Review Lenovo Yoga 13 convertible ultrabook met touch screen

lenovo-yoga-13

De Lenovo Yoga 13 is een bijzonder ultrabook. Het is namelijk een van de eerste speciaal voor Windows 8 gemaakte ultrabooks met een touch-screen. En niet alleen beschikt deze laptop over een touch screen, je kunt het scherm ook nog eens volledig omklappen waarmee de Lenovo Yoga verandert in een tablet computer.

Hoewel Lenovo op de consumentenmarkt nog niet zo bekend is, is het een van ‘s-werelds grootste computer fabrikanten. Lenovo komt voort uit de hardware divisie van IBM en staat bekend om haar degelijke producten die voornamelijk op de zakelijke markt zijn gericht. De Lenovo Yoga 13 is een product uit de ideabook lijn die ook op de consumentenmarkt mikt.

Lenovo Yoga 13 verpakkingHet geteste ultrabook is uitgerust met een Intel Core i5 processor, een 128 Gb SSD drive, 4 Gb intern geheugen en een 13 inch IPS beeldscherm dat is uitgerust met multi-touch sensoren. Het scherm van de Yoga is fantastisch. Dankzij de IPS technologie zijn de kleuren en kijkhoek uitstekend en ook de helderheid van het scherm is dik in orde. Hoewel full-hd schermen sterk in opkomst zijn, ben ik blij dat het scherm beschikt over een resolutie van 1600 x 900. Bij een 13 inch scherm met hogere resolutie worden vooral in de Windows 8 desktop modus de letters namelijk heel erg klein wat het gebruiksgemak niet ten goede komt.

Windows 8 werkt uitstekend op dit ultrabook. De core i5 processor is lekker snel en verbruikt niet teveel energie en ook het interne geheugen van 4 Gb zal voor de meeste gebruikers voldoende zijn. Het interne geheugen is eenvoudig zelf uit te breiden, maar Lenovo verkoopt ook varianten van de Yoga die standaard al zijn uitgerust met 8 Gb geheugen.
Ook de SSD drive is vervangbaar, hoewel dit een klusje is waar niet iedereen zich aan zal wagen. De behuizing beschikt over een vrije ruimte waar een extra SSD drive kan worden geplaatst en gezien de beperkte opslagruimte die de 128 Gb SSD biedt zal deze drive snel vol raken. Lenovo heeft de drive helaas op een onhandige manier gepartitioneerd waardoor je over een C en D volume beschikt die respectievelijk over 28 en 23 Gb vrije ruimte beschikken. Niet erg veel dus.

Hoewel de Lenovo een convertible laptop is, wat wil zeggen dat je hem op verschillende manieren kunt gebruiken, werkt de normale laptop modus het beste. Je kunt het scherm ook openklappen als standaard, wat prettig is om bijvoorbeeld films te kijken. Vervolgens kun je de laptop als een soort tent omdraaien, een opstelling waar mij het nut enigszins van ontgaat en ten slotte kun je het scherm helemaal omklappen waardoor het systeem als een tablet werkt. Op zich werkt de tablet modus best goed in combinatie met de Windows 8 Metro apps, maar ik kon niet echt wennen aan het relatief hoge gewicht en het feit dat je in tablet modus aan de achterkant de het toetsenbord en touchpad voelt. Deze worden overigens automatisch uitgeschakeld zodra het scherm wordt omgedraaid, maar het blijft een vreemde sensatie.

De toetsen op het toetsenbord beschikken over voldoende ’travel’ en ik schrijf deze review dan ook probleemloos op de Yoga. Ook het touchpad werkt prima, maar ik merk dat ik toch vaker met mijn hand naar het touch screen rijk, omdat dat toch prettiger werkt. Het touch screen is heel responsief en het is een genot om Windows 8 met een touch screen te gebruiken. Klein minpunt is echter wel dat het scherm iets na-wiebelt en dat je uiteraard regelmatig vingerafdrukken moet verwijderen.

Zoals gezegd vind ik zelf de Yoga het best uit de verf komen zodra je hem als ultrabook gebruikt. Het prettige toetsenbord, uitstekende scherm en het lage gewicht maken de Lenovo een van de beste Windows 8 ultrabooks op de markt.

Hoewel Lenovo bekend staat om zijn kwalitatief hoogwaardige producten, zijn er in het door mij gebruikte demo model een aantal kleine productiefoutjes te vinden, ik neem aan dat dit een exemplarisch probleem is, maar ik raad je aan om bij aanschaf goed te kijken of de volumeknop goed werkt en of het scherm overal goed in de behuizing is geklikt.

Lenovo Yoga 13 zijaanzichtDankzij de SSD drive start de Yoga rap op en worden programma’s razendsnel geopend. Bij het gebruik viel me wel op dat de ventilator vrijwel altijd draait en hoewel deze niet veel geluid maakt, is deze in stille ruimtes wel hoorbaar.

Lenovo heeft de Windows 8 installatie redelijk standaard gehouden, maar er zijn wel een aantal apps zoals Evernote, Lenovo Cloud Storage en McAfee Security Advisor geïnstalleerd. Het is vervelend dat McAfee vrijwel direct om registratie vraagt terwijl Windows 8 met Microsoft Defender al over een prima antivirus oplossing beschikt.

Met een prijs van bijna 1200 Euro is de Lenovo Yoga 13 niet goedkoop te noemen maar daar krijg je wel een heel goed ultrabook voor mét touch screen. Mocht je geen behoefte hebben aan een touch screen dan zou je ook eens naar de Samsung 9 series ultrabooks kunnen kijken.

4 antwoorden op “Review Lenovo Yoga 13 convertible ultrabook met touch screen”

  1. jan schreef:

    is bekend wanneer Lenovo het geheugen standaard gaat uitbreiden naar 256 g of anders wat is jullie verwacting op dit punt

    1. Johan schreef:

      Beste Jan, in Amerika wordt de Lenovo Yoga 13 al enige tijd geleverd met 8GB intern geheugen en vanaf de Core i7 modellen met een 256GB SSD. Helaas is op het moment van schrijven in Nederland alleen het Core i5 model met 128GB SSD beschikbaar.

      Als het goed is kun zal de Lenovo Yoga 13 vanaf halverwege Maart ook in Nederland met een 256GB SSD leverbaar zijn: http://www.lenovoshop.com/nl/prod/Lenovo%C2%AE+Yoga+13+IdeaPad%C2%AE+%28MAM2PMH%29+Clementine+Orange/55009685A1?category=laptop_yoga_series

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *