Xiaomi Mi A1 review: De beste Android One smartphone

Waarschijnlijk heb je nog nooit van Xiaomi gehoord, maar dit is een van de populairste Chinese fabrikanten van smartphones. In 2016 was Xiaomi zelfs de op 4 na grootste smartphonefabrikant ter wereld! Xiaomi is ooit begonnen als software maker en is zich later gaan richten op hardware. Tot nu toe werden alle Xiaomi smartphones met hun eigen MUI Android skin geleverd en hoewel daar een aantal slimmigheidjes in zaten kon ik daar nooit echt enthousiast over worden. De Xiaomi smartphones vielen op door het mooie ‘Apple-achtige’ ontwerp, maar ik vond de software nogal tegenvallen. De Xiaomi Mi A1 die ik in deze review bespreek kan de wereldwijde doorbraak van Xiaomi betekenen. Het is namelijk de eerste smartphone van Xiaomi die is voorzien van het Android One besturingssysteem dat Google op de markt heeft gebracht om een einde te maken aan de fragmentatie van het Android ecosysteem.

Android One

Android One werd al in 2014 door Google aangekondigd maar het begint nu pas langzaam aan te slaan. Google belooft telefoon die gebruik maken van Android One, tenminste gedurende twee jaar van updates te voorzien. Voor de Xiaomi Mi A1 betekent dit dat aan het eind van dit jaar Android O(reo) wordt uitgerold. Voor een goed ondersteunde Android telefoon was je tot nu toe aangewezen op de Google Pixel of Nexus smartphones maar nu kunnen dus ook andere fabrikanten dankzij Android One regelmatige software updates bieden.

Hoewel fabrikanten smartphones met Android One niet mogen worden voorzien van een eigen skin, mogen ze wel eigen apps meeleveren. In het geval van de Xiaomi Mi A1 betekent dit dat de camera app van Xiaomi is zodat de dual-camera functionaliteit optimaal functioneert. Ook wordt de Mi Remote app meegeleverd waardoor de Mi A1 als infrarood afstandsbediening kan worden gebruikt.

Xiaomi Mi A1 Smartphone

De Xiaomi Mi A1 is in feite een variant van de eerder uitgebrachte Mi 5X waarbij de randen om het scherm een stuk kleiner zijn gemaakt. De telefoon heeft een metalen unibody in zilver, goud of zwart. Dankzij de metalen behuizing voelt de Mi A1 heel solide en premium aan. Aan de achterzijde bevinden zich twee camera’s, een groothoek 27mm lens met f/2.2 aperture en een zoomlens van 54mm met f/2.6.

Xiaomi Mi A1In het midden van de achterkant vind je de vingerafdruk scanner, deze zit wat mij betreft op de ideale plaats omdat je wijsvinger daar heel makkelijk op te plaatsen is. Deze vingerafdruklezer werkt verbazingwekkend snel en accuraat, een verademing in vergelijking met mijn Apple iPhone 6S!

Het 5.5 inch IPS LCD scherm heeft een resolutie van 1080 x 1920 pixels dat voldoende scherp is en prima past bij de prijs van dit toestel.

De Octa-core Snapdragon 625 processor is snel genoeg en dankzij het interne geheugen van maar liefst 4GB en de optimalisaties van Android One voelt het toestel verbazingwekkend snel aan. Het interne geheugen van 64GB is uitbreidbaar met een micro SD kaartje. Omdat de simtray een gecombineerd SIM/SD model is, moet je wel kiezen of je twee sims wilt gebruiken óf een sim met SD geheugenkaart.

Erg fijn vind ik het dat de Xiaomi Mi A1 is voorzien van een USB C (type 2.0) poort. Hoewel je misschien nog een aantal micro usb opladers in de kast hebt liggen, is USB-C de toekomst en het is mooi dat Xiaomi daarvoor heeft gekozen.

Conclusie review Xiaomi Mi A1

Het is misschien een open deur, maar onthou wel dat de Xiaomi Mi A1 een middenklasse telefoon is en dus niet kan worden vergeleken met bijvoorbeeld de Google Pixel 2, Samsung Galaxy S8 of een iPhone. De Xiaomi Mi A1 heeft niet de allerbeste camera, snelste processor of mooiste scherm maar biedt wel ontzettend veel waar voor je geld.

Vergeleken met de concurrentie in de middenklasse zoals de Motorola G5S, Nokia 6 en Samsung Galaxy J5 biedt de Xiaomi Mi A1 vele voordelen waarvan het Android One besturingssysteem wat mij betreft het belangrijkste is. Ook de mooie behuizing met USB-C aansluiting en de dual-camera’s zijn ook heel fijn.

De Xiaomi Mi A1 is absoluut de beste Android One smartphone die je kunt kopen. Het is mooi om te zien dat Android One eindelijk op de markt komt en de Mi A1 is een mooie aanzet voor de acceptatie Android One. Zelf vind ik dat Google nog iets strenger had mogen zijn wat betreft de software beperkingen zodat het voor Xiaomi zelfs niet mogelijk had geweest een eigen camera app mee te leveren.

Voordelen

– Android One
– Mooi ontworpen behuizing
– Prima prijs

Nadelen

– Camera is niet voorzien van stabilisatie
– Zonder hoesje is de behuizing nogal glad

5 antwoorden op “Xiaomi Mi A1 review: De beste Android One smartphone”

  1. Franny schreef:

    Nice

  2. red it schreef:

    toptelefoon! ik heb hem uit china en kreeg net de oktober updatet van android :)

  3. Ja, super dat de updates zo snel binnenkomen. Ik hoop dat nog voor het eind van dit jaar ook de Android O update er zal zijn!

    Na een paar weken gebruik ben ik nog steeds erg tevreden met mijn Xiaomi Mi A1. Vooral het goede scherm en de snelle vingerafdruklezer zorgen dat ik liever mijn Mi A1 gebruik dan mijn iPhone 6s.

  4. ITpedia schreef:

    Wat betaal je voor zoiets? Is hij goedkoper dan de Huawei P10?

    1. Goede vraag, helemaal vergeten te vermelden in mijn review! Ik heb er 239 euro voor betaald bij Belsimpel. Als je geduld hebt kun je hem bij een Chinese webshop bestellen voor zo’n 180 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *