Mailbird is een email client vol handige functies

Hoewel email al sinds de jaren 70 bestaat, is het nog steeds een van de meest populaire communicatiemiddelen. Met de komst van diensten als WhatsApp en Slack wordt het echter steeds lastiger om al je communicatiestromen te beheren. Mailbird is niet alleen een zeer uitgebreide email client, maar biedt ook integratie voor een groot aantal andere communicatiemiddelen.

Mailbird positioneert zich als concurrent van Outlook en is alleen beschikbaar voor Windows gebruikers.

De basis van Mailbird

In de basis is Mailbird een van de meest complete mailclients die ik heb gebruikt. Dankzij de Unified Inbox kan je meerdere email accounts in één inbox beheren. Er is ondersteuning voor mailproviders zoals Gmail en Microsoft Office 365 en uiteraard worden ook POP3, IMAP en Exchange ondersteund.

Het aantal handige functies is te veel om hier op te noemen, maar een aantal springen er voor mij uit. Zo is er een handige knop om je in één keer uit te schrijven van nieuwsbrieven. Als je een fan van Inbox Zero bent, is de snooze functie een uitkomst, je kunt namelijk super eenvoudig aangeven of je een email op een later moment in je inbox wilt ontvangen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat een email die je morgen wil behandelen dan pas in je inbox verschijnt, echt superhandig!

Voor power-users zijn voor vrijwel alle functies sneltoetsen beschikbaar, zodat je minder vaak naar je muis hoeft te grijpen. Dit vereist enige gewenning, maar het is zeker de moeite waard om je te verdiepen in alle sneltoetsen zodat je nog efficiënter kunt werken.

Als je meerdere email accounts gebruikt, kan je voor ieder account een aparte email handtekening instellen en naar wens opmaken met aangepaste lettertypes en afbeeldingen.

Om het beantwoorden van emails met meerdere actiepunten overzichtelijk te houden, kan je deze inline beantwoorden, waarbij automatisch je naam bij de tekst wordt weergegeven. Dat werkt perfect en ik heb dit nog niet eerder in andere email software gezien.

Uitgesteld verzenden en tracking

Naast de verzendknop staat een klok-icoontje waarmee je heel eenvoudig het verzendtijdstip kunt aanpassen. Zo kan je ervoor zorgen dat je email op een specifiek tijdstip bij de ontvanger binnenkomt. Met de email tracking optie kan je controleren of de ontvanger je email heeft geopend. Dit werkt overigens alleen als afbeeldingen niet zijn geblokkeerd zoals standaard het geval is bij Microsoft Outlook.

De interface past mooi bij Windows 10 en biedt heel veel aanpassingsmogelijkheden. Je kunt zoals tegenwoordig bij veel software mogelijk is, kiezen voor een donkere of lichte interface maar ook een eigen kleur of achtergrondafbeelding instellen.

Kalender en contactpersonen

Erg fijn is de kalenderweergave in het startscherm. Zo heb je in één oogopslag zicht op je dag of alle aankomende afspraken. Ook hier geldt dat je meerdere accounts kunt toevoegen en zo hoef je nooit meer een afspraak te missen.

Contactpersonen kan je beheren in het ingebouwde adresboek. Je kunt daar verschillende adresboeken weergeven en eenvoudig dubbele contacten opschonen of samenvoegen. Helaas worden de in Gmail foto’s van je contactpersonen niet gesynchroniseerd, maar je kunt wel zelf in Mailbird foto’s toevoegen.

Integratie met andere diensten

Slack in Mailbird

Hoewel Mailbird als mailclient al heel uitgebreid is, maken de vele integraties met externe diensten het programma echt uniek.

De lijst met externe diensten die je kunt integreren is te lang om hier op te noemen en wordt voortdurend uitgebreid.

Ik gebruik zelf de Google Calendar/Docs, WhatsApp en twitter integratie en dat werkt zeer fijn. De mate van integratie verschilt nogal, vooral de Google diensten zijn heel goed geïntegreerd maar het gebruik van WhatsApp is beperkt tot de functies van de web-app. In de praktijk werkt het zeer prettig om alle communicatiediensten in één venster te hebben, vooral als je over meerdere schermen beschikt en je Mailbird altijd zichtbaar hebt.

Prijs

De licentiekosten van Mailbird personal bedragen 2,42 euro per maand en voor de Business variant 3,75 euro. Deze laatste versie biedt onder andere ondersteuning voor Exchange, onbeperkte email tracking en Linkedin integratie.

De gratis alternatieven bieden niet dezelfde hoeveelheid features in een geïntegreerde interface en gaan vaak ten koste van je privacy.

Conclusie

Vooral als je de sneltoetsen gebruikt kan je met Mailbird veel efficiënter werken. Als je meerdere email accounts vanuit één programma wilt beheren én zaken als email tracking en uitgesteld verzenden handig vind is het een superfijne mailclient.

Op de Mailbird website kan je een gratis proefversie downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *