Terug van Firefox naar Internet Explorer 7

Het afgelopen jaar heb ik Mozilla Firefox als primaire browser gebruikt, voornamelijk vanwege de adblock extension en de prettig werkende password manager.

De laatste tijd erger ik me echter nogal aan het feit dat het opstarten van Firefox erg lang duurt. Ook de gebrekkige Firefox ondersteuning van een aantal websites (zoals voor internetbankieren) begint zo langzamerhand vervelend te worden. Een recente update van FF die er voor zorgt dat websites die veel van AJAX scripting gebruik maken –zoals Gmail– de browser voortdurend doen crashen was de druppel die de emmer deed overlopen.
Met de post van Matt Mulleweg waarin hij vol lof spreekt over de snelheid van Internet Explorer 7 in gedachten besloot ik daarom terug te keren naar deze vertrouwde browser.

IE7 is inderdaad zeer snel met opstarten en lijkt de webpagina’s ook sneller te laden. Helaas werd dit positieve punt vrijwel volledig tenietgedaan door het gemis van een goede wachtwoord manager die automatisch login formulieren kan invullen. En, hoewel minder belangrijk, een adblocker om de meest storende advertenties te weren.

In mijn zoektocht naar goede plugins die de wachtwoord-manager van Firefox kunnen nadoen kwam ik als eerste bij het bekende Roboform terecht. Dit programma was echter veel te uitgebreid voor mij en deed niet exact wat Firefox doet; namelijk het automatisch invullen (dus zonder een extra klik) van het gebruikersnaam en wachtwoord veld.
Keepass leek een goed -en gratis- alternatief. Helaas is de browser integratie van Keepass niet zoals ik hoopte en het programma is zeer lastig in te stellen.

IE7Pro logoUiteindelijk probeerde ik een uitgebreide browserplugin genaamd IE7Pro. Hoewel deze plugin veel meer kan dan wachtwoorden onthouden en automatisch invullen, is dit voor mij de beste functie. Met IE7Pro worden de wachtwoorden netzoals met Firefox automatisch ingevuld zodat ik niet meer een waslijst aan wachtwoorden hoef te onthouden.
IE7Pro heeft als aardige extra ook een goede adblocker geïntegreerd waarmee de extreem storende banners in bijvoorbeeld Windows Live Mail netjes uit de pagina worden gefilterd. Ook handig zijn een aantal extra tab-instellingen, zoals het kunnen afsluiten van een tab door erop te dubbelklikken.

Hoewel ik zeer enthousiast ben over IE7Pro, is er toch iets wat me niet helemaal lekker zit. Er is namelijk weinig informatie te vinden over de ingebouwde password manager en ik vraag me af of mijn wachtwoorden hier wel veilig zijn. Van Firefox weet ik in ieder geval dat de kans dat de opgeslagen wachtwoorden door een achterdeurtje worden uitgelezen vrijwel nihil is, maar omdat van de makers van IE7Pro weinig bekend is, ben ik hier nogal huiverig voor. Uiteraard zal ik nooit de inloggegevens van mijn internet bankieren websites opslaan, maar toch blijft er een licht onveilig gevoel.

Overigens ben ik afgezien van deze twijfel over de veiligheid van de opgeslagen wachtwoorden zeer blij met mijn terugkeer naar IE7. De browser is stabiel, start veel sneller op en ook pagina’s laden lekker snel!

Wat zijn jouw ervaringen met Firefox en IE7? heb je misschien tips voor een goede (veilige) password manager?

9 antwoorden op “Terug van Firefox naar Internet Explorer 7”

 1. Stonehead schreef:

  Het Firefox-crashprobleem is inderdaad erg vervelend. Ik ben om die reden geswitcht naar Firefox 3 beta 2, en die is een stuk draaglijker (maar officieel nog niet helemaal af; ook niet alle add-ons zijn er al klaar voor.)

  IE7 is voor mij geen optie. Het rendert nog steeds allerlei webformaten slecht (CSS, SVG) en ik vind de bediening totaal knudde. Misschien dat dat laatste echter is opgelost in IE7Pro. Wat ik het meest mis in IE7 zijn keybindings als Ctrl-W, Ctrl-K etc., maar er zijn vooral zoveel defaults gewoon niet fijn!

 2. arvid schreef:

  Probeer Opera maar eens. Is echt perfect!! Toverstaf.

 3. blablag schreef:

  ik wil internet explore terug hoe kan ik dat doen?

 4. Johan schreef:

  Je kunt eenvoudig Internet Explorer als standaard browser instellen via de ‘Set Program Access and Default’ optie in je start menu.

  Ik denk dat ook als je Firefox via het Control Panel (Add or Remove Programs) verwijdert, Internet Explorer automatisch weer de default browser wordt.

 5. Danny schreef:

  Terug naar IE?
  Geen optie…

  Bij mij werkt Firefox nog steeds 10x sneller en beter dan IE.

  IE liep juist vaak vast!

  1. Rob schreef:

   Ik FF uitvoerig uitgeprobeerd. Uiteindelijk ben toch weer overgestapt naar IE7pro veel sneller en geen last van vastlopen en geen overbodige toeters en bellen waar ik toch weinig mee doe.

 6. bas schreef:

  bedankt johan dat wou ik al heel lang wete !

 7. Rob schreef:

  Ik heb dezelfde ervaring ben van firefox weer terug naar de vertrouwde IE 7 en dit bevalt mij uitstekend.
  Bij firefox heb ik één en al ergenis door traagheid en vastlopers.

  1. Johan schreef:

   Voor webdevelopment is Firefox mijn favoriete browser, maar als ik gewoon een beetje recreatief aan het surfen ben voldoet Internet Exlorer uitstekend.

Reacties zijn gesloten.