Measure Map beter dan Google Analytics?

Oké, vooralsnog is Google Analytics (GA) een grote teleurstelling. Naast het feit dat mijn tellers in GA nog helemaal geen verkeersgegevens weergeven én het feit dat de GA servers vooral de eerste dag na de introductie vaker niet dan wél beschikbaar waren, is het gewoon veel te ingewikkeld.

GA is een door Google aangepaste versie van Urchin statistics. Urchin richtte zich met hun software vooral op grote (e-commerce) websites en is daarom sterk gericht op het meten van verkoopresultaten. In de loop van de tijd is het pakket enorm uitgebreid geworden waardoor simpele zaken nodeloos ingewikkeld zijn gemaakt. Bij het zien van het GA controlepaneel kreeg ik bijna heimwee naar Nedstat (Webstats4u), en dát wil wat zeggen!

Maar er gloort licht aan de horizon in de vorm van een speciaal voor weblogs gemaakte tellerdienst. Measuremap is een veelbelovende Web 2.0 applicatie die zwaar leunt op AJAX en Flash en daarmee is een zeer vriendelijke gebruikersinterface gecreëerd.


Meer screenshots vind je op Flickr

Hoewel Google met hun gratis statistieken wel eens de nekslag voor een groot aantal betaalde en onbetaalde tellerdiensten kan zijn, heeft mijns inziens Measuremap wel degelijk kans van slagen aangezien ze zich op een specifieke markt richten (weblogs).

Measuremap biedt in één oogopslag op heldere wijze een overzicht van het aantal bezoekers, het aantal bezochte posts, trackbacks en gemaakte comments. En dit alles in een heel mooie interface. Op dit moment is de dienst nog ‘Invititation only’ (zoals ook bijvoorbeeld de nieuwe weblogdienst wordpress.com), maar het lijkt erop dat voor het einde van dit jaar Measuremap voor het grote publiek zal worden opengesteld. Jeffrey Veen, een van de ontwikkelaars van Measuremap houd je op zijn weblog op de hoogte van de ontwikkelingen.

Er zijn geruchten dat de basisversie gratis zal worden, en dat spreekt mij zeer aan, hoewel ik overigens best wel bereid zou zijn wat te betalen voor een écht goede statistieken dienst.

Één feature zou ik echt heel graag geïntegreerd willen zien, en dat is de mogelijkheid om meerdere blogs onder één account te beheren en daarmbij (á lá ‘Mijn Tellers’ van Nedstat) een mooi overzicht van de bezoekers van vandaag, gisteren en het totaal aantal bezoeken te kunnen weergeven.