Gratis of betaalde antivirus software?

virus-waarschuwing

Zo elk jaar rond oktober komen de bekende antivirus producenten met een nieuw antivirus product met de mooiste nieuwe features en mogelijkheden. Maar hebben we dit eigenlijk allemaal wel nodig? Is het niet voldoende om de virus definities gewoon te blijven updaten zodat we gewoon beschermd blijven? Of kunnen we niet gewoon een gratis antivirus pakket downloaden en installeren?

Betaalde antivirus pakketen en de extras
Virusscanners zijn er voldoende. Gratis dan wel betaald. De betaalde virusscanners bieden vaak veel extra mogelijkheden. Maar hebben we dit eigenlijk wel nodig? We hebben het hier dan over de zogenaamde security suites. Hierbij zit vaak ouderlijk toezicht en een firewall. De firewall is vaak een uitgebreidere firewall dan de standaard Windows versie en er is vaak meer mogelijk om in te stellen. Zo is het met de standaard Windows antivirus niet mogelijk om uitgaand verkeer te blokkeren of te monitoren.

Ook zit er bij de betaalde varianten vaak parental control. Met deze controle kunnen ouders het surfgedrag van hun kinderen beperken en monitoren. Is dit nodig? Ik vind dat iedere ouder dit voor zichzelf moet bepalen. Voor de jongere kinderen vind ik het zeker een aanrader. Maar wanneer je kinderen wat ouder worden en misschien zelfs al een mobieltje hebben waarmee ze op internet kunnen staat de wereld al voor ze open. Echt controleren en beperken kan dan niet meer. Tevens zijn er ook gratis alternatieven voor veilig surfen. Zo zijn er speciale kinderbrowsers en internet filters. Deze internetfilters hebben een zwarte lijst met websites welke ook uit te bereiden is en de kinderbrowsers geven alleen toegang tot goedgekeurde sites. Net andersom dus.

Up-to-date?
Bieden betaalde virusscanners dan betere bescherming tegen virussen? Dat is niet geval. De gratis virusscanners zijn net zo up-to-date als de betaalde tegenhangers. De gratis virusscanners hebben vaak ook een betaalde variant met, zoals eerder vernoemd, extras. Waarschijnlijk zijn het zelfs precies dezelfde definities. Een virusscanner kan het zich niet veroorloven om niet op tijd definities vrij te geven omdat je geen betaalde klant bent.

Maar wat is nu verstandig?
Dat blijft toch een lastig punt om mensen op te adviseren. Mensen die het geld er voor over hebben en beschermd willen zijn tegen alle vormen van een eventuele dreiging kunnen het beste voor een betaalde versie gaan. Wanneer je virusbeveiliging alleen voldoende vindt dan kan je prima uit de voeten met een gratis virusscanner. Het devies blijft wat mij betreft altijd…

Surf met je verstand en klik niet overal klakkeloos op!

4 antwoorden op “Gratis of betaalde antivirus software?”

 1. Gratis virusscanner schreef:

  Ik ben het helemaal met je eens. Het scannen op computer virussen en andere malware kan prima met een gratis virusscanner. De gratis virusscanners worden door de leveranciers vaak als reclame gebruikt voor de betaalde producten. Ze kunnen het zich dan ook niet veroorloven om slechte gratis versies beschikbaar te stellen.
  Met de komst van Windows8 met de ingebouwde virusscanner, Windows Defender is het nog maar de vraag of verdere antivirus producten voor Windows nog nodig zijn. Wel hebben de betaalde producten vaak extra functionaliteit die handig kan zijn.
  Maar de computergebruiker zal inderdaad zelf moeten blijven nadenken wat hij online doet omdat zelfs de beste beveiligingsproducten niet altijd kunnen voorkomen dat malware op de pc komt.

 2. software man schreef:

  De gratis virusscanners komen af en toe goed uit de tests. Toch is mijn persoonlijke ervaring dat ik na het gebruik van een gratis virusscanner een betaalde hebt getest. Deze had een stuk of 4 virussen gevonden terwijl de gratis scanner niks vond.

 3. software man schreef:

  he lul waarom is mijn naam niet link baar? Waarom denk je dat ik hier een reactie plaats.

  Dan moet je dat link field verwijderen uit je pagina als je niet wilt dat mensen links plaatsen

  Verwijder mijn reactie maar, hier heb ik geen zak aan

 4. Joey schreef:

  ikzelf gebruik mse iedere dag update en zeer te vreden en toch gratis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *