Hoe gaat het team high tech crime bij de Politie te werk?

Dankzij de goede infrastructuur van snel, goedkoop en stabiel internet staat Nederland in de top 10 van landen ter wereld met de meeste cyberaanvallen. Ook krijgt de politie steeds vaker te maken met slachtoffers van online bedreigingen, phishing en versleutelde data. De digitaal rechercheurs van de nationale politie doen onderzoek naar digitale sporen via bijvoorbeeld internettaps of het onderzoeken van in beslag genomen computers.

Hoewel het gebruik van elektronische systemen veel sporen nalaat, wil dat nog niet zeggen dat deze hoeveelheid sporen het werk eenvoudig maakt. Zo wordt door criminelen steeds vaker gebruik gemaakt van geavanceerde encryptie van data en communicatie. De politie moet dan ook voortdurend haar opsporingsmethoden aanpassen om deze sporen te kunnen ontcijferen.

In de onderstaande video krijg je een mooi inkijkje in de werkwijze van de digitale recherche. De politie heeft overigens nog dringend behoefte aan praktijkgerichte IT-specialisten die willen helpen om de gedigitaliseerde samenleving veiliger te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *