Review Logitech c920 HD Pro Webcam

Sinds kort ben ik in het bezit van de Logitech c920 HD Pro Webcam, een webcam waarmee je met full HD (1080p) kwaliteit kunt videobellen. Omdat ik heel veel gebruik maak van Skype wilde ik graag zien of deze nieuwe Logitech nu echt zoveel beter is dan de Logitech QuickCam Pro 9000 die ik al een paar jaar gebruik.

Bij het uitpakken van de webcam valt meteen al op hoe degelijk deze gebouwd is. De c920 HD is een stuk zwaarder dan mijn oude webcam en door de betere clip staat hij veel stabieler op mijn monitor. Een tweede punt dat meteen opvalt. is de aanwezigheid van een tweetal microfoons aan weerszijden van de Carl Zeiss lens waarmee stereo geluid kan worden opgenomen.

De installatie is super eenvoudig, het enige wat je hoeft te doen is de USB stekker aan te sluiten en Windows 7 download en installeert automatisch de benodigde drivers. Een installatie CD wordt niet meegeleverd maar is dan ook niet nodig.

Het bijzondere aan de Logitech c920 is dat het met Skype mogelijk is om op Full HD te videobellen. De ingebouwde encoder chip zorgt ervoor dat het 1080p HD video signaal in H264 HD formaat wordt gecodeerd. Bij gebruik van andere videoconferencing diensten zoals Google Chat wordt het signaal met de MJPEG codec in 720p weergegeven. Ik begrijp niet helemaal waarom het alleen met Skype mogelijk is om in 1080p te videoconferencen maar ook op 720p is de beeldkwaliteit uitstekend.

Dankzij de ingebouwde stereo microfoons is ook de geluidskwaliteit uitstekend en merkbaar beter dan met de QuickCam Pro 9000 die ik voorheen gebruikte.

Voor het versturen van hoge kwaliteit video heb je uiteraard een goede internetverbinding nodig. Volgens Logitech is voor 720p videogesprekken een uploadsnelheid van minimaal 1Mbps vereist en voor 1080p heb je zelfs een 2 Mbps verbinding nodig. Dankzij mijn UPC kabel internet aansluiting beschik ik over een stabiele 3 Mbps upload, maar gebeurt het soms dat bij een gesprekspartner met een langzame verbinding de beeldkwaliteit terugschakelt naar SD kwaliteit (de webcam schakelt dan van breedbeeld naar de standaard 4/3 beeldverhouding).

Dus de beeldkwaliteit is uitstekend, het geluid is prachtig en de webcam is mooi en degelijk vormgegeven. Is er dan niets te klagen? Toch wel, met een prijs van ruim honderd euro is de Logitech c920 HD Pro namelijk niet echt goedkoop te noemen. Als je al een laptop met ingebouwde webcam bezit is het de vraag of de betere kwaliteit je dit waard is.
De Logitech c920 HD Pro is echter veruit de beste webcam die op dit moment te koop is. Als je regelmatig gebruik maakt van Skype of Google Hangouts kan ik deze webcam daarom van harte aanbevelen.

Pluspunten
– Installatie- en gebruiksgemak
– Uitstekende geluidskwaliteit
– Video in HD formaat

Minpunten
– Prijs is aan de hoge kant
– Snelle internetverbinding vereist voor HD video

2 antwoorden op “Review Logitech c920 HD Pro Webcam”

  1. de Vries schreef:

    Ik twijfel nog tussen deze logitech en de creative live hd. Welke is beter?

  2. Peter schreef:

    Ik gebruik de C920 nu al een tijdje en de video is wel oke.
    echter het geluid klinkt beroert zeker wanneer er een beetje achtergrond geluid is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *