Is de LG 27UD58P-B de beste 4K monitor die te koop is?

Nu vrijwel iedereen een smartphone heeft met een scherm waarbij je de individuele pixels niet kunt onderscheiden, is het tijd geworden om ook je computermonitor te upgraden naar een ‘retina’ model. Maar wat is nu de beste 4K monitor die je kunt kopen? De LG 27UD58P-B 4K monitor is zeker een model dat je moet overwegen!

Eerst maar eens de belangrijkste specificaties van de monitor:

Schermdiagonaal 27 inch
Resolutie 27UD58P
Schermtype IPS paneel
Responstijd 5 ms
Aansluitingen 2x HDMI 2.0, 1x DisplayPort 1.2, Hoofdtelefoon

Het betreft dus een 27 inch scherm met 4K resolutie. De hoge resolutie zorgt voor een zeer scherp beeld maar in Windows moet je wel de beeldschaling op 150% zetten omdat anders de letters wel erg klein worden. Het paneel is een IPS scherm dat garant staat voor zeer goede kijkhoeken en een uitstekende kleurweergave. Voor fanatieke gamers is de response-tijd van 5 ms misschien iets aan de hoge kant maar dit is zeker niet slecht voor een IPS scherm. Gamers die een AMD Radeon videokaart hebben kunnen gebruik maken van Freesync waarmee de verversingsfrequentie van het beeld automatisch wordt aangepast tussen 40 en 60Hz. Ondersteuning voor de Nvidia variant G-sync heeft het scherm helaas niet.

Aansluitingen

Ik heb het scherm zelf via DisplayPort aangesloten omdat deze aansluiting de hoogste bandbreedte biedt, maar de HDMI 2.0 aansluitingen kunnen ook beeld weergeven op de hoogste resolutie met een verversingsfrequentie van 60Hz. Helaas is geen USB hub ingebouwd dus je kunt geen externe USB apparaten aansluiten en ook voor Apple laptops is helaas geen USB-C aansluiting beschikbaar waarmee de laptop kan worden opgeladen. Zelf vind ik dat niet heel erg omdat ik de monitor aan mijn desktop PC heb aangesloten die over voldoende USB poorten beschikt.

De LG 27UD58P monitor kan geluid weergeven dat wordt doorgegeven via de HDMI en DisplayPort aansluitingen. Helaas zijn de speakers zeer matig waardoor deze alleen voor het doorgeven van systeemgeluiden geschikt zijn. Voor zakelijk gebruik zal dat geen probleem opleveren, maar als je regelmatig Youtube videos of streaming radio luistert kan je beter losse speakers plaatsen. Voor het kijken van video’s of het luisteren naar muziek zijn de speakers namelijk niet echt geschikt.

Uiterlijk en verstelbaarheid

Erg fijn zijn de goede verstelmogelijkheden van de monitor. Het scherm is eenvoudig in hoogte te verstellen en je kunt het zelfs verdraaien naar een verticale stand. Zorg wel voor een stevig bureau want het scherm heeft de neiging iets te wiebelen als het niet op een stevige tafel staat. De voor moderne begrippen brede randen rond het scherm zijn absoluut niet storend en de grote voet is handig om je toetsenbord of telefoon op te leggen als je deze niet gebruikt, de bouwkwaliteit is wat mij betreft dik in orde.

In vergelijking met de andere LG 4K monitoren vind ik vooral de stevige voet een pluspunt en ook van de witte achterkant van de andere modellen in de reeks kan ik niet echt waarderen dus ook hier scoort de 27UD58P punten mee. Voor zakelijk gebruik is er ook nog de mogelijkheid om de monitor te bevestigen met een VESA standaard wat vooral handig is als je een dual-monitor opstelling wilt gebruiken.

Let er overigens op dat er verschillende varianten van de LG 27UD58P-B op te koop zijn. In diverse webshops wordt een model aangeboden met een andere voet en zonder hoogteverstelling en op de Nederlandse site van LG is de 27UD58P-B niet te vinden. Het in deze review besproken model met vierkante voet en hoogteverstelling is gekocht bij Coolblue.

Conclusie

Van mijn aankoop van de LG 27UD58P heb ik nog geen seconde spijt gehad. Sterker nog, ik had al veel eerder een 4K monitor moeten aanschaffen! Tot nu toe was de prijs van deze beeldschermen nog een belemmering, maar dankzij de LG 27UD58P is 4K voor iedereen bereikbaar. Of het de beste 4K monitor is hangt af van jouw persoonlijke wensen maar de prijs/kwaliteit verhouding is in ieder geval onverslaanbaar.

Voordelen

  • Prijs
  • Prachtig beeld
  • Ergonomisch dankzij mat scherm en goede hoogteverstelling
  • Goede bouwkwaliteit

Nadelen

  • Geen USB(C) hub
  • Geluidskwaliteit speakers erg matig
  • ls je eenmaal een 4K scherm gewend bent, wil je niets anders meer!

Koop de LG 27UD58P-B 4K monitor nu bij Coolblue voor slechts 429 Euro

Eén antwoord op “Is de LG 27UD58P-B de beste 4K monitor die te koop is?”

  1. Rinze schreef:

    Goed artikel. Ik overweeg ook om een 4k scherm kopen. Ik denk dat ik ook voor een LG LG 27UD58P-B ga.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *