Hoe je computer monitor te calibreren met de Datacolor Spyder4

Als bezitter van een Dell 2408 WFP monitor mag ik me gelukkig prijzen met een van de beste monitoren op de markt. De Dell heeft een IPS paneel wat zorgt voor een uitstekende kleurweergave en de hoge resolutie van 1920 x 1200 pixels is heel fijn. Omdat ik geen gamer ben, zijn de hogere responsetijden ten opzichte van een TN scherm voor mij geen probleem.

Hoewel ik erg tevreden ben over mijn monitor, vind ik de standaard kleurweergave iets te ‘verzadigd’. Vooral het rood is nogal prominent aanwezig. Vandaar dat het me een goed idee leek mijn monitor eens te calibreren. Er bestaan handige websites waar je de basis instellingen van je monitor kunt testen, maar voor de beste resultaten heb je een calibratie apparaat nodig.

Datacolor is een van de bekendste merken op de markt van beeldscherm calibratie apparatuur. Dankzij de relatief lage prijzen is het Spyder model het meest gebruikt. Onlangs is de Datacolor Spyder4Express uitgebracht, en dit is het model dat ik heb aangeschaft.

De Spyder4 is een klein apparaatje dat je via de USB poort aansluit op je computer. Eerst dien je de benodigde software te installeren en je monitor instellingen naar de fabrieksinstellingen te resetten. Vervolgens moet je de Spyder4 voor je monitor hangen waarbij het is aan te raden je scherm wat achterover de draaien zodat de Spyder beter contact maakt en geen licht doorlaat. Ten slotte zal de software je scherm calibreren door zwart, wit, rood, groen en blauw weer te geven in verschillende intensiteit.

Het calibreren is op zich heel eenvoudig, maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Allereerst ondersteunen niet alle programma’s kleurprofielen. Uiteraard werkt dit wel met Adobe Photoshop, maar Fireworks heeft dit vreemd genoeg niet. Ook Internet Explorer en Google Chrome hebben geen ondersteuning voor kleurprofielen. Voor Firefox kun je een extensie downloaden waarmee je een kleurprofiel kunt inladen zodat websites op de juiste manier worden weergegeven.

Bij deze Dell dien je er ook rekening mee te houden dat dit een Wide Gamut monitor is. Dit betekent dat deze in staat is veel meer kleurgradaties weer te geven dan normale monitoren. Hierdoor worden de kleuren in programma’s die geen kleurprofiel ondersteunen enigszins verzadigd weergegeven. Dit is vooral van belang bij het maken van websites, de meeste website bezoekers hebben namelijk een niet-gecalibreerd TN scherm waar de kleuren heel anders door kunnen worden weergegeven!

Een monitor calibratie apparaat is niet voor iedereen interessant. Toch zou ik het iedereen die met digitale foto’s werkt willen aanraden om eens je scherm te calibreren, je zult zien dat de kleuren veel realistischer worden weergegeven! Ik heb mijn Datacolor Spyder4express voor 89 euro gekocht bij Digimaxx.nl, een prima investering waar ik nog jaren plezier van zal hebben.

Eén antwoord op “Hoe je computer monitor te calibreren met de Datacolor Spyder4”

  1. Tom schreef:

    Zelfs de desktop omgeving van Windows 7 nog steeds niet color managed en dat maakt kalibreren heel frustrerend (hoe zit dit eigenlijk bij MAC OS X???). Soms lijkt het beter gewoon net als iedereen de verkeerde kleuren te gebruiken want dan valt het teminste niet zo op als wanneer je wel een goed gekalibreerd scherm hebt! Hier is nog meer te lezen over kalibratie: http://www.artstorm.net/journal/2009/07/color-management-wide-gamut-dell-2408/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *