Hoe moeilijk is het om een website te maken?

In 1996 maakte ik op de universiteit voor het eerst kennis met het maken van websites. Met veel kunst en vliegwerk maakte ik voor mijn studievereniging een statische website met een frames layout. Een Nedstat tellertje voor de bezoekersstatistieken maakte de site compleet.

(Programmeer-)talen

20 jaar later maak ik nog steeds websites. Uiteraard heeft de techniek in deze tijd flinke veranderingen doorgemaakt. Hoewel de basis HTML code nog vrijwel hetzelfde is, zijn er veel nieuwe technieken bijgekomen. Zo is er nu CSS voor de vormgeving en javaScript voor het toevoegen van interactieve elementen. Ook zijn vrijwel alle websites die ik tegenwoordig maak voorzien van een op PHP gebaseerd content management systeem.

Er zijn nog steeds programmeurs die hun neus ophalen voor de talen die door web developers worden gebruikt, maar zoals je ziet moet je voor het maken van een website kennis hebben van meerdere talen en dat is niet eenvoudig.

Tools

Onlangs heb ik een korte introductiecursus gegeven voor beginnende website ontwikkelaars en toen realiseerde ik me pas over hoeveel kennis moderne webdevelopers moeten beschikken. Zo is er niet alleen de genoemde HTML, CSS, javaScript en PHP code maar ook zijn de tools die web developers gebruiken steeds complexer geworden.

Mijn eerste sites hield ik nog bij met Microsoft Frontpage, een tool waarmee je direct kon zien wat het resultaat van de HTML code was en waar een bestandsoverdrachtfunctie was ingebouwd. Later ben ik overgestapt naar code editors en FTP. Mijn huidige arsenaal aan ontwikkel tools omvat onder andere desktopserver, Visual Studio Code, Git en PhotoShop. Zoals je ziet, een uiteenlopende verzameling software.

Training

Toen ik begon met het maken van website bestonden er nog vrijwel geen opleidingen op dit gebied. Inmiddels is er een groot aanbod aan ICT trainingen, zowel online als klassikaal.

Als je graag zelf wilt leren om websites te maken dan kan ik je van harte aanraden om te beginnen met het opzetten van een eigen website. Je zult zien dat je met veel geduld een heel eind kunt komen. Mocht je er eens niet uitkomen dan zul je zien dat voor de meeste problemen wel een antwoord is te vinden via Google of community’s als Stackexchange.

5 antwoorden op “Hoe moeilijk is het om een website te maken?”

  1. Les van Haren schreef:

    Leuk artikel.

    WordPress is ook een eenvoudige manier om websites te maken als basis.
    Met een beetje CSS / php kennis kan je ook nog uitbreiden.

  2. ICTindustrie schreef:

    Websites maken is vooral heel veel geduld hebben. Je moet de programmeer taal inderdaad goed kennen en je zal heel wat vrije uurtjes nodig hebben. Goed artikel.

  3. Telecom nieuws schreef:

    Als beginner kun je het beste met een blog beginnen en daarna je gaan bezig houden met html/css. Tegenwoordig kun op veel plaatsen terecht om een leuke (gratis) website te maken. Je krijgt dan geen uniek design, maar er zijn zoveel designs te verkrijgen dat dat eigenlijk geen probleem moet zijn.

    Wil je meer dan zou ik idd een cursus gaan volgen, dan heb je een goede basis.

  4. Laura schreef:

    Het is tegenwoordig niet meer moeilijk om een website te maken door sites als wordpress. Ook zijn er tegenwoordig zoveel cursussen die je kunt volgen om talen zoals html en css te leren.

  5. Tim schreef:

    WordPress is perfect om te starten met het opdoen van ervaring om websites te ontwikkelen.

    Belangrijkste tip is om niet zomaar iedere plugin te installeren. Niet iedere plugin is veilig en hoe meer plugins hoe trager de website wordt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *