Nokia Lumia 820 Windows Phone 8 review

De Nokia Lumia 820 en de Lumia 920 zijn de nieuwste smartphones van Nokia met het Windows Phone 8 besturingssysteem. Na twee weken de Nokia Lumia 820 uitgebreid te hebben getest volgt hier mijn review van deze bijzondere telefoon.

De Lumia 820 is het kleine broertje van de Lumia 920 en het is dan ook niet verwonderlijk dat de Lumia 920 in de media alle aandacht opeist. Toen mij gevraagd werd de Lumia 820 te reviewen was ik in eerste instantie dan ook enigszins teleurgesteld dat mijn test exemplaar niet de 920 betrof, maar was deze teleurstelling wel terecht?

TL;DR – De Lumia 820 is een oerdegelijke smartphone met een verfrissend uiterlijk en handige afneembare back-cover. Hoewel de resolutie van het scherm niet erg hoog is, valt dit in de praktijk niet echt op.

Windows Phone 8 draait als een zonnetje en de meegeleverde Nokia apps bieden veel meerwaarde aan deze telefoon.

Als je graag foto’s maakt met je smartphone kun je misschien beter doorsparen voor de Lumia 920, maar zoek je een betaalbare all-round smartphone dan moet je de Lumia 820 absoluut een kans geven.

Specificaties
Laat ik beginnen met een overzicht te geven van de belangrijkste toestelspecificaties van de Lumia 820:

Hardware
  • Hoogte: 123,8 mm
  • Breedte: 68,5 mm
  • Dikte: 9,9 mm
  • Gewicht: 160 gram
  • Kleuren: Rood, Geel, Wit, Cyaan, Paars, Grijs en Zwart
Beeldscherm
  • Formaat (diagonaal): 4.3 inch
  • Type: AMOLED, ClearBlack
  • Resolutie (Y): 800 px
  • Resolutie (X): 480 px
  • PPI: 217
Netwerk
  • Wi-Fi: 802.11n, 802.11g, 802.11b, 802.11a
  • GPS: Ja
  • Bluetooth: Ja
  • Bluetooth versie: Bluetooth 3.0
  • NFC ondersteuning: Ja
  • Internet delen: Ja
Processor
  • Merk: Qualcomm
  • Type: Snapdragon S4
  • Kloksnelheid: 1.5 GHz
  • Aantal cores: 2
  • RAM: 1 GB
Opslagcapaciteit
  • Intern geheugen: 8 GB
  • Uitbreidbaar: Ja, met MicroSD kaart tot 64Gb
Front Camera
  • Resolutie: 0.3 megapixels
Hoofd Camera
  • Resolutie: 8 megapixels
  • Flash: Short pulse high power dubbel LED
  • Focus type: Autofocus
  • F-nummer: 2.2
  • Video resolutie: 1080p
Sensoren
  • G-Sensor
  • Digitaal kompas
  • Nabijheidssensor
  • Sensor voor omgevingslicht
Batterij
  • Capaciteit: 1650 mAh
  • Verwijderbaar: Ja
  • Draadloos opladen: Ja, met optionele back cover en wireless charging pad

In vergelijking met de specificaties van de Lumia 920 valt een aantal zaken direct op, zo is het geheugen van 8Gb een stuk kleiner dan de 32Gb van de Lumia 920 en ook de schermresolutie van 800 bij 480 pixels is een stuk lager. Het scherm van de Lumia 820 heeft echter wel het grote voordeel dat dit gebruik maakt van AMOLED technologie waardoor zwart echt zwart is en dit komt de Metro interface met gekleurde tiles op een zwarte achtergrond overduidelijk ten goede.

De Lumia 820 heeft echter wel een verwisselbare cover en batterij, en het geheugen kan worden uitgebreid door middel van een micro-sd kaart.

Mijn test toestel is uitgerust met een cover die de Lumia 820 geschikt maakt voor draadloos opladen zonder dat de telefoon daardoor zwaarder of dikker wordt.

Algemene indruk
De Lumia 820 voelt zeer degelijk aan, je krijgt direct de indruk dat dit toestel wel tegen een stootje kan. De knoppen aan de zijkant zijn vrij van rammeltjes en geven een fijne klik als je ze indrukt. De behuizing is gemaakt van gekleurd polycarbonaat dat iets opgeruwd is waardoor vingerafdrukken niet zichtbaar zijn en het toestel niet snel uit je hand kan glijden. Een ander voordeel van het gekleurde plastic is dat er geen verflaag kan afslijten en krassen vrijwel niet opvallen.

De backcover is afneembaar, een gimmick die niet alleen leuk is omdat je de telefoon kunt personaliseren, maar ook heel handig omdat je met een speciale cover functionaliteit voor draadloos opladen kunt toevoegen.

Zodra je de cover verwijdert krijg je toegang tot de uitneembare batterij met een capaciteit van 1650 mAh. Ook kun je zo de sim kaart vervangen en kun je een micro SD geheugenkaart toevoegen waarmee je de opslag kunt vergroten tot 64 Gb. Overigens is het best lastig om de cover te verwijderen, maar dit is niet iets dat je vaak zult doen en het is wel zo prettig dat de behuizing zo stevig en vrij van gekraak is.

Het scherm is 4.3 inch groot en heeft een resolutie van 800 bij 480 pixels. Hoewel de kleuren prachtig zijn en dankzij de AMOLED techniek zwart ook echt zwart is, vind ik het jammer dat niet voor een hogere resolutie scherm is gekozen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de meeste mensen het niet zal opvallen, maar bij het lezen van zwarte tekst op een witte achtergrond zou een hogere resolutie prettig zijn.

Het touch screen is heerlijk responsive en het scrollen gaat zeer vloeiend. Net zoals de Lumia 920 heeft ook de 820 een extra gevoelig touch screen dat zelfs met handschoenen aan is te bedienen en dat is zeker in de winter ontzettend handig.

Nokia is een merk dat kennelijk nog steeds bij veel mensen nostalgische gevoelens opwekt want na een jaar de Lumia 800 te hebben gebruikt viel het me op dat zoveel mensen zulke goede associaties bij het merk Nokia hebben.
Zoals mijn Lumia 800 is ook de Lumia 820 ontzettend stevig toestel en doet zo terugdenken aan de oerdegelijke 3310 en de briljante 6210 waar ik zelf ooit mee rondliep. Deze prettige merkbeleving is toch iets wat ik bij telefoons van HTC en Samsung niet ervaar.

Camera
Het toestel beschikt over twee camera’s; eentje aan de voorzijde die vooral bedoeld is voor videobellen, en een hogere resolutie camera en flitser aan de achterkant waarmee foto’s en video’s kunnen worden gemaakt.
Omdat ik veel gebruik maak van Skype heb dit uiteraard geprobeerd, maar door de lage resolutie en lichtgevoeligheid van de front-camera was het resultaat helaas teleurstellend. Hoewel het beeld vloeiend wordt weergegeven en ook de geluidskwaliteit goed is, krijgt de ontvanger een zeer korrelig en donker beeld te zien.

De 8 megapixel camera aan de achterzijde is gelukkig een stuk beter. Aan de bijzondere PureView camera van de Lumia 920 kan dit toestel uiteraard niet tippen maar met enige inspanning (vooral de witbalans instellingen vereisen enige gewenning) kun je bij daglicht goede foto’s maken.

Met Windows Phone lens apps kun je leuke effecten toepassen, zo is er een lens app voor het maken van panorama’s en met de Cinemagraph app kun je heel eenvoudig geweldige animated gifs maken.

Bij het maken van video’s valt de geluidskwaliteit in positieve zin op maar ook hier is de witbalans soms problematisch. Zo kan het gebeuren dat een witte muur op het ene moment een blauwzweem krijgt en later een oranje tint krijgt.

Batterij
Nokia Lumia 820 BatterijstatusDe verwisselbare batterij functioneert uitstekend. Met het toestel kwam ik zonder problemen de hele dag door terwijl ik zeker in de eerste dagen het toestel echt heel veel heb gebruikt. Voor sommige mensen is het prettig dat de batterij te vervangen is, maar zelf vind ik dat niet belangrijk. Met mijn Lumia 800 heb ik namelijk nooit problemen gehad met de niet-verwisselbare batterij.

