Hosted Exchange op mijn smartphone

Sinds vorig jaar maak ik voor mijn e-mail gebruik van een hosted exchange dienst. Met hosted exchange staat je MS Outlook pst bestand op een externe server. Dit betekent dat je overal waar je een internetverbinding hebt je bij je e-mail kunt. Het is te vergelijken met de zakelijke e-mail servers die van MS Exchange server gebruik maken, met het verschil dat deze bedrijfs-servers meestal zó dichtgespijkerd zijn dat je er buiten het bedrijf geen gebruik van kunt maken.

Omdat ik al jarenlang gebruik maak van Microsoft Outlook (afgezien van een kort uitstapje naar het nog verschrikkelijk tekortschietende Thunderbird), was ondanks regelmatige schoonmaakacties mijn pst bestand al tot zo’n 300 megabyte gegroeid. Een behoorlijk groot bestand om regelmatig een backup van te maken. Bij mijn hosting account heb ik wel de beschikking over een webmail interface, maar in combinatie met Outlook werkt dat niet zo prettig omdat ik daarmee niet van mijn Outlook adresboek gebruik kan maken en verstuurde e-mails niet in mijn Outlook Sent Items worden opgeslagen. Ook met het oog op de veiligheid leek het me een goed idee om mijn pst bestand bij een professioneel bedrijf extern op te slaan zodat er regelmatig backups van worden gemaakt.

Zoals gezegd heb ik daarom vorig jaar een Hosted Exchange abonnement genomen bij Fasthosts. Op zich was ik hier wel redelijk tevreden over, ze boden flink wat ruimte (1 GB) en de dienst was zeer stabiel.

Onlangs heb ik echter een iMate SP5 Windows Mobile smartphone gekocht waarmee je via push-mail automatisch via de GPRS verbinding je e-mail kunt ontvangen op je mobiele telefoon (vergelijkbaar met de Blackberry dienst). Omdat Fasthosts hun MS Exchange dienst nog niet heeft geupgrade naar service pack 2 werkte push-mail helaas niet.

Gelukkig was mijn jaarabonnement bijna afgelopen zodat ik op zoek kon gaan naar een andere aanbieder en na enig speurwerk heb ik in 1and1 Hosted Exchange een goed alternatief gevonden. 1and1 maakt gebruik van Exchange service pack 2 en zodoende werkt de push-mail dienst bij hun wél. Verder bieden ze dezelfde hoeveelheid mailbox ruimte als Fasthosts, en dit alles tegen een lagere prijs.

Al met al ben ik zeer tevreden over de 1and1 Hosted Exchange dienst en ik kan deze dienst dan ook van harte aanraden.