Sonos Play:3 draadloos speaker systeem review

Sonos is zo vriendelijk geweest mij een uitgebreide set van het PLAY:3 draadloze audio systeem op te sturen. Na het systeem een aantal weken uitgebreid te hebben getest volgt hieronder mijn review.

De samenstelling van het Sonos PLAY:3 systeem
In een stijlvolle zwarte doos ontving ik enkele weken geleden een tweetal Sonos PLAY:3 speakers en een Sonos BRIDGE. De BRIDGE is klein kastje dat fungeert als een draadloze muziek router die je met een netwerk kabel op je internet router moet aansluiten. Vervolgens stuurt de BRIDGE draadloos de muziek door je hele huis.

De Sonos PLAY:3 speaker is voorzien van een drietal drivers die zijn geplaatst in een behuizing van kunststof die heel solide aanvoelt. Aan de achterzijde van de speaker bevindt zich een aansluiting voor stroom en een netwerk poort. Ook heeft de Sonos PLAY:3 een handig montagepunt om de speaker aan de wand te hangen. Bovenop de speaker bevindt zich een volumeregelaar en een mute-knop.

Als je een BRIDGE hebt aangesloten op je internet router kun je de PLAY:3 speakers overal in je huis plaatsen, mits je over een stopcontact voor de stroomvoorziening beschikt. Het is heel eenvoudig de speakers met de BRIDGE te verbinden. Na het installeren van de Sonos software op je computer of smartphone wordt in een duidelijk stappenplan aangegeven hoe je het systeem aan moet sluiten en na het tegelijkertijd indrukken van de mute- en volumeknop op de speaker wordt automatisch verbinding met het netwerk gemaakt.

Het is ook mogelijk alleen een Sonos PLAY:3 speaker aan te schaffen en die met een netwerk kabel op je internet router aan te sluiten. Vervolgens kun je deze speaker bedienen via de apps en zo genieten van de voordelen van het luisteren naar internet radio en Spotify zonder tussenkomst van je pc.

Functionaliteit
Het Sonos systeem is ideaal om in het hele huis muziek uit je eigen mp3 verzameling af te spelen. Het is daarvoor wel nodig om je muziekbibliotheek te delen op je PC of netwerk disk (NAS) en deze dient dan uiteraard ook aan te staan. Ik heb gemerkt dat je met het Sonos systeem direct hoort als een mp3 op te lage bit-rate is opgenomen. In mijn verzameling heb ik nog een aantal 128 bits mp3’s staan, en die klinken duidelijk minder mooi dan de mp3 bestanden die op een bit-rate van 256 kbps zijn opgenomen.

Zelf luister ik graag naar buitenlandse radiozenders en ook hier is het Sonos systeem heel geschikt voor. Overigens moet ik hierbij wel opmerken dat ook bij internetradio de geluidskwaliteit sterk afhankelijk is van de bit-rate van de aangeboden stream. Sommige radiostations klinken duidelijk beter dan andere.

Spotify is een heel populaire dienst waarmee je voor slechts € 4,99 per maand onbeperkt digitale muziek kunt beluisteren. Sonos heeft deze dienst heel mooi geïntegreerd zodat je eigenlijk geen MP3’s meer op je computer hoeft op te slaan omdat je met Spotify ruim 13 miljoen nummers via het internet kunt streamen, super handig!

Het is overigens niet mogelijk om de Sonos Play 3 direct aan te sluiten op een televisie omdat daar de benodigde aansluiting voor ontbreekt. Als je een Sonos Playbar hebt, kan je de Play 3 wel gebruiken als tv surround speaker maar dan heb je er wel twee nodig. Een Playbar kan je alleen op je tv aansluiten als deze een optische audio uitgang heeft. In tegenstelling tot andere soundbars werkt de Playbar namelijk niet via een HDMI aansluiting.

Geluidskwaliteit
Sonos gebruikt zelf de benaming Hifi Muziekspeler, een term die verwachtingen opwekt. Misschien had ik té hoge verwachtingen door de prijs en het mooie uiterlijk, maar de geluidskwaliteit van de Sonos PLAY:3 speaker valt helaas een beetje tegen. De hoge- en middentonen worden prima weergegeven, maar de bassen klinken nogal dof. Sonos probeert het gemis van een subwoofer te compenseren door de lage tonen te benadrukken, maar vooral bij het beluisteren van hip-hop mis ik een goed basgeluid. Als je graag naar lichte jazzmuziek luistert, is het geluid best goed maar het heeft me niet kunnen imponeren. Omdat de 100 euro duurdere PLAY:5 speaker wel beschikt over een specifieke driver voor lage tonen en een bas-poort aan de achterzijde neem ik aan dat deze de lage tonen veel beter weergeeft.
Let wel, het geluid is voor normaal gebruik meer dan prima, maar audiofielen kunnen beter een Sonos CONNECT kopen en deze op een volwaardig Hifi systeem aansluiten.

Thuis heb ik eigenlijk altijd muziek aanstaan op de achtergrond en ik vind het lastig om de PLAY:3 zo af te regelen dat het geluid niet te hard is. In de praktijk gebruik ik daarom vaak de volumeknop op de speaker zelf omdat deze makkelijker te gebruiken is dan de volume regelaar in de app. Het zou prettig zijn als het mogelijk was om het basisvolume wat te dempen zodat je volume regelaar minder gevoelig zou zijn. Voor mensen zonder buren of minder gevoelige oren hoeft dit natuurlijk geen probleem te zijn, maar ik heb het volume nu eigenlijk altijd op minimaal staan.

Bediening
Het Sonos systeem blinkt uit in bedieningsgemak. Je kunt een Sonos CONTROL afstandsbediening aanschaffen, maar veel handiger (en goedkoper!) is het om het systeem te bedienen met je smartphone of tablet. Er is een uitstekende gratis iOS app voor de iPhone, iPad en iPod en ook voor Android gebruikers is een app beschikbaar.
Helaas heeft Sonos nog geen app voor Windows Phone gemaakt maar er is wel een third-party app beschikbaar. Helaas is deze Phonos app niet echt compleet (je kunt bijvoorbeeld geen alarm instellen) en ook niet gratis. Ik hoop dat Sonos snel met een Windows Phone app komt waarbij wel alle functionaliteit beschikbaar is.

Je kunt het Sonos systeem ook via je computer bedienen met de gratis apps voor PC en MAC. Ook biedt Sonos ondersteuning voor Apple’s Airplay en Windows gebruikers kunnen met de vergelijkbare Play-to functionaliteit eenvoudig muziek vanaf de computer naar de Sonos speakers streamen.

Conclusie
Het draadloos beluisteren van digitale muziek is absoluut de toekomst en Sonos heeft op dit gebied de trend gezet. Er komen overigens steeds meer goede (en goedkopere) alternatieven op de markt. Het door mij geteste Sonos systeem met twee PLAY:3 speakers en de BRIDGE kost in totaal maar liefst 647 Euro. Apple gebruikers kunnen voor slechts 99 euro de Apple TV aanschaffen die met een TOSlink kabel kan worden verbonden met je Hifi systeem waarmee je over hetzelfde gebruiksgemak beschikt voor een veel lagere prijs. Ook Logitech biedt met de Squeezebox een vergelijkbaar systeem aan.

Na een paar weken gebruik is het moeilijk om afscheid te nemen van mijn review systeem! Het is echt heel fijn om overal in huis te kunnen beschikken over mijn favoriete muziek en ook de wekker functie is ideaal. Misschien moet ik toch maar eens gaan sparen voor een Sonos PLAY:5 speaker :)

Pluspunten
– Installatie- en gebruiksgemak
– Uitgebreide functionaliteit (Spotify integratie, wekkerradio)

Minpunten
– Prijs
– Geluidskwaliteit (in vergelijking met volwaardig Hifi systeem)

11 antwoorden op “Sonos Play:3 draadloos speaker systeem review”

  1. Henk schreef:

    Ook ik gebruik Sonos.
    Plus punten helemaal mee eens, de SONOS PLAY:5 en PLAY:3 zijn moeilijk te vergelijken met een volwaardig Hifi Systeem, het is ook appelen en peren vergelijken.
    Sluit bijvoorbeeld een SONOS Connect aan op je Stereo/Surround Systeem, de kwaliteit kan je dan zelf bepalen. Gebruik dan de PLAY5 OF PLAY3 om ruimtes te vullen waar geen geluid aanwezig is.
    Weinig min punten wat mij betreft.
    Afzender:
    Happy SONOS user sinds 2005.

    1. Johan schreef:

      Je hebt gelijk dat de vergelijking met een volwaardig hifi systeem niet helemaal klopt. Maar Sonos noemt haar systeem “The wireless hifi system”, en dat wekt nu eenmaal verwachtingen.

  2. Koen schreef:

    Goeie review! Ik heb mijn Sonos Play3 setje nu bijna een jaar, is echt topspul. Je hebt wel gelijk dat het geluid niet echt ‘hifi’ is maar die marketingtaal schijnt nodig te zijn ;)

  3. The_Pete schreef:

    Tot Apple met AirPlay kwam was Sonos de beste oplossing voor draadloze muziek, maar nu zou ik het niet mere kopen. Doe mij maar even Apple TV of een mooie AirPlay speaker!

  4. fred schreef:

    onze nieuwe tv is een Panasonic die ook internet bevat.
    Muziek app geeft veel keus. De luidspeaker in zo’n tv is nog niet alles.
    Kun je dit opvangen door een Sonos ernaast te zetten?

  5. kees schreef:

    hoe kan ik mijn sonos boxen aansluiten op mijn pc en via mijn pc op youtube en dan het muziek horen via de sonos boxen??

    gr. kees

    1. kaas schreef:

      Volgens mij kan dat niet. Als je de Sonos boxen gebruikt voor video krijg je trouwens het beeld en het geluid niet gesyncrhoniseerd. Daarom moet je de nieuwe playbar ook via hdmi direct op je tv aansluiten.

  6. Mike schreef:

    Werkt het alleen met Spotify Premium? of ook met een Free account?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *