Een veilig internet begint bij jezelf!

Kies een goed wachtwoord

Misschien ben je er niet van bewust, maar langzaam maar zeker verplaatsen wij steeds meer data naar ‘de cloud’. Dit betekent dat emails niet langer in een .pst bestand op onze computer staan maar op de servers van Google. Foto’s en documenten worden vanaf smartphones automatisch geüpload naar Apple’s iCloud of Microsoft’s Skydrive.

Maar heb je er wel eens bij stilgestaan wat er kan gebeuren als anderen toegang krijgen tot je Google, Apple of Microsoft account? Ok, misschien heb je geen e-mails met bedrijfsgeheimen in je Hotmail staan, maar wat nu als een hacker via jouw email adres een trojan of ander virus naar al je contactpersonen stuurt? Of als deze hacker zomaar al jouw bestanden en e-mails verwijdert? Wist je dat je tegenwoordig met facebook connect op heel veel andere websites en diensten kunt inloggen? Zo wordt het voor spammers wel heel makkelijk om met jouw facebook account hun rotzooi te verspreiden.

Goed, genoeg bangmakerij… Je bent namelijk gelukkig niet machteloos tegen hackers en spammers.

Wat kun je zelf doen om je tegen deze bedreigingen te beschermen?

  1. Kies een sterk wachtwoord
    Als IT-er zie ik maar al te vaak dat mensen veel te simpele wachtwoorden zoals hun voornaam of de naam van hun kinderen gebruiken. Als het op wachtwoorden aankomt is het vooral belangrijk een niet te kort wachtwoord te kiezen en zorg dan meteen dat het niet zo makkelijk te raden is.
  2. Gebruik een veilige email dienst
    Vooral ondernemers in het MKB maken vaak nog gebruik van de email functionaliteit die bij hun website hosting pakket wordt geleverd. Email is echter veel te belangrijk om te vertrouwen op een dienst die de webhoster ‘erbij’ doet omdat hun klanten dat verwachten. Veel beter is het om je email uit te besteden aan bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn. Zo kun je bijvoorbeeld met Microsoft Office 365 beschikken over een echte exchange mailbox die je mails, agenda en contactpersonen automatisch synchroniseert met je smartphone. Maar nog veel belangrijker, Office 365 zorgt voor goede backups en scant al je emails op virussen en spam zodat je veel minder troep in je inbox krijgt.
  3. Filter je internet
    Ook als je keurig je computer hebt voorzien van anti-virus software is het zomaar mogelijk dat bij het bekijken van een willekeurige website een virus op je computer wordt geplaatst. Met een dienst als OpenDNS kun je ervoor zorgen dat websites die malware verspreiden worden geblokkeerd op dns niveau en zo nooit je computer kunnen bereiken. Ook is het mogelijk om bepaalde websites te blokkeren zodat je kinderen niet zomaar op voor hun ongeschikte websites terecht kunnen komen.
  4. Maak regelmatig backups
    Het maken van backups is voor velen een vervelende en tijdrovende klus. Met goede backupsoftware of een online backup dienst wordt automatisch een backup gemaakt van je belangrijke bestanden. Overigens raad ik je wel aan om regelmatig te checken of je backupbestand nog in orde is en of alle belangrijke folders worden gebackupt.
  5. Installeer altijd software updates
    Echt, er is geen enkel excuus om software updates niet te installeren. Zorg ervoor dat je regelmatig checkt of er nieuwe updates beschikbaar zijn voor je besturingssysteem en programma’s. Deze updates voorzien je niet alleen van nieuwe functionaliteit maar dichten vooral bekende beveiligingsgaten. Dit geldt overigens ook voor je smartphone of tablet!

Dit zijn zomaar een aantal tips om ervoor te zorgen dat je minder kwetsbaar bent voor virussen en data verlies. Wat doe jij eigenlijk om je veilig op het internet te begeven?

4 antwoorden op “Een veilig internet begint bij jezelf!”

  1. Ricardo schreef:

    Goeie tips! Om ook mijn steentje bij te dragen :) Gebruik voor internet bankieren alleen de bank app op je iPad. De iPad is namelijk niet vatbaar voor virussen en trojans en zo veel veiliger dan een pc.

    1. BouncyBoard schreef:

      @Ricardo
      Dat is iets te makkelijk gezegd. Elk apparaat is (op zijn eigen manier) vatbaar voor een virus. Hoewel een virus voor een PC vaker voor zal komen dan voor een kopieerapparaat. Zolang de behoefte er is om die informatie te stelen zal er een manier worden gevonden om dit te doen. Hier worden dan vaak de populaire apparaten voor gebruikt zoals PC’s, telefoons en natuurlijk ook tablets…

      Zolang iets verbonden is met het internet is er een manier om het te kraken. Hoelang dat duurt is een ander verhaal.

      Maar om terug te komen op het punt. Zeggen dat een iPad niet vatbaar is voor virussen is simpelweg niet waar en een PC kan ook veilig zijn.

  2. consument schreef:

    en een mobiele telefoon/smartphone? kun je door het openen van een link met een virus in je emailaccount op je telefoon ook een virus op je telefoon krijgen? zo ja hoe kun je dit voorkomen/verwijderen?
    alvast bedankt

    1. Martin schreef:

      Met een iPhone of Windows Phone toestel hoef je je over virussen (nog) geen zorgen te maken. Als je een Android smartphone hebt, is het helaas een heel ander verhaal omdat daar wel volop virussen voor in omloop zijn.

      Met een antivirus app zoals http://www.avgmobilation.com/ kun je proberen je Android toestel te beschermen tegen virussen. Het blijft natuurlijk altijd belangrijk nooit te klikken op vreemde links in emails en zorg ervoor dat je alleen apps via de officiele Android store download.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *