Google Nest Hub Max Review

Op het moment van schrijven is de Nest Hub Max in Nederland officieel nog niet te koop, maar via een buitenlandse webshop heb ik hem toch kunnen aanschaffen. Ik heb de Nest Hub Max nu een tijdje in gebruik dus volgt hier mijn review!

Nest Hub Max

Wat is de Nest Hub Max?

De Google Nest Hub Max is kortgezegd een een digitaal fotolijstje met ingebouwde Google Assistant. Dit betekent dat je beschikt over alle functies van de Google Nest Mini met de toevoeging van een beeldscherm met touch-bediening en een webcam.

Wat kan je met de Nest Hub Max?

Je kunt je Google Home compatibele apparaten bedienen zoals je verlichting, speakers, (deurbel-)camera’s en thermostaten. In principe verschilt de Google Home functionaliteit niet van de Google Nest Mini, maar het touchscreen is soms handiger om bijvoorbeeld snel het volume van je muziek in te stellen of een scène voor je verlichting te kiezen.

De meest voor de hand liggende functie is het digitale fotolijstje. Op het scherm worden de foto’s uit je Google Photos account weergegeven. Je kunt Google automatisch een selectie uit je foto’s laten maken, of zelf een folder kiezen. De kwaliteit van de fotoweergave is verbluffend goed en het scherm van 1280 x 800 pixels past zich automatisch aan de lichtomstandigheden aan zodat het ’s avonds niet te helder is.

Nest Hub Max achterkant

Dankzij de ingebouwde stereo speakers en sub-woofer is de geluidskwaliteit dik in orde. In vergelijking met de Google Nest Mini is het geluid veel voller van klank, maar niet zo goed als bijvoorbeeld een Sonos One. Je kunt radiozenders luisteren via Tunein en muziekdiensten als Spotify en Deezer zijn ook beschikbaar.

Het 10.1 inch grote scherm is uitstekend geschikt om Youtube videos te kijken dankzij de goede kwaliteit van het beeld en geluid. Het is helaas niet mogelijk om Netflix te kijken, maar het zou me niet verbazen als dit in de toekomst wel mogelijk zal zijn. Uiteraard komen er bij het bekijken van Youtube video’s regelmatig advertenties voorbij dus als je je daar aan stoort is een abonnement op Youtube Premium zeker aan te raden.

Met de ingebouwde camera kan je via de Duo app beeldbellen en je kunt hem ook als Nest beveiligingscamera gebruiken. Het beeldbellen werkt prima, maar als beveiligingscamera stelt de Nest Hub Max iets teleur. In het donker zijn de beelden vrijwel onbruikbaar en om de beelden op te kunnen slaan en later terug te kijken heb je een Nest Aware abonnement nodig dat 5 euro per maand kost.

De 127-graden groothoeklens volgt bij het beeldbellen automatisch je gezicht zodat je altijd duidelijk zichtbaar bent, maar het beeld van de achtergrond wordt daardoor helaas wel iets vervormd.

De Face Match technologie zorgt ervoor dat je automatisch wordt herkend als je naar het scherm kijkt en krijg je persoonlijke info zoals je volgende afspraak te zien. Dit is vooral handig als je met meerdere personen gebruik maakt van de Nest Hub Max.

De camera is ook te gebruiken om de Nest Hub met handgebaren te bedienen, bijvoorbeeld voor het pauzeren van een video.

Wat kan je niet met de Nest Hub Max?

De Nest Hub Max is bedoeld als een interface voor de Google Assistant en omdat daarbij de focus ligt op spraakbesturing voegt de aanwezigheid van het touchscreen niet heel veel toe.

Omdat ik me vóór de aanschaf niet goed had verdiept in de functionaliteit van de Nest Hub Max, was ik eerlijk gezegd enigszins teleurgesteld in het feit dat er geen ingebouwde Chrome browser in zit. Je kunt dus geen websites bekijken of web-apps gebruiken. Het is ook niet mogelijk om (Android) apps te installeren of bijvoorbeeld Netflix te bekijken, zelfs niet via de ingebouwde Chromecast. Nu videoconferencing steeds populairder wordt zou het mooi zijn als je de Nest Hub Max daarvoor kunt gebruiken maar het is helaas niet mogelijk om met meerdere personen te videobellen.

Je kunt wel via Gmail emailberichten versturen, maar deze worden niet op het scherm getoond en dat vind ik echt een gemiste kans. Ook worden geen meldingen van nieuwe emails of gemiste gesprekken op het scherm weergegeven.

Hoe werkt dat nu in de praktijk?

