Is groter beter? Een korte review van de Nokia Lumia 1320

Fans van het merk met het appeltje zullen het natuurlijk niet graag toegeven (tot de iPhone 6 uitkomt), maar grotere smartphones zijn helemaal hip. De Nokia Lumia 1320 is een Windows Phone 8 smartphone met een 6 inch scherm met HD resolutie en past mooi in de ‘groter-is-beter-trend’. Maar is groter ook echt beter? Om daar achter te komen heb ik de Nokia Lumia 1320 de afgelopen weken getest.

Om maar met de deur in huis te vallen: een 6 inch smartphone is echt heel groot. Ik ben al ruime tijd een tevreden gebruiker van de HTC 8x, een Windows Phone toestel met een 4.3 inch scherm maar als je de twee toestellen naast elkaar legt zie je direct dat de 1320 echt heel groot is:

nokia-lumia-1320-vs-htc-8x

De resolutie van het scherm is 1280×720 pixels en dat is een stuk minder hoog dan de 1920×1080 pixels waarover de Lumia 1520 beschikt. Toch is het scherm echt heel helder en scherp en is het vrijwel onmogelijk om individuele pixels te kunnen zien. Het is wel jammer dat het geen AMOLED maar een IPS scherm is want bij de handige glance functie zie je dat het hele scherm altijd licht geeft terwijl bij een AMOLED scherm zwart altijd echt zwart is.

Het voordeel van de lagere resolutie is wel dat de accu een stuk langer mee gaat. Het is voor mij geen enkel probleem om met dit toestel de hele dag door te komen op een lading en anderhalve dag moet ook zeker mogelijk zijn, ware het niet dat ik ’s nachts mijn telefoon altijd oplaad.

WP_20140311_002De prestaties van de 1320 zijn gewoon prima, apps laden supersnel en het toestel werkt heel vloeiend. De camera is niet het sterkste punt van deze telefoon, vooral binnen valt de fotokwaliteit enigszins tegen.

Het sterkste punt van de Lumia 1320 is de prijs, met een straatprijs van ongeveer 280 euro is dit een zeer betaalbare 6 inch smartphone terwijl het toestel zeker niet aanvoelt als een budgetmodel. De prestaties zijn dik in orde en dankzij de verwisselbare back-covers kan je als je dat wilt je smartphone nog eens van kleur veranderen.

Uiteindelijk ben ik weer terug bij mijn HTC 8x. De Nokia Lumia 1320 is een fijn toestel maar voor mij net iets te groot. Misschien moet ik wat ruimere broeken gaan dragen, maar als ik een spijkerbroek draag dan moet ik deze smartphone altijd uit mijn broekzak halen voordat ik ga zitten en dat is gewoon niet handig :)
Voor vrouwen die altijd een handtas bij zich hebben is dat misschien niet zo’n probleem, maar die zullen het waarschijnlijk lastig vinden dat het toestel niet zo eenvoudig met één hand is te bedienen. Ik denk daarom dat de Nokia Lumia 1320 een niche-telefoon zal blijven maar dat wil absoluut niet zeggen dat het geen goede telefoon is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *