werden na anderhalve maand gescrambled, terwijl ze in het begin scherp waren. De camera is een paar maal ‘uit zichzelf’ ingeschakeld, er bleek een planning te zijn ingevoerd voor aan- en uitzetten van de camera zonder mijn tussenkomst. Ik heb een sterk account wachtwoord. Medio augustus meermaals inbraak gehad, de camera heeft niets geregistreerd. Door het afsluiten van de elektriciteit of verstoring van de wifi wordt je camera makkelijk onbruikbaar – is ook gebeurd in mijn woning. Inmiddels al diverse malen de camera opnieuw aangemeld, het probleem blijft terwijl de camera naast de router staat. Maar de grootste bron van ergernis is hun website: je wordt in een carrousel constructie steeds rond gestuurd, voor telefonische ondersteuning. Wanneer je snel een oplossing zoekt kom je voor problemen: de onoverzichtelijke website stuurt je steeds richting ‘community’.
    Ook is er op de Arlo site geen duidelijk webformulier waarmee contact kan worden opgenomen met Arlo Netgear, als ook geen telefoonnummer van Arlo. Na een introductie in het Nederlands, ben ik via het Nederlandse telefoonnummer in Amsterdam telkens doorverbonden met de Amerikaanse vestiging. Voor telefonisch contact Netgear Nederland bellen.

  4. Bas schreef:

    Uitgebreide review daar hou ik van. De Neatgear arlo heeft altijd top producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *