Bespaar energie met een slimme thermostaat

Heb jij nog een ouderwetse thermostaat voor je verwarming in je huis? Dat wordt het tijd om te kiezen voor de nieuwe generatie energiebesparende thermostaten. Dankzij slimme thermostaten kun je niet alleen energie besparen, maar ook je huis een stuk comfortabeler maken.

Omdat ik het zat ben om ’s ochtends als ik wakker wordt mijn warme bed te moeten verruilen voor een steenkoud huis is het tijd voor een nieuwe thermostaat. Gelukkig komen er voor gadget liefhebbers steeds interessantere modellen op de markt en in deze post zal ik er een paar op een rijtje zetten.

Eneco Toon
Ben je een echte gadgetfreak, dan kun je met de Eneco Toon je hart ophalen. Deze thermostaat lijkt zo uit een aflevering van Star Trek te komen dankzij het grote touch screen met allerlei grafieken en je kunt er zelfs het weerbericht en file informatie op bekijken. Helaas is het ondanks de internet aansluiting niet mogelijk deze thermostaat op afstand te bedienen. Kosten: 120 euro plus €3,50 per maand voor Live Updates.

Essent E-thermostaat
De E-thermostaat van Essent ziet er iets minder indrukwekkend uit dan de Toon van Eneco, maar dat betekent niet dat deze onderdoet qua functionaliteit. Deze thermostaat biedt namelijk de mogelijkheid om op afstand de temperatuur in huis te regelen via je smartphone én heeft ook een ingebouwde bewegingssensor die er voor zorgt dat de verwarming niet voor niets aanstaat als je niet thuis bent. Kosten 119 euro, geen abonnement.

Nuon E-manager
Nuon kiest voor een andere invalshoek. De Nuon E-manager is namelijk geen thermostaat (die dien je apart aan te schaffen), maar een op het internet aangesloten apparaat waarmee je het energieverbruik kunt meten. Met de extra aan te schaffen regelmodule kun je de temperatuur in huis regelen. Kosten: eenmalig 149,00 euro en € 2,95 per maand.

Wat is de beste thermostaatklok?
Omdat het mij vooral gaat om comfort en gebruiksgemak vallen de Eneco Toon en Nuon E-manager direct af. Ook het feit dat voor die apparaten extra maandelijkse kosten worden berekend maakt het lastig om geld te besparen. Omdat ik denk dat je vooral kunt besparen door de verwarming niet onnodig aan te laten staan, spreekt de E-thermostaat van Essent me het meest aan. Je kunt daarmee immers als je vergeten bent de verwarming uit te zetten, dit op afstand doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *