WordPress widget positie toevoegen aan je thema

Via mijn Youtube kanaal kreeg ik de vraag hoe je een nieuwe widget positie kunt toevoegen aan je WordPress thema. Omdat ik denk dat meerdere WordPress gebruikers deze vraag zouden kunnen hebben, heb ik deze tutorial gemaakt.

Hoe werken WordPress widgets?
WordPress widgets worden aangemaakt in het functions.php bestand van je theme. Door de verschillende widget posities een unieke naam te gegeven kun je vervolgens eenvoudig via de Widgets manager in de WordPress admin nieuwe widgets toevoegen.

Hoe maak ik een nieuwe widget positie?
Let op, ieder WordPress theme is anders, jouw theme kan al een of meerdere widget posities hebben en het kan dus zijn dat onderstaande code niet direct werkt.
Eerst dien je in het bestand functions.php in je theme directory (/wp-content/themes/jouw-theme/functions.php) de nieuwe widget ruimte te definieeren:

Wat betekent de bovenstaande php code?
Eerst wordt er een naam en unieke ID gegeven aan de widget positie. Vervolgens krijgt deze een omschrijving voor in de widget manager.

Als je alleen de inhoud van de widget wilt weergeven, kun je de before_widget en after_widget waardes verwijderen (alleen het gedeelte wat tussen de single quotes staat).

Wat moet je toevoegen aan je theme?
Op de plek waar je de widget wilt tonen voeg je de onderstaande code toe (bijvoorbeeld in header.php):

Deze code checkt eerst of de widget positie gebruikt wordt (is_active_sidebar) en voegt dan de in de functions.php gedefinieerde ‘new-widget’ toe.

Vragen?
Ik kan me goed voorstellen dat als je nog nooit met widgets heb gewerkt deze code niet meteen begrijpt. Ook kan het zijn dat je al bestaande widgets hebt en je niet weet hoe je daar een nieuwe aan toe moet voegen. Je kunt deze en andere vragen hieronder in de comment sectie stellen (zo leren andere WordPress gebruikers er ook van)!

3 antwoorden op “WordPress widget positie toevoegen aan je thema”

 1. farhad schreef:

  beste johan,

  ik heb het geprobeerd maar het wilt maar niet lukken. Ik wil graag naast de header foto (rechter kant) een widget plaatsten die code die jij mij had gegeven had ik ook in header.php geplaatst maar zonder enige positief resultaat.
  kan je me helpen aub

  alvast bedankt.
  groetjes farhad

  1. Johan schreef:

   Als je even de code van je functions.php en header.php op pastebin.com plaatst met de eventuele foutmeldingen wil ik uiteraard wel even even proberen te ontdekken wat er misgaat.

 2. anne schreef:

  johan,
  ik heb in de stylesheet, functions, extra widgetareas toegevoegd (zowel in de sidebar als in de header), maar dit werkte niet.
  Uiteraard had ik de originele versie van desbetreffende stylesheet in kladblok opgeslagen en teruggezet, maar dit heeft niet mogen baten.

  Ik heb helemaal geen toegang meer tot de stylesheets en de functies op het dashboard werken ook niet meer. Kortom mijn hele website ligt eruit….

  Hoe kan dit. kun je me aub helpen?

Reacties zijn gesloten.