Met Blogger kun je heel eenvoudig gratis een eigen weblog maken. Blogger biedt een aantal zeer mooie templates die je heel eenvoudig kunt aanpassen aan je eigen wensen.
De standaard blogger templates hebben helaas een aantal problemen die gelukkig heel eenvoudig te verhelpen zijn. In deze post zal ik een tiental Blogger template problemen beschrijven en hier eenvoudige oplossingen voor geven. Ik neem hierbij de template van mijn Skype Buzz weblog als uitgangspunt.
1. De titels van de berichten werken niet als link.
Naast het feit dat het voor bezoekers prettiger is wanneer de titels aanklikbaar zijn is het vooral zeer belangrijk voor zoekmachine optimalisatie. De individuele posts krijgen met titel-links namelijk een goed indexeerbare aanduiding van waar de betreffende post over gaat. In plaats van een ‘permalink’ wordt de link naar de betreffende post nu bijvoorbeeld ’10 handige tips om je Blogger template te verbeteren’. Het moge duidelijk zijn dat dit de zoekmachines helpt om te bepalen welke keywords voor de betreffende pagina belangrijk zijn.
2. Er is geen link naar de RSS feed zichtbaar op de pagina.
RSS wint sterk aan populariteit, veel mensen vinden het prettig om al hun favoriete weblogs in één nieuwslezer te verzamelen. Om het je bezoekers eenvoudig te maken om jouw RSS feed in hun nieuwslezer op te nemen is het essentieel dat er een zichtbare link naar de feed op je pagina staat.
3. Gebruik van de Atom sitefeed is niet meetbaar.
Blogger biedt standaard een Atom feed voor je weblog aan. De link naar deze feed is in de html code van de template opgenomen. Het gebruik van deze feed is echter niet meetbaar, het is dan ook beter om alle verwijzingen naar de atom.xml feed uit de template te verwijderen en een FeedBurner feed aan te maken. Naast het feit dat het hiermee mogelijk is om het gebruik te meten, kun je hiermee ook ‘onrechtmatig’ gebruik meten. Ik maak ook gebruik van de FeedBurner e-mail dienst waarmee je ook de niet-rss gebruikers kunt bereiken.
4. Er is geen plaats voor banners op je weblog.
Hoewel het moeilijk is om rijk te worden van je weblog, is het toch leuk als je wat aan de vertrekkende sitebezoekers kunt verdienen. Met Google AdSense kun je heel eenvoudig tekstgebaseerde advertenties op je weblog opnemen om zo een leuk zakcentje te verdienen. De blogger templates zijn helaas niet berekend op het gebruik van banners op je weblog. Om dit te verhelpen heb ik de css code en de achtergrondplaatjes van mijn template aangepast zodat een 468 x 60 banner perfect bovenaan en onderaan de hoofdkolom van mijn weblog past. Het uiterlijk van de AdSense banners heb ik aan de template aangepast zodat dat deze hier mooi bij passen.
5. De CSS opmaakcodes zijn in de Blogger templates opgenomen.
Aangezien Blogger geen ftp mogelijkheden biedt, is het niet mogelijk om bij Blogger de CSS opmaakcodes in een aparte stylesheet op te nemen. Het is echter aan te raden om dit wel te doen omdat zonder de css code in de template de pagina een stuk lichter en eenvoudiger te indexeren wordt. Je kunt eenvoudig de css code uit de template knippen en een apart stylesheet.css bestand maken en dat op een willekeurige plek uploaden via ftp (bijvoorbeeld bij je internetprovider).
6. De weblog titel is niet klikbaar.
Standaard is het niet mogelijk om door te klikken op de titel van het weblog naar de homepagina te navigeren. Dit maakt het onmogelijk voor bezoekers die via een zoekmachine op een individuele post pagina terechtkomen te navigeren naar de homepage. Dit is gelukkig eenvoudig te verhelpen door van de “BlogTitle” tag een link te maken.
7. Er is geen directe contactmogelijkheid behalve via het comment formulier.
Soms willen weblog bezoekers een berichtje sturen dat niet direct betrekking heeft op een artikel op het weblog. Bijvoorbeeld als ze een nieuwstip hebben of een linkruil willen aanvragen. In de Blogger template is niet de mogelijkheid opgenomen om een e-mail link te maken. HTML code wordt namelijk uit de profiel informatie gefilterd. Daarom heb ik de tekst van het profiel blok rechtstreeks in de template opgenomen zodat ik mijn e-mail adres op de pagina kan vermelden. Plaats overigens nooit je ‘echte’ email adres, maar gebruik een Hotmail of Gmail account zodat je mailbox niet met spamberichten wordt overspoeld.
8. Het is moeilijk dieper in het blog te navigeren.
In de template worden altijd de laatste tien berichten en archieflinks weergegeven. Het is echter aan te raden de ‘beste’ artikelen extra te vermelden zodat deze eenvoudig kunnen worden gevonden. Ik heb hiervoor een ‘Top 5 populairste berichten’ blokje gemaakt zodat deze berichten eenvoudig te bereiken zijn. Dit is tevens goed voor de zoekmachine ranking van deze pagina’s omdat ook interne links hierbij helpen.
9. De zoekfunctie is lastig te vinden.
Blogger plaatst een zoekformulier in de toolbar, aangezien ik deze heb verwijderd (zie punt 10) moest ik hiervoor een alternatief vinden. Gelukkig biedt Google in het AdSense programma een zoekmogelijkheid aan waarmee je ook nog eens geld verdient wanneer bezoekers op de tekstadvertenties in de zoekresultaten klikken.
10. De Blogger toolbar is lelijk.
Ja, daar kan ik verder weinig over zeggen. De toolbar die automatisch bovenaan het weblog wordt getoond is buitengewoon storend. Gelukkig is deze met een beetje CSS code eenvoudig te verbergen.
Ligt het aan mij of kan ik punt 8. niet (meer) terugvinden op je site? Zo’n top5 lijkt me wel grappig, dus de achterliggende techniek (keuze criteria) interesseert me ook.
Het klopt dat op dit blog geen top5 lijstje is te vinden. Zoals ik echter in mijn inleiding al aangaf, is dit artikel gebaseerd op het template van Skype Buzz gebaseerd. Daar is het top5 lijstje wel te vinden.Overigens stel ik dit lijstje handmatig samen op basis van de Google Analytics statistieken.