Nokia 5 Review: Prachtig toestel voor de kleine portemonee

Misschien heb je het al gehoord, maar het mobiele telefoonmerk Nokia is weer terug. Nu Microsoft geen telefoons meer maakt onder de merknaam Nokia heeft HMD Global het bekende merk nieuw leven ingeblazen.

Als eerste is de Nokia 3310 gelanceerd, een retromodel dat inspeelt op de nostalgische gevoelens van voormalige Nokia bezitters. Het is een leuk toestel, maar vanwege het ontbreken van WhatsApp voor velen geen serieuze optie. De Nokia 3, 5 en 6 serie smartphones zijn echter volwaardige Android toestellen die op de meest recente versie van Android draaien. Nokia heeft aangegeven dat het plan is om regelmatig nieuwe Android updates vrij te geven.

Ik heb de Nokia 5 uitgebreid getest. Dit is de middenmoter van de nieuwe Nokia Smartphones lijn en dit toestel beschikt over een aluminium behuizing met een 5.2 inch scherm. De Nokia 5 kost 199 Euro en dat is een zeer scherpe prijs voor een middenklasse Android telefoon.

Hardware

De aluminium body van de Nokia 5 voelt heel premium aan en kan zich wat mij betreft zeker meten met een iPhone. Aan de voorkant bevind zich onderaan het scherm een op de homeknop een vingerafdruk scanner die uitstekend (snel) werkt.

Nokia 5 AchterkantRechtsboven zit de volumeknop en aan/uit schakelaar en aan de bovenzijde vind je de aansluiting voor een headset. Helaas beschikt de Nokia 5 niet over een USB-C aansluiting, maar over een micro-USB poort. Ik vind dat jammer omdat USB-C de toekomst heeft en je een USB-C stekker op twee manieren kunt insteken.

Om de prijs van de Nokia 5 laag te houden is het toestel uitgerust met een QualComm Snapdragon 430 chip. Dit is een budget chipset en helaas is soms te merken dat het scrollen niet zo vloeiend gaat. Dat gebeurt vooral bij het scrollen in de Google Chrome browser en apps zoals Twitter. De 2 GB ram zou voor de meeste mensen voldoende moeten zijn en omdat de Nokia 5 over een micro-SD slot beschikt kan het interne geheugen van 16 GB eenvoudig worden uitgebreid.

In de doos worden een losse micro-USB kabel, oplader en oordopjes meegeleverd.

Software

Nokia heeft gelukkig de standaard Android interface niet aangepast met een eigen skin. De vrijwel stock Android-ervaring vind ik geweldig. Omdat Nokia standaard Android gebruikt kunnen ze updates van het besturingssysteem eenvoudig beschikbaar maken en ze hebben beloofd dit ook regelmatig te doen.

Camera’s

Voorbeeld foto Nokia 5

Voorbeeldfoto, klik voor vergroting

De hoofdcamera aan de achterzijde is een 13 megapixels exemplaar en de front camera heeft 8 megapixels. De camera werkt prima met voldoende licht, maar door het ontbreken van optische stabilisatie zijn de foto’s bij weinig licht niet zo mooi. In de voorbeeldfoto hiernaast is te zien dat het beeld niet overal scherp is.

De camera aan de voorzijde voldoet prima voor Skype, maar selfies zijn een beetje wazig.

Voor de prijs van dit toestel kan je mijns inziens geen topkwaliteit camera verwachten en voor de meeste mensen zal de kwaliteit zeker voldoende zijn.

Conclusie

Dankzij de lage prijs van 199 Euro is de prijs/kwaliteit verhouding van de Nokia 5 bijna onverslaanbaar. De vormgeving is dik in orde en ook de bouwkwaliteit is prima. Om de prijs laag te kunnen houden is helaas op de processor bespaard maar dat zal waarschijnlijk alleen power-users afschrikken.

Ben je er nog niet helemaal uit? Op deze site vind je nog veel meer tech-reviews.

7 antwoorden op “Nokia 5 Review: Prachtig toestel voor de kleine portemonee”

 1. Theo schreef:

  Het is voor mij de eerste review die ik lees over de nieuwe Nokia telefoons met Android. Ik was er al een tijdje benieuwd naar maar als ik het zo lees komt het niet over als een telefoon voor mij. Vooral door de opslag en de 2gb ram!

  Ik vond het leuk om te lezen, misschien dat de 6 meer voor mij is!

  1. Het is zeker een mooi toestel en wat ik vooral fijn vind is de vrijwel stock Android dat is geïnstalleerd. Ik heb sinds de ingebruikname al twee updates gehad dus Nokia houdt zich aan de belofte om regelmatig updates uit te brengen. Ik heb het gevoel dat na de tweede update het scrollen in lange webpagina’s ook een stukje soepeler gaat.

 2. Theo schreef:

  Mooi toestel maar komt om de een of andere reden steeds maar weer terug uit de slaapstand.
  Dus als na een halve minuut het scherm op zwart gaat licht hij iedere keer weer op zodat de batterij naar een halve dag weer leeg is.
  Verschillende Apps verwijderd maar niets helpt.

  1. Dat probleem heb ik zelf niet. Ik denk dat je hem het beste even helemaal terug naar fabrieksinstellingen kunt resetten en instellen als nieuw apparaat (ik weet het, een vervelend klusje om alles op nieuw te moeten inrichten) en als dat niet helpt, is het waarschijnlijk een hardware defect.

 3. Patrick Hendriks schreef:

  Beste Johan,

  Bedankt voor de review. Ik heb nu een Microsoft Lumia 640. Omdat ik de Nokia 5 wil aanschaffen, heb ik het met interesse gelezen. Zou je ook een foto kunnen plaatsen die bij daglicht (buiten) is gemaakt? Reageert de cameraknop snel bij het maken van een foto? Weet jij trouwens hoe zwaar de telefoon is? Ik kan dat nergens terugvinden bij de specificaties van de telefoon.

  Bedankt voor je reactie.

  1. Beste Patrick,

   Dit is een foto die ik gisteren buiten heb gemaakt, gewoon even snel uit de losse pols en niet nabewerkt :)

   http://imgur.com/a/u2oUv

   De cameraknop reageert niet supersnel, je moet soms even wachten totdat het beeld is gefocust maar dit is niet storend.

   Het gewicht is volgens mij 160 gram.

 4. Lynn schreef:

  Nee ik vind het beeld van de Samsung Galaxy III nog scherper en duidelijker. Ik heb sinds 4 dagen de nokia 5 ben er niet helemaal tevreden mee😟 Ook het geluid als je belt is erg zacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *