Second Life? Nee dank je, het echte leven is interessant genoeg!

Als vaste bezoeker van blogs als Dutchcowboys en Marketingfacts wordt ik met grote regelmaat geconfronteerd met berichten over Second Life. Second Life is een online community waar je een virtueel leven kunt leiden (een tweede leven naast het echte leven, een Second Life dus).

In het begin had ik geen flauw idee wat werd bedoeld met teleporten en andere gebruikers ontmoeten, maar na het lezen van een groot aantal artikelen op de eerdergenoemde weblogs weet ik nu ongeveer wat Second Life inhoudt. Dit betekent echter niet dat ik ook maar de geringste interesse heb om een account te maken om rond te gaan lopen in deze Virtuele wereld. Naast het feit dat ik geen tijd heb voor dergelijke ‘spielerei’ heb ik namelijk principiële bezwaren tegen dergelijke ‘virtuele communities’.

Het probleem met de virtuele wereld is dat mensen hun grenzen gaan verleggen. Ze doen online dingen die ze in het dagelijkse leven nooit zouden doen hetgeen tot een normvervaging leidt waar ik me zorgen om maak. Helaas zijn vooral internet fora en de reacties op weblogs onderworpen aan stoer gedrag van puistige pubers die veilig thuis achter hun computer zitten (denk aan Geenstijl), maar juist Second Life maakt het extra moeilijk om de online wereld van het echte leven te onderscheiden.

Het verbaast me dat mensen die zonder problemen volstrekte vreemden online uitschelden in paniek raken wanneer ze hun buurman tegen komen en niet het fatsoen kunnen opbrengen om deze normaal gedag te zeggen. Ik ben geen psycholoog, maar het lijkt me nogal voor de hand liggen dat dit tot persoonlijkheids stoornissen kan leiden.

Ik weet het, ik klink als een opa, maar het lijkt me een stuk gezonder als de Second Life gebruikers hun computers uit zouden zetten en lid van een club in de buurt zouden worden. Dat hoeft helemaal geen sportclub te zijn, een IRL computerclub is ook prima :) Ik denk dat dat houdt onze maatschappij een stuk leefbaarder zou maken.

Tot slot nog een leuke quote van Michael Arrington van TechCrunch:

I just get so damn bored walking around second life. That needs to change.

Beter zou ik het hele Second Life fenomeen niet kunnen samenvatten :)

2 antwoorden op “Second Life? Nee dank je, het echte leven is interessant genoeg!”

  1. Eric schreef:

    Het lijkt erop dat de positieve berichten over Second Life aan het afnemen zijn. Vandaag zag ik voor het eerst overwegend negatieve comments over Second Life op Marketingfacts:

    http://www.marketingfacts.nl/berichten/20070223_second_life_hit_of_hype/

Reacties zijn gesloten.