De accuduur bij het gebruik van een Windows Phone 8 toestel is overigens sterk afhankelijk van de gebruikte apps. Whatsapp is bijvoorbeeld een notoire batterijslurper en ik heb gemerkt dat als je de camera app niet met de terugtoets afsluit deze op de achtergrond gewoon door blijft werken wat uiteraard niet ten goede komt aan de batterijduur.

Gesprekskwaliteit
De gesprekskwaliteit van de Lumia 820 is uitstekend. Het toestel biedt ondersteuning voor HD voice waarmee gesprekken kristalhelder worden doorgegeven en dankzij de twee ingebouwde High Dynamic Range microfoons worden achtergrondgeluiden zoveel mogelijk weg gefilterd.

Ook de ontvangst van het toestel is, zoals je van een van de oudste fabrikanten van mobiele telefoons mag verwachten, uitstekend.

Bij handsfree bellen werkt de luidspreker prima, maar in mijn testgesprekken hadden mijn gesprekspartners soms moeite mij goed te kunnen horen.

Windows Phone 8
In deze review van de Nokia Lumia 820 wil ik me vooral focussen op het toestel zelf, over Windows Phone 8 is immers al genoeg geschreven. Toch wil ik een aantal zaken aanstippen. Qua uiterlijk zijn er niet veel grote verschillen met WP7 maar toch is het fijn te zien dat een aantal zaken nu prettiger werkt. Zo is het nieuwe volledig aanpasbaar homescherm een fantastische verbetering. Je kunt nu je homescreen helemaal naar wens instellen en zelfs het formaat van de live tiles wijzigen.

wp8-screenshotHandig is de nieuwe Kids Corner functie waarmee je het toestel eenvoudig voor gastgebruik kunt instellen en zo kunt voorkomen dat mailtjes worden gewist of contacten worden gebeld.
Ook kun je nu screenshots maken en heeft de mail app een zwarte achtergrond waardoor tekst beter leesbaar is. Helaas is het nog steeds niet mogelijk om het volume van muziek en de beltoon apart te regelen, een verbetering die ik graag in WP8 had gezien.
Onderhuids is WP8 nu gebaseerd op dezelfde software core als het desktop besturingssyteem Windows 8 wat het voor ontwikkelaars eenvoudiger moet maken om apps voor beide systemen te maken.

Vanwege mijn werk als website ontwikkelaar is een goede web browser heel belangrijk en Internet Explorer 10 is een fantastische verbetering. In diverse snelheidstesten komt IE10 als beste uit de de bus en ook wordt nu alle CSS3 functionaliteit ondersteund.

Windows Phone 8 is voor Microsoft een belangrijke pijler voor de integratie van het Windows ecosysteem. Diensten als Skydrive en Office zijn naadloos geïntegreerd en met smartglass kun je zelfs je Xbox bedienen vanaf je telefoon. Dit werkt allemaal heel prettig en toont dat Microsoft haar internet apps heel goed weet te integreren in het Windows ecosysteem.

Apps
In vergelijking met de iOS appstore is het aanbod van de Windows Phone marketplace (nog) enigszins karig. Dit wordt gelukkig enerzijds opgevangen door de uitgebreide basisfunctionaliteit van het Windows Phone OS, terwijl anderzijds Microsoft heel actief is met het aansporen van grote ontwikkelaars om populaire apps voor Windows Phone uit te brengen.
Zelf mis ik eigenlijk alleen een app van de ING Bank om te internetbankieren, maar voor de Rabobank, ABN-Amro en SNS bank zijn wel goede WP8 apps beschikbaar.

Mobiele websites worden gelukkig steeds beter zodat je minder afhankelijk bent van de beschikbaarheid van losse applicaties. Zo werkten de sites van NU.nl en de Telegraaf prima in Internet Explorer en ook vrijwel alle tech-sites zoals TheVerge en TheNextWeb hebben uitstekende mobiele sites waardoor je vrijwel niets hoeft te missen.

Nokia levert een aantal interessante apps standaard mee met haar Windows Phones. Zo heeft deze Lumia 820 de beschikking over de uitstekende Nokia Drive navigatie app. Deze turn-by-turn navigatie app biedt de mogelijkheid om kaarten te downloaden wat vooral bij buitenlandse reizen handig is omdat je dan je dataverbinding niet hoeft te gebruiken. De interface is simpel maar doeltreffend en ik heb al heel wat kilometers probleemloos afgelegd met Nokia Drive.
De Nokia City Lens app geeft een bijzondere ‘virtual reality’ weergave van je omgeving. Vooral voor toeristen is dit een handige app waarmee je snel een onbekende stad kunt ontdekken. Als je graag naar muziek luistert is de Nokia Music app een absolute aanrader. Ook zonder account kun je gratis naar mix radio luisteren en zelfs mixen opslaan voor off-line gebruik.
Nokia OV is een app voor het plannen van je reis met het openbaar vervoer die helaas in Nederland nog niet erg bruikbaar is door de beperkte dekking.

Naast de meegeleverde apps biedt Nokia bijzonder goede ondersteuning van het Windows Phone OS. Mijn ervaringen met de Lumia 800 met Windows Phone 7.5 zijn heel positief. Nokia is altijd snel met het beschikbaar stellen van software updates en zal zelfs voor de Lumia 800 de Windows Phone 7.8 uitbrengen die een aantal verbeteringen van Windows Phone 8 brengt. Voor mijn Samsung Omnia W zijn updates altijd pas heel laat beschikbaar en het is nog maar de vraag of dit toestel de 7.8 update zal krijgen.
De commitment van Nokia aan het Windows Phone ecosysteem geeft dus heel veel vertrouwen en dat vind ik heel belangrijk bij het kiezen van een telefoon.

Concurrentie
De populairste smartphone van dit moment kan natuurlijk niet onbenoemd blijven in deze review want inmiddels is de iPhone het toestel dat eigenlijk altijd als referentiepunt wordt genomen bij het beoordelen van andere smartphones. Hoewel de Lumia 820, in tegenstelling tot grote broer Lumia 920, het puur op technische specificaties moet afleggen tegen de iPhone 5, biedt de Lumia 820 dankzij het bijzondere uiterlijk en het innovatieve Windows Phone 8 besturingssysteem wel een fantastische gebruikservaring die op veel punten de iPhone voorbijstreeft. Vriend en vijand zijn het erover eens dat hoewel voor iOS meer apps beschikbaar zijn, het besturingssysteem dringend aan vernieuwing toe is. Als je dan ook nog eens bedenkt dat de Lumia 820 met 64 Gb micro sd kaart zo’n 325 euro goedkoper is dan de iPhone is de keus wat mij betreft snel gemaakt.

Hoewel de iPhone dus een stuk duurder is dan de Lumia 820 zijn er voor Windows Phone 8 goede toestellen in dezelfde prijsklasse te vinden. De HTC 8S is met een prijs van 329 euro zelfs een stuk goedkoper maar moet het wel met een minder goede camera en slechts 4Gb geheugen doen. In een iets hoger prijssegment is concurrentie te vinden in de vorm van de Samsung Ativ S en de HTC 8X.

De Samsung is op het moment van schrijven nog niet uitgebracht en daar kan ik dus niet meer over vertellen dan dat dit toestel een adviesprijs van 549 euro zal krijgen en wordt uitgerust met een 4.8 inch scherm en 16 of 32 Gb intern geheugen.

De HTC 8X is met een adviesprijs van 549 euro ongeveer 50 euro duurder dan de Nokia Lumia 820, maar heeft wel een scherm met hogere resolutie en is een stuk compacter en lichter. De HTC toestellen moeten wel de goede software support van Nokia ontberen en hebben ook een scherm in breedbeeld formaat waardoor je bij het bekijken van websites in portrait formaat ruimte mist en sommige oudere apps zwarte balken weergeven aan de boven en onderzijde van het scherm zoals ook het geval was bij de introductie van de iPhone 5.

In vergelijking met de zo’n 150 euro duurdere Lumia 920 mist de Lumia 820 vooral het hoge resolutie scherm. Ook de camera van de Lumia 920 is een stuk beter, maar dat zal niet voor iedereen belangrijk zijn. Beide Nokia’s zijn behoorlijk grote en relatief zware toestellen. Hoewel ik de 920 nog niet in mijn handen heb kunnen houden vind ik de 820 door de afgeronde hoeken veel prettiger in de hand liggen dan de 800 welke het zelfde design heeft als de 920. Het gewicht van de 820 is voor mij geen enkel probleem en geeft zelfs een prettig gevoel van degelijkheid en ik denk dat dit bij de 920 niet anders zal zijn.

nokia-lumia-820

Conclusie
De adviesprijs van de Nokia Lumia 820 bedraagt 499 euro, maar inmiddels is de winkelprijs al tot zo’n 450 euro gedaald. Ik verwacht en hoop dat deze prijs wel nog iets verder zal dalen waardoor dit toestel voor meer mensen bereikbaar zal zijn. De Nokia Lumia 820 is mij in de afgelopen weken steeds beter gaan bevallen en ik denk dat het een uitstekende Windows Phone is. De camera is zoals gezegd niet zo goed als de 920, maar voor mij is een telefoon vooral om mee te bellen, mailen en te internetten en op dat vlak stelt de Lumia 820 absoluut niet teleur.

Ondertussen heb ik een behoorlijke lap tekst geschreven, terwijl er misschien toch zaken zijn die ik niet heb behandeld. Als jij nog vragen hebt over dit toestel, beantwoord ik die graag via het onderstaande reactieformulier!

12 antwoorden op “Nokia Lumia 820 Windows Phone 8 review”

  1. Sjoerd schreef:

    Mooie uitgebreide review Johan!

    Jammer dat er geen backcover voor draadloos opladen en chargepad wordt meegeleverd bij de review modellen want dit lijkt me een erg interessante feature. Ik ben ook benieuwd of het opladen op die manier even snel gaat als het reguliere opladen met draad. Weet jij wat die backcover en chargepads los kosten? :)

    Ik ben ook wel benieuwd wat nu afgezien van het koppelen van je telefoon met muziekapparatuur precies de mogelijkheden zijn van NFC op je telefoon icm Windows Phone 8.

    1. Johan schreef:

      Ik heb even gegoogled, en tot mijn schrik kost de Nokia Wireless Charging Plate (model DT900) maar liefst 70 euro! Ik geloof dat bij de introductie van de Lumia 920 deze gratis zal worden meegeleverd, maar dat weet ik niet zeker. Draadloos opladen lijkt me heel handig, maar niet zó handig dat ik daar zoveel geld voor over heb. Het draadloos opladen heeft een efficientie van zo’n 90 procent ten opzichte van een bedrade lader en dat lijkt me dik in orde.

      NFC heb ik nog niet geprobeerd dus daar kan ik je helaas niets over vertellen :)

  2. blackhawk schreef:

    sow, leker lange review… Ben het helemaal eens dat nokia veel beter met software updates is dan htc want nokia krijgt nu al een update en htc niet: http://www.wpcentral.com/att-nokia-lumia-920-820-os-update-tom-dec-19th

  3. Cor schreef:

    Kun je op een Windows Phone ook een afspraak toevoegen aan je Hotmail/Outlook.com-agenda. Belangrijkste vraag: staat hij dan ook even later in je Hotmail/Outlook.com?

    1. Johan schreef:

      Ja, de integratie van Windows Phone en Hotmail/Outlook.com werkt perfect. Alle afspraken, emails en contactpersonen worden volledig automatisch gesynchroniseerd.

      Je kunt zo dus op je telefoon een afspraak toevoegen die dan ook op je computer verschijnt, en andersom worden ook alle afspraken die je op je computer invoert op je Windows Phone weergegeven.

  4. Cor schreef:

    Johan,

    Is op de HTC 8 S ook gewoon Google Chrome te installeren als app? Of staat Microsoft dit niet toe?

    Bedankt voor je vorige antwoord: heel duidelijk. Dank je wel!

    1. Johan schreef:

      Google Chrome kun je niet installeren omdat daar geen App voor is maar zoals ik in mijn review al opmerkte, is Internet Explorer 10 een uitstekende internet browser die absoluut niet onder doet voor Google Chrome. Het enige wat je eventueel zou missen is de synchronisatie van browser sessies, favorieten en wachtwoorden met je desktop computer maar verder werkt IE10 echt veel beter en sneller.

  5. Cor schreef:

    Dag Johan,

    Op oudejaar stelde ik een vraag over de synchronisatie met Outlook.com.
    Kan hij dat ook allemaal als je geen gebruik maakt van een Exchange server?

    1. Johan schreef:

      Jazeker, Outlook.com werkt als een Exchange server dus je hebt de beschikking over alle synchronisatiemogelijkheden die het activesync protocol biedt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *