ICT-gebruik en ouderen

Niet alleen op het werk maar ook thuis speelt ICT steeds vaker een centrale rol. Maar kennis van ICT is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Vooral ouderen hebben vaak moeite met ICT want in tegenstelling tot jongeren zijn ouderen niet opgegroeid in een digitale wereld. En op deze manier ontstaat een digitale generatiekloof. Om toch mee te kunnen blijven doen breiden veel ouderen hun ICT kennis uit door het volgen van (online) cursussen. Hieronder lees je de ins en outs op dit gebied. Ook over een aantal opties waarmee ouderen hun kennis kunnen vergroten op het gebied van ICT.

E-learning
E-learning betekent het online vergaren van kennis. Bijvoorbeeld door middel van handige websites en online softwaresystemen. Of door een tutorial te bekijken op Youtube over Excel. Veel ouderen kiezen er voor om online een IT training te volgen om hun ICT kennis te vergroten. Hier zijn een aantal voordelen aan verbonden die later toegelicht worden. E-learning wordt breed toegepast, van professioneel gebruik tot aan de eindgebruiker.

Desktop – tablet – smartphone
Veel ouderen zetten hun eerste digitale stappen op een tablet of smartphone. Zo maakt men kennis met E-mailen, surfen op het internet en WhatsAppen. Sinds de komst van deze apparaten is de drempel een stuk lager geworden. Ze zijn gebruiksvriendelijk, eenvoudig mee te nemen en worden door het grootste deel van onze bevolking gebruikt.

Gratis training
Er staan talloze gratis ICT trainingen op het internet. Kies bijvoorbeeld een beginnerstraining of online cursus voor ouderen waar de basishandelingen stap voor stap worden toegelicht. Het vervolgstadium is een eventuele betaalde cursus, maar dit is niet altijd noodzakelijk. Alleen op Youtube staan duizenden handleidingen over Excel, Word en Photoshop.

Cursussen in de buurt
Als u liever in de buurt een ICT cursus volgt, dan kunt u terecht bij een van de leercentra van Seniorweb waar in speciaal voor ouderen betaalbare ICT opleidingen worden verzorgd.

Toepassingen gericht op ouderen
Bepaalde applicaties, websites en andere ICT toepassingen helpen ouderen in het dagelijkse leven. Denk hierbij aan speciale medicijn applicaties, digitale boodschappenlijstjes of noodoproepsystemen. Maar het zijn vooral de algemene IT toepassingen die ouderen graag gebruiken. Want iedere opa wil toch kunnen E-mailen, Skypen of FaceTimen met hun (klein)kinderen?

7 antwoorden op “ICT-gebruik en ouderen”

 1. E-litt schreef:

  Klopt helemaal, niemand kan meer om de wereld van ICT heen! Peter

 2. Inderdaad, om het nog maar niet te hebben over het bestellen van producten en boodschappen via het internet wat op een gegeven moment wel erg handig is voor ouderen die slechter ter been zijn.

 3. ICT Trainingen schreef:

  Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel initiatieven waarmee ouderen makkelijk de online wereld kunnen betreden zoals computerlessen in bibliotheken. Fijn om te zien, zeker omdat bijna alles tegenwoordig digitaal geregeld kan worden.

 4. ITpedia schreef:

  Toegegeven, we zijn van ver gekomen in 50 jaar tijd. Van de eerste Teletypes waarbij er geen scherm was maar een rolpapier tot een swipe dingetje in je binnenzak. Het feit echter dat er voor ouderen nog steeds een drempel is om ICT te kunnen gebruiken zegt meer over de ICT dan over de ouderen. We zijn er nog lang niet. Nog steeds is ICT niet geheel intuïtief en ongezien aanwezig. Pas als de interface vervalt en ICT feilloos aanvoelt wat we willen hebben we wat bereikt. Van papier naar binnenzak, steeds dichter bij je. Straks in de mens zelf? Dan pas is informatie overal en alom beschikbaar, zonder interface.

 5. Theo schreef:

  De stap voor ouderen is enorm groot om te maken. De snelle online wereld is eng en met alle programma’s op televisie die zeggen hoe gevaarlijk het kan zijn en waar het fout gaat, houdt vele ouderen tegen om het te willen leren. Bang om acties te doen en dat zij vervolgens ergens aan vast zitten. Tevens is het voor ouderen die slecht te been zijn moeilijk om bij zo’n computerles aanwezig te zijn, misschien is het een idee om deze ouderen op te kunnen halen zodat zij mee kunnen doen en zo duidelijk wegwijs gemaakt kunnen worden met computers.

 6. Quingo schreef:

  Voor ouderen is het soms wat lastig om veel gebruik te maken van ICT. Echter wanneer er meer begeleiding in komt is dit zeker mogelijk. Ik werk met ouderen en ik hoor zelfs zeggen dat er gehele cursussen beschikbaar zijn, die zij dan ook met veel plezier volgen.

 7. Maartje schreef:

  Voor ouderen is het soms lastig om ict te gebruiken. Met een juiste cursus ook wel goed omgaan met ICT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *