Foxmarks, een alternatief voor Google browsersync

Zoals zo velen erger ik me de laaste tijd een beetje aan de grote hoeveelheid beta-producten die Google uitbrengt. De Google zoekmachine is absoluut een prima product, maar afgezien van AdSense kunnen de producten die daarna zijn gekomen me niet echt bekoren. Het feit dat Google steeds meer geïnteresseerd is in privacy-gevoelige informatie maakt de zaken er niet beter op.

Google Browsersync, de browser synchronisatie extensie voor Firefox, synchroniseert wat mij betreft veel te veel informatie. Zo worden bijvoorbeeld de cookies en browser geschiedenis bewaard, voor een zoekmachine/internet advertentie bedrijf uiteraard zéér interessante informatie. Laat ik overigens vooropstellen dat ik uiteraard besef dat het Google niet te doen is om individuele gebruikersinformatie. Het kan ze uiteraard geen moer schelen of Piet uit Appelscha ictblog.nl in zijn favorieten heeft opgenomen. Maar het wordt interessant om de favorieten van gebruikers te analyseren. Dit kan bijvoorbeeld een nieuwe weegfactor voor de Google Pagerank worden.

In de gebruikersvoorwaarden stelt Google dat gevoelige informatie zoals de wachtwoorden met encryptie worden beveiligd. Dit is echter absoluut geen garantie dat deze informatie 100% veilig is (iets wat Google zelf overigens ook toegeeft). Ik vraag me ook af wat het nut is van het synchroniseren van dergelijke informatie? Wachtwoorden dien je te onthouden, en zeker niet op te slaan!

Goed, nu vind ik het zelf wel zo prettig om op mijn werk-pc en thuis-pc dezelfde bookmarks in Firefox te hebben. Gelukkig heb je Google daar helemaal niet voor nodig. Een van de ontwikkelaars van Firefox heeft hiervoor namelijk een heel handige extensie gemaakt. Met Foxmarks worden je favorieten zeer betrouwbaar gesynchroniseerd (hetgeen van Google Browsersync nog niet kan worden gezegd). In de afgelopen paar maanden dat ik Foxmarks gebruik heb ik geen synchronisatie of stabiliteitsproblemen gehad. De Foxmarks server is ook prima door de bedrijfs-firewall heen te bereiken. Indien gewenst kun je ook naar een eigen (ftp of webdav) server synchroniseren.

Foxmarks is een absoluut veilige aanrader voor het synchroniseren van je Firefox favorieten.

2 antwoorden op “Foxmarks, een alternatief voor Google browsersync”

  1. tom schreef:

    Heb net foxmarks geïnstalleerd en wat blijkt? Enkel de eerste bookmarks zijn niet verdwenen uit hun menu. Heb ze wel op m’n harde schijf staan, maar betrouwbaar komt dit niet over.

  2. Johan schreef:

    Bij de eerste synchronisatie moet je kiezen voor ‘upload now’ om je bookmarks naar de Foxmarks server te synchroniseren.

    Als je de eerste keer kiest voor ‘download now’ dan raak je inderdaad al je bookmarks kwijt omdat je lokale bookmarks worden overschreven met de bookmarks op de server en op de server zijn op dat moment nog geen bookmarks te vinden…

Reacties zijn gesloten.