Omdat digitale assistenten met beeldscherm een vrij nieuwe productcategorie zijn, kan ik goed voorstellen dat je je misschien afvraagt waarvoor je een Nest Hub Max zou moeten aanschaffen. Allereerst is het belangrijk om te weten dat dit een Google product is en het onbruikbaar is zonder een een Google account. Als je een die-hard Apple fan bent en alles met iCloud doet kan je de Nest Hub Max misschien beter overslaan. Foto’s uit iCloud zijn bijvoorbeeld niet te tonen en afspraken uit je Apple Calendar kunnen niet worden weergegeven. Maar als je je foto’s opslaat bij Google Photos wordt het al een stuk interessanter. Helemaal als je ook je afspraken in je Google agenda opslaat. Dan worden deze namelijk mooi weergegeven op de Nest Hub Max.

Google Nest Hub Max als digitale fotolijst

Ik gebruik de Nest Hub Max voornamelijk als digitaal fotolijstje en voor het bedienen van mijn muziek en verlichting. Ik had hiervoor een Google Nest Mini en eerlijk gezegd is afgezien van het scherm de functionaliteit niet wezenlijk anders. De Google Assistant is gemaakt voor voice-bediening en daarom voegt het scherm niet zo heel veel toe. Ik heb mijn Nest Hub Max op mijn bureau naast mijn computer staan en had eigenlijk gehoopt de Hub als extra scherm te gebruiken met daarop mijn agenda en mail maar dat is helaas niet mogelijk.

Beeldbellen werkt prima en het is fijn dat je niet de hele tijd je smartphone vast hoeft te houden. Het is wel jammer dat het Google ecosysteem van messaging apps nog zo gefragmenteerd is, want hoewel Duo prima werkt, kan je niet met meerdere personen tegelijk chatten via Google Meet of Hangouts.

Hoe zit het dan met de privacy?

Natuurlijk kan ik in deze review de privacy aspecten van het gebruik van de Google Assistant en camera niet onvermeld laten. Ik ben me er van bewust dat het in huis halen van een apparaat met een continu meeluisterende microfoon en camera potentieel een flinke impact op je privacy heeft. Met een fysieke schakelaar achterop het apparaat kan je de camera en microfoon wel uitschakelen, maar dan wordt de functionaliteit van de Hub gereduceerd tot een digitale fotolijst. Omdat inmiddels vrijwel iedereen met een smartphone met gps-tracking, camera en microfoon rondloopt raken we er wel aan gewend maar het blijft een gevoelig punt.

Uiteindelijk verdient Google haar geld met op gebruikersgegevens gepersonaliseerde advertenties waarbij je er maar op moet vertrouwen dat deze voldoende geanonimiseerd zijn.

Moet je de Nest Hub Max wel of niet kopen?

Of de conclusie van deze review is dat je de Nest Hub Max een goede koop is of niet hangt zoals altijd af van je wensen en gebruiksprofiel. Was je toch al van plan om een digitaal fotolijstje kopen, dan is de Nest Hub Max zeker aan te raden want voor een kleine meerprijs krijg je veel meer functionaliteit dan de standaard digitale fotolijstjes bieden.

Heb je al een Google Home/Nest Mini en wil je deze upgraden? Bedenk je dan dat het scherm de Google Assistant functionaliteit niet wezenlijk verandert. Wel is de geluidskwaliteit duidelijk beter en is het handig dat je Youtube videos kunt bekijken en kunt videobellen.

Ben je een gadgetfreak en maak je volop gebruik van Google Photos, Agenda en zijn je smarthome apparaten compatible met Google Home? Dan kan ik de Nest Hub Max zeker aanraden!

3 antwoorden op “Google Nest Hub Max Review”

 1. Charlie schreef:

  Ik heb hem aangeschaft zodat ik foto’s EN video’s op het scherm zie, tot nu toe alleen highlights of bepaalde albums
  Hoe stel ik hem in op alle foto’s en video’s?
  Hopelijk kan dat wel dat was ml de bedoeling vd aanschaf

 2. Goede vraag, bij mij laat hij alleen de nieuwe hightlights en favorieten zien maar misschien werkt het als je al je albums selecteert? Of je kunt al je foto’s in een album plaatsen en dat vervolgens selecteren?

 3. Charlie schreef:

  Thnx voor je reactie.. Ik had een map gemaakt met 8000 foto’s
  Deze kon ik niet selecteren als map, evenmin het geval met de video’s. Dus dat is niet gelukt, wat wel gelukt is dat Google foto’s ENORM traag is, zowel scrollen als evt een foto verwijderen. ( inmiddels de 2 mappen verwijderd) dus daar ligt het iig niet aan.
  Ik zie nu gewoon wel foto voorbijkomen maar heb geen idee welke want het zijn niet allemaal highlights. De foto’s die ik zie zijn wel per 2. Als ik Google de opdracht geef van bv foto’s 2018, toont hij deze ook wel maar midden op het scherm dus aan weerszijden helaas dan een zwart vlak.
  Ben al 2 weken aan het communiseren met Google maar heeft tot nu toe niet mijn vragen kunnen beantwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *